Kovačević: Ponte da budu svima dostupne

Uklanjanje plažnog mobilijara na inicijativu Opštine Kotor započeto je na potezu od Ljute do otvorenog bazena, zatim od Mua preko Prčanja do Stoliva, nakon čega se kontroliše Orahovac, Perast, Risan, Morinj i Kostanjica

5612 pregleda 10 komentar(a)
Kovačević, Foto: Kotor.me
Kovačević, Foto: Kotor.me

Komunalni inspektori sa teritorije opštine Kotor izdali su do sada 12 prekršajnih naloga u okviru akcije oslobađanja ponti.

”Prvo smo postavljali obavještenja ljudima koji su nelegalno ostavljali plažni mobilijar na javnim površinama. Nakon toga se, tamo gdje ne postoje ugovori sa Morskim dobrom ili dokaz o vlasništvu nad pontama, uklanja plažni mobilijar, tzv. žabice za parking automobila, kao i kapije koje fizički brane slobodan pristup pontama”, kazao je za “Vijesti” potpredsjednik Opštine Kotor i šef grupe za komunalni red, Siniša Kovačević.

Akcija oslobođenja ponti, koju sprovode predstavnici Morskog dobra, Komunalne policije i Službe za inspekcijske poslove traje od početka jula.

Uklanjanje plažnog mobilijara na inicijativu Opštine započeto je na potezu od Ljute do otvorenog bazena, zatim od Mua preko Prčanja do Stoliva, nakon čega se kontroliše Orahovac, Perast, Risan, Morinj i Kostanjica.

Podaci kotorske Opštine pokazuju da su do sada komunalni inspektori donijeli 241 pisano obavještenje i upozorenje, 122 rješenja o uklanjanju privatnog plažnog mobilijara na javnoj površini, 76 rješenja o administrativnom izvršenju, 12 prekršajnih naloga a četiri puta preduzete mjere i radnje “Komunalno Kotor”.

Prema riječima Kovačevića, ponte treba da budu dostupne svim građanima na korištenje. Poručio je da će se kontrola obavljati redovno kako ne bi došlo do nastavka njihove zloupotrebe.

”Nakon ove akcije, u dogovoru sa Morskim dobrom, planiramo na teritoriji cijele opštine da postavimo table sa informacijama koje su ponte u privatnom vlasništvu, koje su u zakupu, a koje predstavljaju javne površine koje su dostupne svim građanima i turistima”, kazao je Kovačević.

Do sada je konstatovano postojanje 16 privatnih ponti, koje su registrovane u listu nepokretnosti na fizička lica.

Iz Opštine su napomenuli da je prošle godine peticiju za uklanjanje nelegalnog plažnog mobilijara potpisalo više od 200 građana.

Bonus video: