Ministarstvo odbrane: URA tumači zakon kojem ne zna naziv, VCG nije privatna ministrova vojska

"Gospodo iz URA, nije usvojen novi Zakon o odbrani, već Zakon o vojsci"
1 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ministarstvo odbrane, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 07.10.2017. 12:12h

Građanski pokret URA, oglasio se danas, na Dan Vojske Crne Gore jednim populističkim saopštenjem kojim pokušava da politikantski izmanipuliše crnogorsku javnost tezama o navodnom lošem stanju u Vojsci Crne Gore, te o ministrovim težnjama da, kako kažu, "privatizuje vojsku", saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Iz Građanskog pokreta URA je ranije danas saopšteno da je umjesto jačanja Vojske Crne Gore, prioritet Ministarstva kreiranje ministrove privatne vojske.

"URA pretenduje da tumači pravna rješenja zakonskog akta, kojem ne zna ni naziv. Gospodo iz URA, nije usvojen novi Zakon o odbrani, već Zakon o vojsci. Drugo, URA govori o "čišćenju Vojske od nepodobnih vojnika", nazivajući ih "službenicima", što dalje pokazuje njihovu potpunu nekompetentnost u materiji. Ako URA ima prigovore na novi tekst Zakona o vojsci, trebalo je to reći ondje gdje je mjesto i kada je bilo vrijeme, iz skupštinske klupe tokom rasprave o tekstu Zakona. Pogotovo ako URA u svojim redovima ima tako vrsnih pravnika koji tematiku poznaju bolje od predlagača. Možda bi u tom slučaju njeni članovi čak i pročitali tekst novog Zakona, a i saznali kako se zove. Od ove naknadne pameti kojom vrca današnje saopštenje, nema koristi baš niko, pa ni sama URA", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva su dodali da je Vojska Crne Gore vojska svih građana, a ne nikako privatna ministrova vojska.

"Ministarstvo odbrane, na čelu sa ministrom, odlučno je da nastavi sa reformom Vojske Crne Gore u pravcu njenog daljeg profesionalizma i jačanja kompetentnosti, a ti su napori prepoznati sa mnogo pozvanijih adresa nego što je Građanski pokret URA. Do ovog Pokreta očigledno ne dopiru mnogobrojni demanti iz Ministarstva odbrane da 22 vojnika po ugovoru nijesu dobili otkaz, već da im je istekao jednogodišnji ugovor o radu. Nisu čuli da je samo ove godine u redove naše Vojske primljeno više od 70 vojnika, ne računajući upravo primljena nova 52, od kojih će takođe nakon godinu dana, koliko im traje ugovor, biti odabrani najbolji", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Iz tog Vladinog resora navode da Građanski pokret URA istina očigledno ne interesuje, ako smatra da može dobiti neki politički poen.

"Uslovi za penzionisanje iz Vojske nikada nijesu bili povoljniji, i samo je manipulacija i obmanjivanje javnosti neutemeljena tvrdnja da se Vojska "čisti od nepodobnih kadrova". Crnogorska Vojska jača je za više desetina oficira koji su u posljednjoj deceniji završili ugledne vojne akademije u inostranstvu. Neprestano se ulaže u obrazovanje i obuku vojnika i oficira po najvišim standardima. Ukoliko se neko zbog toga osjeća loše, ili marginalizovano, to nije krivica Ministarstva odbrane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: