Pejović: Da li su nezakonite političke smjene i politička trgovina put sa kojim se ide u EU

"Nismo iskoristili trenutak za reorganizaciju, ovo će da ostavi velike posledice po ovaj izuzetano važan resor u Crnoj Gori"

6371 pregleda 5 komentar(a)
Pejović, Foto: Goran Malidžan
Pejović, Foto: Goran Malidžan

Bivši direktor Uprave za šume Srđan Pejović pitao je da li su "nezakonite političke smjene i politička trgovina put sa kojim se ide u EU".

Pejović je smijenjen na jučerašnjoj sjednici Vlade, a za vršioca dužnosti direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima imenovan je Armin Mujević.

Mujević je član Bošnjačke stranke.

Pejović je u saopštenju naveo da je pričao da ovakva organizacija šumarstva ne postoji nigdje u Evropi, i da je tražio reorganizaciju.

"Mislio sam da to je to, dotakli smo dno i ne može se dalje, mora se naprijed, Ali prevario sam se kod nas uvijek može gore", naveo je Pejović.

Kazao je da je Uprava za šume posle više od godinu dana izašla iz v.d. stanja, i pitao da li je pametno i dobro za državu to što ste je ponovo uveli u v.d. stanje.

"Zašto se žurilo sa kozmetičkom promjenom imena Uprave za šume, i da li ste svjesni kakve ćete posledice da izazovete? Da li će neko snositi posledice za svoje odluke? Zašto je nekom iz vrha vlasti cilj da ne postoji jak i uređen šumarski sektor? Zašto šumarstvo niste reorganizovali kao privredni subjekt? Šta će biti sa započetim tenderom za prodaju drveta u dubećem stanju, i da li će se spovesti do kraja? Uprava koja ga je raspisala sada ne postoji".

Pejović je pitao i "da li je šumarski lobi jači od države".

"Osim moje smjene šta ste dobili ovom kozmetičkom a politički naručenom promjenom? Da li su nezakonite političke smjene i politička trgovina put sa kojim se ide u EU? Ovo sada što se uradilo graniči se sa uvođenjem dugoročnih koncesija u šumarstvu Crne Gore, desio se zadnji stadium rastočavanja šumarskog sektora u Crnoj Gori, samo tada su neki od političara bliskih vama bili glavni egzekutori. Sada u toku radne sezone, a znamo da su radovi u šumarstvu sezonskog karaktera, vi ukidate Upravu za šume, i izmišljate novo ime. Ostaje dosta nejasnoća šta će biti sa ugovorcima o djelu, siguran sam da će mnogi reoni ostati nečuvani i prazni. Nismo iskoristili trenutak za reorganizaciju, ovo će da ostavi velike posledice po ovaj izuzetano važan resor u Crnoj Gori. Nakon svega zahvaljujem se saradnicima na predanom i vrijednom radu, novom rukovostvu želim uspjeh u radu", zaključio je Pejović.

Bonus video: