UPSUL: Ogroman broj plovila, biće lošiji vremenski uslovi, svi da pripaze

Operateri na Pomorskom operativnom centru UPSUL-a u Baru su putem VTMIS sistema odmah locirali ugroženo plovilo u blizi i Vučije obale, pri čemu je jaki zapadni vjetar jahtu nosio prema obali i prijetio da je baci na stijene

11553 pregleda 1 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) primila je juče popodne poziv u pomoć sa 12 metara duge motorne jahte „Obsession“ koja vije zastavu Poljske, a koja je ostal bez pogona pred Vučijom obalom, južno od ulaza u Boku Kotorsku.

Jahta koja je plovila iz Dubrovnika prema Crnoj Gori i na kojoj je bilo dvoje ljudi – državljana Slovačke doživjela je kvar na oba motora. Skiper „Obsessiona“ je prijavio da je kvar navodno uzrokovao loš kvalitet goriva što je prouzrokovalo začepljenje dovoda za gorivio na motorima.

Operateri na Pomorskom operativnom centru UPSUL-a u Baru su putem VTMIS sistema odmah locirali ugroženo plovilo u blizi i Vučije obale, pri čemu je jaki zapadni vjetar jahtu nosio prema obali i prijetio da je baci na stijene.

Obzirom da u tom trenutku ljudski životi nisu bili neposredno ugroženi, uz koordninaciju sa Sektorom pomorske granične policije Herceg Novi, skiper jahte je u direktnom kontaktu sa kompanijojm „Boka Pilot&Tug Service“ iz Bijele, ugovorio tegljenje onesposobljenog plovila do graničnog prelaza u luci Zelenika, gdje je tegalj sa poljskom jahtom i sigurno stigao nešto poslije 17 časova.

foto: UPSUL

Iz UPSUL su saopštili da zbog evidentnog pojačanog pomorskog saobraćaja i prisustva velikog broja plovila u našim vodam u posljednjih nekoliko dana, apeluju na striktno poštovanje Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe i drugih pomorskih propisa, kako bi se spriječile neželjene posljedice.

UPSUL, kako je navedeno, svakodnevno šalje prijave Inspekciji pomorske sigurnosti u Kotoru i Baru za plovila koja krše zakon i ponašaju se neodgovorno, ugrožavajući pritom ljudske živote i imovinu na moru.

"Prema prognozama Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, u narednih nekoliko dana na primorju nas očekuje pojačan sjeverni vjetar, pa ovim putem apelujemo na turiste i građane da povedu računa o svojim plovilima i da zbog loših vremenskih uslova, ne izlaze na more kada je to nepotrebno", saopštili su iz UPSUL-a dodajući da je svima kojima je potrebna pomoč ili informacija vezana za dešavanja na moru ili vremensku situaciju, 24 data dnevno na raspolaganju besplatan telefonski broj 129.

Na društvenim mrežama u proteklih nekoliko fdana objavljeno je više snimaka na kojima nautičari, jahtaši ili skiperi glisera koji prevoze turiste po Boki eksplicitno i namjerno krše odredbe Zakona o sigiurnosti pomorske plovidbe, sidreći plovila na sred plovnog puta u Kumborskom tjesnacu, vozeći brzinama znatno većim od maksimalno dozvoljenih u zalivu Boke, te izvodeći vrlo opasne manevre kakva je napravio jedan skiper glisera koji je punom brzinom, na maloj međusobnoj udaljenosti namjermo prošao između dva turistička brodića u plovidbi puna putnika, pri tome jedva izbjegavši sudar koji je mogao imati izuzetno teške posljedice.

Bonus video: