Podgorički osnovci na vezi sa astronautom

Američki astronaut će u srijedu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) razgovarati sa učenicima OŠ "21. maj" iz Podgorice
96 pregleda 7 komentar(a)
Džo Akaba, Foto: ARISS
Džo Akaba, Foto: ARISS
Ažurirano: 07.10.2017. 06:28h

Američki astronaut Džo Akaba će u srijedu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) razgovarati sa učenicima podgoričke Osnovne škole "21. maj".

Na sajtu Radio-amatera Međunarodne svemirske stanice (ARISS) objavljeno je da će ovaj kontakt podgorička škola ostvariti 11. oktobra, u 13:48 časova.

Podgorički osnovci (12 i 13 godina) pripremili su 20 pitanja, a postaviće onoliko koliko vrijeme dozvoli, piše na sajtu.

Između ostalog će pitati, da li slušaju muziku u svemiru, kako se tamo tuširaju, da li se stvarno odozgo može vidjeti Kineski zid, da li im je teško gore bez voljenih, šta se dešava ako ih gravitacija Zemlje povuče, šta se dešava u crnim rupama, kako tamo spavaju, kako jedu...

ARISS nudi mogućnost učenicima da iskuse uzbuđenje radio-amaterizma direktno razgovarajući sa članovima posade Međunarodne svemirske stanice.

Učitelji, roditelji i društvo vide, iz prve ruke, kako radio-amateri i posada svemirske stanice mogu podstaći interesovanje mališana za nauku, tehnologiju i učenje.

ARISS je međunarodni edukativni program na kojem sarađuju volonteri i vođstvo radio-amatera iz cijelog svijeta sa svemirskim agencijama, koje su partneri ISS: NASA, Ruska svemirska agencija, ESA, JAXA i CSA.

Bonus video: