Opština Tivat refundira vatrogascima trošak korišćenja trajekta

Službi zaštite i spašavanja Tivta, kao i dobrovoljnim vatrogasnim društvima "Krtoli", "Boka" i "Tivat" naplaćene se karte za prevoz ukupno šest protivožarnih vozila od Lepetana do Kamenara i obratno, što je dovelo do osude na društvenim mrežama

10829 pregleda 25 komentar(a)
Dio trajektnih karata koje su platili tivatski vatrogasci, Foto: Služba zaštite i spašavanja Tivat
Dio trajektnih karata koje su platili tivatski vatrogasci, Foto: Služba zaštite i spašavanja Tivat

Opština Tivat refundiraće trošak korišnjenja trajekta "Pomorskog saobraćaja" koji su imali profesionalni i dobrovoljni vatrogasci iz Tivta angažovani na gašenju požara iznad Njivica.

Službi zaštite i spašavanja Tivta, kao i dobrovoljnim vatrogasnim društvima "Krtoli", "Boka" i "Tivat" naplaćene se karte za prevoz ukupno šest protivožarnih vozila od Lepetana do Kamenara i obratno, što je dovelo do osude na društvenim mrežama gdje je osuđena praksa da se vatrogasnim vozilima naplaćuje vožnja trajektom na hitne intervencije.

U vrhu lokalne uprave Tivta ocijenili su da je to što posade trajekata na koje su se ukrcala vatrogasna vozila, nisu htjele da isplove dok vatrogasci ne plate karte za prevoz svojih kamiona i džipova, "samo potvrđuje ono što se u Boki već godinama zna - da se "Pomorski saobraćaj" u svom poslovanju ne ponaša nimalo društveno odgovorno i da ta kompanija nema osjećaja za potrebe šire zajednicu u kojoj ona privređuje".

"Sa nevjericom i gađenjem primili smo informaciju da je članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Tivta, naplaćena karta za trajekt, dok su išli u pomoć svojim kolegama iz Herceg Novog, da gase požare. Da je sreće i pravde u ovoj državi ovakav postupak ljudi koji su gazdovanjem ovim preduzećem stekli ogroman kapital, naišao bi na osudu svih nadležnih. Počev od Vlade i premijera, preko predsjednika države i ministara", saopštila je građanska lista Bokeški Forum kja je dio izvršne vlasti u Tivtu.

Ističu da su "poslije svih blagodeti koje su dobili, u najmanju ruku smo očekivali da će menadžment "Pomorskog saobraćaja" obezbijediti specijalnu i besplatnu trajekt liniju za sve one koji su krenuli da se bore sa vatrenom stihijom".

"Ako već na drugi način ne mogu pomoći ugroženom stanovništvu. Na žalost brzo su nas razuvjerili u postojanje ikakvih dobrih namjera. No, na kraju ipak pitanje za sve nas skupa: Da li smo za ovo krivi mi sami koji smo dozvolili da se u Boki, vijekovima poznatoj po džentlmenstvu, gospodstvenim manirima i širini, ovo dešava. I da ne bude izuzetak nego pravilo", zaključili su iz Bokeškog Foruma.

Iz Službe zaštite i spašavanja Tivta "Vijestima" je potvrđeno da su sva njihova i vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava sa terotorije Opštine Tivat, na trajektni prelaz u Lepetanima u utorak velikom brzinom došla pod upaljenim rotacijama i sirenama, što signalizuje da je intervencija u toku i da protivožarna vozila u najkraćem roku moraju stići do požarišta.

Iz Službe zaštite i spašavanja Tivta su kazali da uprkos tome, posade trajekat nisu željele da pokrenu brodove sa ukrcanim vatrogasnim kamionima na njima, dok vatrogasci ne plate karte po cijeni od 14,5 eura po jednom kamionu u jednom pravcu.

Inače, u Zakonu o zaštiti i spašavanju koji reguliše rad vatrogasaca i ostalih hitnih službi, nigdje nema eksplicitno propisane obaveze fizičkih i pravnkih lica da u slučajevima vanrednih siutuacija, moraju prioritetno i besplatno pružiti tim interventnim službama uslugu koja im je potrebna.

"Vijesti" su već ranije pisale o tome da preduzeće "Pomorski saobraćaj" iz Herceg Novog, koje ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi Lepetane-Kamenari-Lepetane preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj, ne dozvoljava da se trajektom besplatno voze ni automobili državnih i interventnih službi, poput hitne pomoći, policije i vojske.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore su u jesen 2019. to potvrdili "Vijestima" precizirajući da su od 1. janara do 23. oktobra te godine za usluge prevoza automobila Hitne pomoći trajektom, "Pomorskom saobraćaju" platili ukupno 765 eura.

Iz kompanije "Pomorski saobraćaj" danas su saopštili da je njihov stav "da svaki korisnik naših usluga pruženu uslugu treba da plati, kao što plaćaju gume, ulje, servis, registraciju vozila…"

"Naravno, u vanrednim okolnostima normalno je očekivati odstupanje od redovnog režima poslovanja, ali za to je potrebno kontaktirati menadžment kompanije, što je u konkretnom slučaju izostalo", naveli su iz Pomorskog saobraćaja.

Bonus video: