Naplata poreza i dalje problem u Kolašinu

Karakteristična je niska naplata poreza na nepokretnosti, pa je po tom osnovu ostvareno svega 13 odsto od planiranih godišnjih iznosa

3524 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin je od januara do kraja juna ove godine ostvarila prihode od oko 3,32 miliona eura, što je oko 63 odsto ukupno planiranih prihoda za cijelu godinu. Za pola godine od poreza je prihodovano neto više od pola miliona eura, a najviše, 312.000, od poreza na dohodak fizičkih lica.

Karakteristična je, međutim niska naplata poreza na nepokretnosti, pa je po tom osnovu ostvareno svega 13 odsto od planiranih godišnjih iznosa. Od te vrste poreza, od januara do početka jula, u opštinsku kasu slilo se svega 58.000 eura. Niska je naplata i taksi, pa je za šest mjeseci prihodovano svega 7.000 eura ili 15 odsto od godišnjeg plana.

Međutim, naplaćeno je oko 58 odsto prihoda planiranog godišnjeg iznosa. Planirano je skoro dva miliona eura donacija i transfera za cijelu godinu, a tokom šest mjeseci ostvareno je oko 38 odsto. Od prodaje imovine lokalna uprava je do sada prihodovala tek 1.460 eura. Pozajmice i kredite, od početka godine do sada, Opština nije koristila.

Na bruto zarade i doprinose na teret poslodavca, od janura do jula, potrošeno 416.000 eura, što je 36 odsto planiranog za cijelu godinu. Od skoro 1,5 milona eura planiranih za kapitalne izdatke, za pola godine utrošeno je svega 370.000 eura, što je oko 25 odsto. U lokalnu infrastrukturu od januara do jula uloženo je 67.000, a u građevinske objekte manje od 900 eura.

Već je potrošeno i blizu 67 odsto novca planiranog za cijelu godinu za jednokratne socijalne pomoći, ali i oko polovine iznosa opredijeljenog za socijalnu zaštitu. Za pola godine premašen je planirani godišnji iznos za usluge stručnog usavršavanja.

Međutm, na službena putovanja potrošeno je svega 4.300 eura, a za reprezentaciju oko 3.800 za cijelu lokalnu upravu.

Bonus video: