Bošković vojnicima: Služite vjerno svojoj domovini, jer čovjek koji je bez domovine i bez doma je

Ministar odbrane je kazao da su crnogorski vojnici vlastite živote pretočili u bisere crnogorske kulture, a svoju snagu u besmrtnim krilima dvoglavoga orla
261 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2017. 16:54h

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je danas pripadnicima Vojske Crne Gore da služe vjerno svojoj domovini, jer, kako je kazao, čovjek koji je bez domovine je i bez doma.

On je na svečanosti u karasni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, kazao da je osnažen sistem odbrane, institucionalno pojačan i materijalno unaprijeđen.

"Školovali smo i školujemo naš starješinski kadar na prestižnim akademijama, a naši pripadnici učestvuju u najvećim misijama i dio su organizacije vježbi različitog nivoa", rekao je Bošković.

On je kazao da su Crna Gora i njena vojska trasirali put ka najvećem odbrambenom prostoru.

JWPlayer video mesto

"Pred novim iskušenjima koračamo uvjereni da je izbor najboljih jedina ispravna odluka na putu sigurnosti i daljeg razvoja", rekao je Bošković.

On je unaprijeđenim i novo proizvedenim oficirima i vojnicima poželio prisebnost u odlučivanju, odlučnost u komadovanju, efikasnost u djelovanju, brzinu u postupanju.

"A nadasve od vas zahtijevam da insignije uniforme koju nosite budu najveća vrijednost, primarno načelo i neupitna odanost. Služite vjerno svojoj domovini, jer čovjek koji je bez domovine i bez doma je", naglasio je Bošković.

On je rekao da se danas ne obilježava samo jedna pobjeda, već da se proslavlja sloboda koja simbolizuje i kraj i početak i označava obnovu i napredak.

Ministar odbrane je kazao da su crnogorski vojnici vlastite živote pretočili u bisere crnogorske kulture, a svoju snagu u besmrtnim krilima dvoglavoga orla.

"Stari narodi su čekali da protekne izvjesno vrijeme između smrti junaka i suda potomaka. Zato danas i zanavijek njihove djela su kao gore iz kojih rijeke pregalaštva izviru, a mi smo polja koja se tim rijema umivaju. Bujica njihove slave, pomiješana sadašnjim nastojanjima, odniječa bez muke sve negativne prolaznosti i teškoće", kazao je Bošković.

Načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić podsjetio da se Dan Vojske obilježava u znak sjećanja na bitku na Tuđemila 1042. godine. koji označava početak crnogorskog postojanja i simbolizuje vjekovnu borbu crnogorskog naroda za očuvanje slobode.

On je rekao da pripadnici VCG ponosno dočekuju svoj praznik svjesni obaveza ali i značajnih rezultata koje su postigli.

„Za 11 godina od obnove nezavinosti više nego je očigledan naš zajednički uspjeh u sprovođenju reformi u sektoru odbrane“, kazao je Jokić.

On je naveo da je započeti sveobuhvatni proces izgradnje novog odbrambenog sistema primjerenog potrebama i mogućnostima države, rezultirao novim modernim sistemom odbrane.

„Rezultirao je i Vojskom obučenom, visoko profesionalnom i spremnom da odgovori na savremene bezbjednosne prijetnje i izazove u duhu svijetle tradicije naših predaka i očuvanja slobode. Vojskom dostojnom i dokazanom na izgradnji mira u svijetu za čije učešće u međunarodnim operacijama podrške mira stižu zavidne ocjene sa relevantnih adresa od najviših vojnih autoritera“, rekao je Jokić.

On je naveo da, dok se proslavlja Dan VCG, njhove kolege oficiri, podoficiri i vojnici su daleko u brojnim misijama i operacijama u Avganistanu, Maliju, Zapadnoj Sahari, Obalama Somalije doprinoseći miru i bezbjednosti ponosno vijeću zastavu Crne Gore.

On im je čestitao praznik i uspješno izvršenje zadataka i srećan i bezbjedan povratak kući.

Jokić je kazao da je u najznačajniji rezultat pristupanja Crne Gore NATO-u, VCG uložila značajne resurse i sve sposobnosti znanje.

„Nakon punopravnog članstva svjesni smo da za nas predstoje novi izazovi da nas očekuje naporan rad na razvijanju kapaciteta potrebnih za dostizanje punih operativnih sposobnosti Vojske“, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas faktor mira i stabilnost u regionu opredijeljena da trajno razvija dobre komišije odnose.

„U tom smislu jedan od glavnih mostova predstavlja razvijena vojna odmbrambnena vojna saradnja kako i direktnim kontaktima tako i učešćem u nizu inicijativa i na nivou regiona“, rekao je Jokić.

On je ocijenio da je na unutrašnjem planu prepoznata uloga Vojske u podršci civilnim strukturama u kriiznim situacijama i uslovima prirodnih nepogoda.

„VCG je uvijek bila narodna, iz naroda i za narod i ona će to biti i ubuduće kao dobro organizovana oružana snaga spremna da dobar dio sposobnosti i kapaciteta izdvoji za misije i zadatke podrške civilnom stukturama u svim uslovima i svim nepogodama“, kazao je Jokić.

Na svečanosti su predstavljeni novoproizvedeni potporučnici Mladen Galević, Andrijana Strujić, Marko Bajović i Aladin Hadrović, koji su uspješno završili vojne akademije u inostranstvu.

Saopšteno je da su pojedini pripadnici Vojske Crne Gore vanredno unaprijeđeni u viši čin zbog istaknutih zasluga u podršci civilnim institucijama u gašenju požara, a jedan broj za uspješno izvršavanje zadataka tokom vojne službe.

Zahvalnice za dugogodišnju saradnju su uručene Vladinom Birou za odnose sa javnošću, Kontroli letjenja Podgorica i Opštini Pljevlja.

Na svečanosti u Danilovgradu, 52 vojnika po ugovoru koji su počeli službu 2. oktobra, položili su zakletvu, nakon čega je obavljen defile jedinica Vojske Crne Gore.

Galerija

Bonus video: