Klimenta disciplinski kažnjen, pa imenovan za direktora osnovne škole u Rožajama

U Ministarstvu prosvjete tvrde da ispunjava uslove i da je konkurs raspisan i pribavljeno mišljenje u mandatu prethodne Vlade

19701 pregleda 7 komentar(a)
Konkurs za direktora raspisan u novembru, Klimenta imenovan 27. jula, Foto: Fejsbuk
Konkurs za direktora raspisan u novembru, Klimenta imenovan 27. jula, Foto: Fejsbuk

Ministarstvo prosvjete imenovalo je za direktora rožajske Osnovne škole “Bać” Safeta Klimentu, bliskog srodnika državnog sekretara Zejnela Klimente, i to nakon što je disciplinski kažnjen prije nekoliko mjeseci zbog lakše povrede radne obaveze.

Iz Ministarstva, međutim, tvrde da je konkurs raspisan i pribavljeno mišljenje nastavničkog vijeća za imenovanje Klimente prije nego je njegov brat stupio na funkciju, dok direktor nije želio da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi s navodnim nepotizmom i disciplinskim postupkom koji je vođen protiv njega.

”Postupak izbora direktora JU OŠ ‘Bać’ u Baću, Rožaje, protekao je u skladu s Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Na osnovu odgovarajuće odluke Školskog odbora ustanove, raspisan je konkurs. Ministar prosvjete tražio je i dobio, mišljenje Nastavničkog vijeća, koje je bilo pozitivno, i shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, donio odluku. Napominjemo da je konkurs raspisan i dato mišljenje Nastavničkog vijeća prije stupanja na dužnost državnog sekretara Klimente”, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete.

Konkurs za direktora rožajske škole raspisan je u novembru prošle godine, a tadašnji vršilac dužnosti direktora Hasredin Murić, inače protivkandidat Klimente za tu funkciju, krajem marta je pokrenuo disciplinski postupak protiv njega zbog povrede radne obaveze.

U odluci o pokretanju postupka navedeno je da je Klimenta udaljio sa časa šestogodišnju učenicu prvog razreda područnog odjeljenja u Besniku. Djed, koji je medijima ispričao da je njegova unuka zbog toga pretrpjela stres, prijavio je ovaj slučaj policiji, Centru za socijalni rad i tadašnjem direktoru matične osnovne škole “Bać”.

Tadašnji direktor je kazao za “Dan” tada da su u fazi prikupljanja informacija i činjenica, ocijenivši da, koliko im je poznato, “nije se desilo ništa opasno niti alarmantno”, te da je “učitelj izašao da porazgovara s majkom djevojčice koja je čekala da se završe časovi kako bi dijete odvela kući”.

Klimenta je kažnjen zbog lakše povrede radne obaveze novčano, umanjenjem zarade 10 odsto tokom dva mjeseca, a “Vijesti” saznaju da je pokrenuo tužbu protiv škole zbog postupka koji je vođen protiv njega.

Iz Ministarstva su “Vijestima”, između ostalog, kazali da je postupak izbora direktora protekao u skladu s propisima i da Klimenta ispunjava sve uslove koji su potrebni za tu funkciju.

”Član 78, stav 1, propisuje da za direktora osnovne škole može biti birano lice koje ima najmanje VII1 nivo nacionalnog okvira kvalifikacija. Izabrani kandidat ispunjava taj uslov, ali i sve ostale uslove potrebne za izbor direktora osnovne škole. U vezi s disciplinskim postupkom koji je pokrenut protiv Klimente, napominjemo da je osnovna škola poslodavac koji je nadležan da isti postupak sprovede, pa se za informacije koje se tiču postupka možete obratiti školi”, odgovorili su iz ovog resora.

Prema rješenju ministra prosvjete Miomira Vojinovića, Klimenta je izabran za direktora škole na period od četiri godine, počev od 27. jula ove godine.

U obrazloženju se navodi da je konkurs raspisao školski odbor 15. novembra prošle godine i da je ministar, rješavajući po konkursu, odlučio da izabere kandidata budući da ispunjava uslove propisane Zakonom o radu i Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a na osnovu Programa razvoja ustanove koji je dostavio.

Bonus video: