Za vantjelesnu oplodnju 248 hiljada eura

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, na svečanosti povodom deset godina postojanja Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo Prvi" na Cetinju je rekao da je humana reprodukcija potreba društva koju je Crna Gora odavno prepoznala
268 pregleda 1 komentar(a)
Bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović
Bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2017. 17:48h

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) izdvojio je prošle godine 248,20 hiljada eura za vantjelesnu oplodnju na Odjeljenju za humanu reprodukciju u Opštoj bonici “Danilo Prvi” na Cetinju, saopštio je direktor FZO, Sead Čirgić.

On je na svečanosti povodom deset godina postojanja Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice "Danilo Prvi" na Cetinju rekao da je humana reprodukcija potreba društva koju je Crna Gora odavno prepoznala.

„Međutim, tek 2004. godine Ministarstvo zdravlja je zakonski regulisalo da se pomogne parovima koju ne mogu na drugi način da dobiju potomstvo i da FZO obezbijedi tri pokušaja vantjelesne oplodnje“, naveo je Čirgić.

Kako je podsjetio, FZO je podržao Projekat osnivanje Odjeljenja za humanu reprodukciju u okviru javnog zdravstva, tj. Opšte bolnice “Danilo Prvi” na Cetinju što je i realizovano početkom 2008. godine kada je Fond izdvojio blizu pola miliona eura za opremanje Odjeljenja i nabavku medicinske opreme.

“Time je crnogorsko javno zdravstvo dobilo savremeno opremljen centar za humanu reprodukciju sa kvalitetnim i dobro obučenim kadrom”, naveo je Čirgić.

Direktorica Bolnice, Sonja Radojičić, kazala je da problem liječenja steriliteta, odnosno prevazilaženja nemogućnosti ostvarenja u roditeljstvu, predstavlja segment zdravstva na koji se danas može uticati.

Ona je rekla da je zahvaljujući savremenim medicinskim dostignućima, metodom vantjelesne oplodnje, koja se u cetinjskoj Opštoj bolnici sprovodi od 2007. godine, omogućeno mnogim parovima da postanu roditelji.

“Uspješnost našeg Odjeljenja za humanu reprodukciju najbolje se ogleda na srećnim licima roditelja i njihove djece koji su danas sa nama, čiji su domovi, uz pomoć stručnjaka iz bolnice Danilo Prvi, ispunjeni ljubalju i radošću”, rekla je Radojičić.

Ona je podsjetila da je Odjeljenje za humanu reprodukciju osnovano 2007. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja i FZO, a sa ciljem da se poveća natalitet u Crnoj Gori.

”U proteklih deset godina, na Odjeljenju za humanu reprodukciju rođeno je više od 500 beba, a ove godine do 01. septembra rođeno je 20 beba. Na Odjeljenju za humanu reprodukciju godišnje pomoć zatraži oko 200 parova, od čega su 75 odsto njih kandidati za neki od postupaka asistiranih reproduktivnih tehnika”, precizirala je Radojičić.

Sekretar Ministrstva zdravlja, Milovan Vujović, kazao je da se značajan jubilej odjeljenja, koje je osposobljeno za ispitivanje i liječenje metodama asistiranih reproduktivnih tehnika, obilježava pod sloganom ”Zajedno za novi život”.

On je podsjetio da je Cetinjska bolnica najstarija bolnica u Crnoj Gori, kroz koju je prošla plejada vrhunskih ljekara, koji su dali neprocjenjiv doprinos razvoju medicinske struke i nauke.

”Decenijama je ova zdravstvena ustanova prepoznatljiva po kvalitetu i uspješnosti, tako da ne iznenađuje što je za proteklih deset godina i Odjeljenjenje za humanu reprodukciju postiglo zavidne rezultate i do sada iznjedrilo oko 500 novih života”, kazao je Vujović.

Ministarstvo zdravlja, kako je naveo, ima poseban senzibilitet kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta i kroz strateška dokumenta definisali su i uredili taj veoma bitan segment zdravstvene zaštite.

Prema njegovim riječima, pored stvaranja mogućnosti izvođenja metoda asistiranih reproduktivnih tehnologija u Crnoj Gori, omogućena su tri postupka vantjelesne oplodnje o trošku države.

“Obaveza svih nas je da pomognemo parovima koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji, a današnji jubilej Odjeljenja za humanu reporodukciju i osmjesi mališana najbolja su potvrda da smo uspješni na tom putu”, poručio je Vujović.

Bonus video: