Dnevna borba sa tonama smeća u Budvi

Iz Budve se na dnevnom nivou preveze čak 170 tona otpada. Iz Starog grada upozorili da se to kulturno jezgo pretvara u nekontrolisanu deponiju, a iz Komunalnog apeluju da se smeće ne baca na javnim površinama

16646 pregleda 30 komentar(a)
Smeće ostavljaju gdje stignu, Foto: Vuk Lajović
Smeće ostavljaju gdje stignu, Foto: Vuk Lajović

Direktor budvanskog Komunalnog preduzeća Predrag Drago Ivanović apelovao je na posjetioce i sugrađane da ne ostavljaju otpad na javnim površinama, već na kontejnerskim stanicama, u kontejnerima. Poručio je da se radnici tog opštinskog preduzeća svakodnevno suočavaju s velikim problemima kako bi otklonili otpad i smeće koje se ostavlja po javnim površinama, gradskim trgovima, šetalištu.

”Budva je turistička destinacija, mediteranski grad i neophodno je da bude uredna kako za sve nas koji tu živimo, tako i za turiste koji dolaze i rado nam se vraćaju”, kazao je Ivanović za “Vijesti”.

Trenutno se u Budvi odmara na desetine hiljada gostiju, a na poblem s nekulturom ukazali su juče u Starom gradu, čija Mjesna zajednica je upozorila da se to kulturno jezgo pretvara u nekontrolisanu deponiju upravo zbog nekulture turista koji jedu i piju i ostavljaju gomile smeća na trgovima i spomenicima kulture.

Autima blokiraju prilaz kontejnerima
Autima blokiraju prilaz kontejnerimafoto: Vuk Lajović

Ivanović ističe da se dnevno prevozi iz grada čak 170 tona smeća.

”Dnevni prosjek odvezenog miješanog komunalnog otpada za ovaj mjesec iznosi oko 170 tona. To znači da se svakog dana na sanitarnu deponiju Možura odveze 13 do 14 kamiona i četiri do pet pres kontejnera. Količina odvezenog otpada ista je kao 2019. godine koja se uzima za rekordnu godinu kada je broj turista u pitanju. Imali smo problem s deponovanjem habastog materijala, jer nam je od maja zatvorena deponija na Brajićima. Usljed poteškoća s pronalaskom deponije, kao i većim troškovima kada je gorivo u pitanju, imali smo problema i na kontejnerskim stanicama, odnosno s nepoštovanjem komunalnog reda, gdje se kabasti otpad nije odlagao u danima koji su predviđeni za to (utorak i srijeda). Takođe, moram naglasiti da smo riješili problem deponije pomenutog materijala i sada se taj materijal odvozi na Cetinje”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, svakodnevno se peru ulice kako bi se održala higijena u gradu.

”Ulice peremo svakog dana i počinjemo od dva sata iza ponoći. Ulice se peru čistom vodom, a tamo gdje je to neophodno i u najkritičnijim tačkama tretitaju se hemijskim sredstvom koje je namijenjeno za te svrhe. Ulice u Petrovcu se peru utorkom, četvrtkom i nedjeljom poslije ponoći”, kazao je Ivanović.

On ističe da se sve aktivnosti preduzeća odvijaju planiranom dinamikom.

”S obzirom na to da je sezona već uveliko u toku, trudimo se da svaka radna jedinica, svaka služba obavlja svoje aktivnosti punim kapacitetima. Ukoliko imamo određenih poteškoća u pojedinim segmentima svojih djelatnosti, nastojimo da dobrom organizacijom i brzom reakcijom to završimo na najbolji mogući način. Najbolji pokazatelj toga jesu naši zadovoljni sugrađani, od kojih putem društvenih mreža imamo riječi hvale, kao i njihovu punu podršku.”

Upitan da li Komunalno preduzeće ima dovoljan broj zaposlenih da odgovori svim izazovima tokom sezone, Ivanović ističe da u radnim jedinicama “Zelenilo” i “Čistoća” uvijek ima prostora za još zaposlenih.

”Radna snaga u tim radnim jedinicama je u deficitu iz objektivnih razloga. Naprosto je specifična priroda posla u pitanju, veliki uticaj epidemije korona virusa na tržište radne snage, ali svakako da se sve aktivnosti završavaju dobrom organizacijom s postojećom radnom snagom”, naglasio je direktor Komunalnog prduzeća.

Ivanović je jako zadovoljan naplatom.

”Što se tiče plaža, čak 95 odsto zakupaca je zaključilo ugovor s Komunalnim preduzećem. Ukoliko se ova godina uporedi s prethodnom ili čak sa 2019. godinom, koja je bila jako dobra godina u svim oblastima, izvještaj govori da je ova godina bolja kada je naplata komunalnih usluga u pitanju. Iskoristio bih i ovu priliku da pozovem naše sugrađane, kao što to već radimo preko medija, društvenih mreža, da ukoliko imaju veća dugovanja, dođu u našu službu naplate i omoguće sebi izmirenje duga u mjesečnim ratama”, kazao je Ivanović.

On je naglasio da je Komunalno preduzeće već 1. aprila odradilo larvicidni tretman, nakon kojeg se do današnjeg dana izvršilo čak pet puta kako bi se odradilo hemijsko tretiranje odraslih formi komaraca, te da je još tri do četiri puta ponovljeno tretiranje na mjestima koja su prepoznata kao žarišta.

Nesavjesni pojedinci autima blokiraju kontejnere

Prema njegovim riječima, radnici “Čistoće” dnevno u gradu prazne kontejnerske stanice u samom srcu grada i sedam do osam puta dnevno.

”Kontejneri se prazne tri puta u zimskom periodu, a u ljetnjim mjesecima pet puta, u užem jezgru grada i do sedam-osam puta.”

Ivanović je ukazao i na problem s kojim se suočavaju radnici Komunalnog preduzeća da ne mogu isprazniti kontejnere jer se neki nesavjesni pojedinac parkirao i blokirao kontejnersku stanicu.

”Takođe, što se kontejnera tiče, apelovali bismo još jednom na sugrađane da vode računa kako i na kojim mjestima parkiraju svoja vozila, jer nam često nesavjesnim parkiranjem istih onemogućavaju pražnjenje kontejnera”, naglasio je Ivanović.

Bonus video: