U Crnoj Gori bez prisustva Kentaur podvarijante koronavirusa

Institut nastavlja da prati situaciju u vezi sa pojavama novih sojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima će izvještavati javnost

13669 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori do sada ni u jednom uzorku nije dokazano prisustvo Kentaur podvarijante omikron virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore su kazali da laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju uz podršku programa ECDC redovno rade sekvenciranje genoma koronavirusa.

"U Crnoj Gori je od 11.06.2022. godine detektovano dominantno prisustvo BA. 5.1 Omicron varijante, dok se sporadično javlja BA.2 Omicron varijanta SARS-CoV-2. Ni u jednom uzorku do sad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) pod varijate Omicron-a", navodi se u saopštenju.

Institut nastavlja da prati situaciju u vezi sa pojavama novih sojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima će izvještavati javnost.

Iz te zdravstvene ustanove su apelovali na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv Kovid-19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom).

Bonus video: