Vlasnici kuća na Adi Bojani uložili Prigovor protiv tendera Morskog dobra: Podaci su netačni i zastareli

Iz NVO Udruženje kuća Ada Bojana su rekli da je Prigovor posljednji pokušaj Udruženja da nadležnim institucijama ukaže na propuste koje bi morali da otklone, te da Javni poziv ponište ili odlože dok se ne steknu uslovi za njegovo raspisivanje

3901 pregleda 9 komentar(a)
Kućice na Bojani, Foto: Samir Adrović
Kućice na Bojani, Foto: Samir Adrović

Vlasnici kuća na Adi Bojani uložili su Prigovor protiv tendera Morskog dobra za ustupanje na korišćenje privremenih objekata, tipa vikend kuća i ribarskih kuća, na obalama rijeke Bojane, saopštila je nevladina (NVO) Udruženje kuća Ada Bojana.

"Protiv raspisanog tendera za zakup lokacija na rijeci Bojani, članovi Udruženja kuća na Adi Bojani, su nakon javnog protesta i više obraćanja i neuspjelih pokušaja pregovaranja sa Ministarstvom ekologije i Morskim dobrom, bili primorani da angažuju advokata i da ulože Prigovor na tendersku dokumentaciju koja obiluje nedostacima što je čini nezakonitom i neustavnom", ističe se u saopštenju koje je dostavila advokatica Dragana Vojinović iz Podgorice.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom objavilo je Javni poziv za ustupanje na korišćenje privremenih objekata, tipa vikend kuća i ribarskih kuća, na obalama rijeke Bojane.

Iz NVO Udruženje kuća Ada Bojana su dodali da je ovaj Prigovor posljednji pokušaj Udruženja da nadležnim institucijama ukaže na propuste koje bi morali da otklone, te da Javni poziv ponište ili odlože dok se ne steknu uslovi za njegovo raspisivanje.

"A to znači da najprije izvrše geometarsko snimanje svih objekata na Adi Bojani i u skladu sa realnim stanjem na terenu, sačine novi Program i Plan privremenih objekata. A zatim, na osnovu tačno utvrđenog stanja, odrede realne cijene za zakup lokacija. Realna cijena podrazumijeva realno povećanje dosadašnje cijene za 10-15% što je u skladu sa važećom inflacijom. A ne nikako povećanje za 150% ionako visokih naknada koje vlasnici kućica plaćaju posljednjih šest godina", naveli su iz NVO Udruženje kuća Ada Bojana.

Oni su poručili da su podaci iz javnog poziva prije svega netačni, a onda i zastareli.

"Jer je u prethodnih pet godina izgrađeno je mnogo novih objekata i dograđeno starih. Sve te promjene nijesu obuhvaćene Javnim pozivom, tako da je njegovo raspisivanje u ovom momentu preuranjeno i besmisleno, kako zbog onih koji su za sve ove godine bili uredni zakupci morskog dobra, tako i zbog onih koji čekaju da budu legalizovani i uvedeni u evidencije sa plaćanje zakupa. Očekujemo da ce Morsko dobro shvatiti značaj Prigovora i da će odlučiti kako je to jedino pravilno, da ponište ili odlože tender, jer će u protivnom sa Udruženjem ući u sudski proces, čijim pokretanjem bi se u svakom slučaju obustavio tender do pravosnažnog okončanja upravnog spora, koji može da potraje godinama, a to se ne bi isplatilo Morskom dobru, imajući u vidu da za vrijeme trajanja spora korisnici nemaju obavezu da plaćaju godišnji zakup", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: