CGO: Položaj mladih da bude u fokusu donosilaca odluka

Apeluju na radnu grupu da u novoj Strategiji za mlade 2022-2026, koja se izrađuje, kao i njenom pratećem akcionom planu adresiraju navedene probleme na učinkovit način

1276 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uoči 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, Centar za građansko obrazovanje saopštio je da nema razloga za slavlje "jer se problemi sa kojima se mladi suočavaju ne rješavaju."

Mladi u Crnoj Gori, kako kažu, suočavaju se sa brojnim poteškoćama, a Ujedinjene nacije su ove godine stavile fokus na problemu ejdžizma, odnosno diskriminaciji po osnovu godina u oblastima zapošljavanja, političke participacije, zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju pravde. Takođe, notiraju i ulogu mladih u pandemiji COVID-a.

"Dodatno, mladi u Crnoj Gori se suočavaju i sa problemom pada kvaliteta obrazovanja i neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada. Imajući u vidu da životne prilike zavise od obrazovanja, jasno je da ako obrozovanje nije na zadovoljavajućem nivou, mladima se ograničavaju mogućnosti dobijanja adekvatno plaćenog posla, a samim tim će biti prinuđeni ili da rade više poslova ili da zavise od roditelja i staratelja, što širi kompleksnost problema na druge kategorije u društvu", navode u saopštenju CGO-a.

Dodaju i da nema svijesti da su mladi tu - trenutno i sada - i da ćemo ih izgubiti ukoliko ne odgovorimo na njihove potrebe.

Iz CGO ističu da "nije neočekivano, iako jeste zabrinjavajuće, da u situaciji u kojoj njihovi problemi i potrebe ostaju hronično neadresirani, mladi žele otići." Iako opominju da imamo "odliv mozgova", čini im se da ovo pitanje ostaje van prioriteta donosioca odluka.

Apeluju na radnu grupu da u novoj Strategiji za mlade 2022-2026, koja se izrađuje, kao i njenom pratećem akcionom planu adresiraju navedene probleme na učinkovit način.

"Mladi u Crnoj Gori su predugo samo dekor političkim partijama, počevši od njhovih izbornih programa, preko izostanka suštinskog uključivanja u procese odlučivanja ili uopšte u radu ključnih partijskih organa, do loše pozicioniranosti na izbornim listama", navodi se u saopštenju CGO-a. Stoga CGO cijeni da "mladima treba omogućiti da budu kako kreatori omladinskih politika tako i efektivni dio svih društveno-političkih procesa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: