MUP: Stvoreni praktični uslovi za poligrafsko testiranje policajaca

Kako se navodi, propisano je da se poligrafsko testiranje policijskog službenika sprovodi i na zahtjev rukovodioca Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada Policije

2740 pregleda 4 komentar(a)
MUP, Foto: Twitter.com/MupCg
MUP, Foto: Twitter.com/MupCg

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donijelo je Pravilnik o načinu sprovođenja i metodologiji primjene poligrafskog testiranja, čime su stvoreni praktični uslovi za poligrafsko testiranje policijskih službenika koji su angažovani u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Iz MUP-a su naveli da su Pravilnik donijeli na osnovu člana 120 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Tim članom je, kako su kazali, propisano da je policijski službenik, angažovan na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dužan da se, na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, podvrgne poligrafskom testiranju.

“I da poligrafsko testiranje navedenog policijskog službenika, na predlog neposrednog rukovodioca policijskog službenika, odobrava ministar ili osoba koju on ovlasti”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, propisano je da se poligrafsko testiranje policijskog službenika sprovodi i na zahtjev rukovodioca Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada Policije.

“Donošenjem Pravilnika stvorili su se i praktični uslovi da se policijski službenici koji su anagažovani na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije mogu podvrgnuti poligrafskom testiranju”, rekli su iz MUP-a.

Oni su ocijenili da to predstavlja još jedan korak Ministarstva u jačanju integriteta kod zaposlenih, kao i otkrivanja policijskih službenika koji su eventualno prekršili zakon.

“Na ovaj način Ministarstvo želi da pruži puni doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da osigura da u službi rade isključivo profesionalci i osobe od integriteta”, poručili su iz MUP-a.

Oni su napomenuli da odbijanje poligrafskog testiranja i davanja odgovora na pitanja u vezi sa policijskim poslovima predstavlja povredu službene dužnosti.

Bonus video: