Volkov i Bošković nezakonito unaprijedili 27 oficira i podoficira

Bio je to, kao su tvrdili izvori "Vijesti", jedan od mehanizama tadašnje vlasti DPS-a, SD-a i manjiskih partija za kupovinu glasova među pripadnicima VCG i članovima njihovih porodica.

42246 pregleda 115 komentar(a)
Kasarna Vojske Crne Gore u Danilovgradu (arhiva/ilustracija), Foto: Filip Roganovic
Kasarna Vojske Crne Gore u Danilovgradu (arhiva/ilustracija), Foto: Filip Roganovic

Tokom 2019. i 2020. godine u neposredno viši čin, bez ispunjavanja za to Zakonom o Vojsci Crne Gore (VCG) predviđenih uslova, nelegalno je unaprijeđeno ukupno 20 oficira i sedam podoficira VCG.

Potvrdili su to dobro obaviješteni izvori “Vijesti” bliski resoru koji je tada vodio ministar Predrag Bošković (DPS), a danas mu je na čelu predsjednik SDP-a Raško Konjević. Iz Konjenićevog resora ni nakon deset dana, nisu odgovorili na set pitanja koja su im “Vijesti” uputile u vezi sa nelegalnim unapređenjima u VCG realizovanim tokom Boškovićevog mandata.

Unapređivanje profesionalnih vojnih lica u VCG je precizirano članovima 84, 85 i 86 Zakona o Vojsci Crne Gore. Članom 84 su definisani uslovi koje svako profesionalno vojno lice mora da ispuni, a članom 86 je određeno vrijeme koje lice mora provesti da bi bilo unaprijeđeno u neposredno viši čin.

Bošković
Boškovićfoto: Ministarstvo odbrane

”Rješenjem tadašnjeg ministra odbrane Predraga Boškovića, broj 80602-7071/19-2 od 25. 9. 2019. godine, formirana je Komisija za izbor oficira i podoficira za redovno unapređenje. Zadatak Komisije je bio da vrši izbor oficira i podoficira za redovno unapređenje jednom godišnje, u skladu sa uslovima propisanim ovim Zakonom, sačini rang-listu za unapređenje i istu dostavi ministru odbrane i načelniku Generalštaba VCG. Predsjednik komisije je bio Mihailo Volkov, tadašnji direktor direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane. Neposredno nakon formiranja, Komisija je na osnovu izvršenog izbora i rang-liste dostavila ministru odbrane predlog, da se između ostalih, u viši čin unaprijedi 13 oficira i četiri podoficira koji nisu ispunjavali uslove za unapređenje u skladu sa zakonom”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Mihailo Volkov (DPS) je jedan od dugogodišnjih najbližih saradnika Predraga Boškovića, a nakon odlaska iz Ministarstva odbrane, otvorio je advokatsku kancelariju i počeo zastupati mnoge koji su se na bilo koji način sukobljavli sa bivšom Vladom Zdravka Krivokapića, ili Ministarstvom odbrane kojim je tada rukovodila dr Olivera Injac. Injac je u par javnih nastupa nagovijestila da je za vrijeme njenog prethodnika Boškovića bilo nezakonitosti u unapređivanju profesionalnih vojnih lica u više činove, odnosno prijemu na službu u VCG lica iz civilstva i njihovih proizvođenja u oficire i podoficire, odnosno postavljenja na dužnosti. Ona se, međutim, zbog relativno kratkog vremena koje je provela na funkciji ministarke odbrane, nije stigla time detaljnije pozabaviti, iako su i mediji - među kojima su bile i “Vijesti” - u više navrata pisali o sumnjivim unapređenjima vojnih lica, odnosno masovnim zapošljavanjima iz civilstva u sistemu odbrane pred parlamentarne izbore avgusta 2020. od strane Boškovićevog DPS-a.

Volkov
Volkovfoto: Boris Pejović

Bio je to, kao su tvrdili izvori “Vijesti”, jedan od mehanizama tadašnje vlasti DPS-a, SD-a i manjiskih partija za kupovinu glasova među pripadnicima VCG i članovima njihovih porodica. Izvor “Vijesti” tvrdi da od 13 oficira i četiri podoficira koji su 2019. unaprijeđeni nijedan od njih nije ispunjavao sve uslove koje predviđa Zakon o VCG: posjedovanje validnog sertifikata o poznavanju stranog jezika po standardu odbrane SO STANAG 6001 (clan 84, stav 1, t.6); vrijeme provedeno u činu (član 86); nepostojanje dokaza i dokumenta kojim se od strane nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane potvrđuje da za lice ne postoje bezbjednosne smetnje za unapređenje (član 84, stav 1, t.1a); skraćivanje vremena provedenog u činu kao uslova za redovno unapređenje (član 86, stav 2), kao i nepostojanje službene ocjene kao jednog od uslova za skraćenje vremena provedenog u činu (član 86, stav 2). “Vijesti” imaju imena tih 17 ljudi od kojih je VCG tada dobila jednog novog kapetana fregate, dva nova kapetana korvete, po jednog potpukovnika i majora, tri kapetana i pet poručnika među oficirima, odnosno tri starija vodnika i jednog vodnika I klase među podoficirima.

”Istaknutu ulogu da Komisija izvrši takav izbor i utvrdi predloge je imao predsjednik Komisije Mihailo Volkov. Predloge za unapređenje oficira (uključujući i one koji nijesu ispunili zakonske uslove) je bivši ministar Bošković uputio Savjetu za odbranu i bezbjednost kojeg su tada činili predsjednik države Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i premijer Duško Marković, a s obzirom na činjenicu da je to tijelo u skladu sa Ustavom Crne Gore nadležno za unapređivanje oficira. Za unaprijeđene podoficire, na predlog Komisije, odluku je donio sa minister odbrane Bošković u skladu sa članom 38 Zakona o Vojsci Crne Gore”, navodi izvor Vijesti”.

Ovih 13 oficira i četiri podoficira su zvanično unaprijeđeni u nove činove za dan VCG, 7. oktobra 2019, zajedno sa ostalim svojim kolegama koji su, za razliku od njih, ispunjavali sve zakonom predviđene uslove za to. Naredne, 2020. godine koja je bila i izborna godina, održane su tri sjednice Komisije za izbor profesionalnih vojnih lica za unapređenje i to 16. jula, te 15. i 22. septembra. “Istima je predsjedavao predsjednik Mihailo Volkov i o tome postoje zapisnici (06021-SL). Zapisnike je vodio major Stanko Popović. Nakon tri sjednice, Komisija je izvršila izbor i ministru odbrane Boškoviću dostavila predloge za redovno unapređivanje oficira i podoficira u 2020. godini. Iste je kasnije ministar odbrane dostavio Savjetu za odbranu i bezbjednost radi unapređenja oficira, a i iz njegove nadležnosti donio je Odluke o unapređenju podoficira”.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Na taj način je 1. oktobra 2020. bez ispunjenja uslova propisanih Zakonom o VCG unaprijeđeno sedam oficira i to jedan novi kapetan fregate, po dva nova majora, odnosno kapetana korvete, kao i dva nova kapetana. “Vijesti” posjeduju i njihova imjena, kao i imena trojice tada nezakonito u viši čin unaprijeđenih podoficira: po jednog zastavnika I klase, zastavnika, te vodnika I klase. Ostala profesionalna vojna lica unaprijeđena dana 1. oktobra 2020. godine su ispunjavala zakonom predviđene uslove.

”Postavlja se pitanje: kojim se razlozima vodila Komisija kojom je predsjedavao Volkov da predloži unapređenje oficira i podoficira koji nisu ispunjavali uslove iz članova 84 i 86, kada se zna da je takvim odlukama načinjena višestruka šteta sistemu, jer ne samo da se sistematski urušavaju kriterijumi za unapređenje, već su odluke Komisije proizvele i materijalnu posljedicu za budžet Ministarstva odbrane”, navodi izvor “Vijesti”, objašnjavajući da, u skladu sa Uredbom o zaradama u Vojsci Crne Gore, svako unapređenje u viši čin prati i povećanje zarade.

”To znači, da su sva lica koja su nezakonito unaprijeđena na osnovu predloga komisije na čelu sa Mihailom Volkovim, koja je postupala suprotno Zakonu o Vojsci Crne Gore, ostvarila uvećanu zaradu počev od prvog narednog mjeseca od dana unapređenja”, ističe sagovornik “Vijesti”, napominjući da je ovakvim postupanjem Komisije u većem broju slučajeva tokom 2019. i 2020. flagrantno prekršen Zakon o VCG, te omogućeno nezakonito napredovanje u službi za dvadesetak profesionalnih propadnika Vojske, ali, uprkos tome, MO do danas nije pokrenuo pitanje odgovornosti Volkova i ostalih članova Komisije kojom je on rukovodio.

Sagovornik “Vijesti” naglašava da su, osim što su ovako sistemski urušavani zakonski kriterijumi, nezakonita unapređenja u velikoj mjeri loše uticala na moral drugih oficira i podoficira “a samim tim, zbog selektivnosti u karijernom napredovanju, indirektno i na izvršavanje namjenskih zadataka”.

”Ne treba zanemariti i veoma dobro poznatu činjenicu da je u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane uvijek bilo i biće časnih i profesionalnih pripadnika koji su na unapređenje, bilo redovno ili vanredno, čekali po desetak i više godina. Neki od njih su u izuzetno složenim okolnostima komandovali jedinicama sa skupom tehnikom, reprezentovali VCG u zemlji i inostranstvu, prenosili znanje i u svakom smislu predstavljali i predstavljaju primjer mladim generacijama oficira, podoficira i vojnika”, kaže sagovornik “Vijesti”, naglašavajući da on i njemu slični profesionalni vojnici vjeruju i nadaju se da će se ipak ubuduće “u svim segmentima vojnog poziva, uključujući i unapređenje, isključivo poštovati propisi, te da će višegodišnja praksa ‘ako me se sjete - sjete’ biti prošlost”.

Iz Ministarstva odbrane koje sada vodi Raško Konjević (SDP) odćutali su sva pitanja koja su im “Vijesti” uputile ovim povodom, ukjučujući i ona zašto nisu pokrenuli pitanje odgovornosti Volkova i ostalih članova svoje komisije, odnosno kolika je finansijska šteta koju je država u međuvremenu pretrpjela isplaćujuči uvećane zarade oficirima i podoficirima koji su nezakonito unaprijeđeni u viši čin, te ko će tu štetu nadoknaditri budžetu Ministarstva odbrane. Nije odgovoreno ni jesu li spiskovi unaprijeđenih lica u 2019. i 2020. godini objavljivani na internet stranici Ministarstva i Vojske, kako to propisuje član 8 Pravilnika o unapređivanju oficira i podoficira u VCG.

Aktuelni ministar Konjević je prethodno, kao poslanik SDP-a i član skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost često u javnosti žestoko napadao bivšu ministarku odbrane Oliveru Injac za navodne zloupotrebe i nezakonitosti prilikom rukovođenja sistemom odbrane, postavljenjima i unapređenjima u VCG za vrijeme njenog mandata. Boškovićev mandat na mjestu ministra odbrane i ono što su tada radili on i Volkov, Konjević nikada nije javno problematizovao.

Bonus video: