Konačno povećavaju broj vatrogasaca u Kolašinu

Pored komandira i zamjenika, Služba dobija 16 spasilaca, inspektora za zaštitu i spasavanje i savjetnika

9359 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedne od akcija kolašinskih vatrogasaca, Foto: Privatna arhiva
Sa jedne od akcija kolašinskih vatrogasaca, Foto: Privatna arhiva

Novim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u kolašinskoj Službi zaštite i spasavanja (SZS) konačno je predviđeno povećanje broja vatrogasaca.

Prema tom dokumentu, ubuduće bi u SZS trebalo da bude, pored komandira i njegovog zamjenika, 16 vatrogasaca-spasilaca, inspektor za zaštitu i spasavanje i jedan savjetnik.

Kako je “Vijestima” kazao komandir SZS Željko Darmanović, novim pravilnikom predviđen je optimalan broj vatrogasaca, kojih je do sada falilo. On kaže da je do sada, praktično, bilo svega 12 vatrogasaca, uključujući i komandira.

”Sadašnji predlog omogućio bi da u jednoj smjeni budu četiri vatrogasaca, jer se radi po ‘četvorobrigadnom’ sistemu. To omogućava neprekidna dežurstva. Nedostatak vatrogasaca je naš dugogodišnji problem, koji je, s obzirom na obim i vrstu posla i površinu teritorije za koju smo zaduženi, dovodio do iscrpljivanja. Nekad smo, u sezoni požara naročito, zaista radili s krajnjim naporom i posljednjim atomima snage”, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, angažovanje inspektora za zaštitu i spasavanje je nova zakonska obaveza. Inspektor će, tvrdi komandir, na više načina povećati kvalitet rada Službe, ali i preventivno djelovati.

”Dopune Zakona o zaštiti i spasavanju, usvojene krajem prošle godine, propisuju da će se ta vrsta inspekcijskog nadzora odnositi i na kontrolu sprovođenje Naredbe o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara. To ohrabruje, jer će konačno imati ko da kontroliše koliko se ko pridržava naredbe. Mnogo očekujemo od te vrste podrške”, objašnjava Darmanović.

Prema dosadašnjoj organizaciji u SZS, u smjeni su bila uglavnom po trojica operativaca, pa je to često zahtijevalo da se na terenu angažuju i vatrogasci koji u tom trenutku nijesu u smjeni.

Starosna struktura kadra takođe je jedan od izazova kolašinske SZS, saopštio je ranije Darmanović. Većina operativaca stariji su od 50, a čak osam vatrogasaca ima preko 55 godina. Prema propisima, čija primjena, bar u Kolašinu, još nije zaživjela, precizirano je da služba vatrogascu-spasiocu traje do navršene 55. godine života.

Kolašinski vatrogasci su zaduženi za gašenje požara na 894 kilometra kvadratna, koliko je površina kolašinske opštine, kao i intervencije prilikom saobraćajnih udesa duž 60 kilometara magistrale ka Podgorici. Pored toga, opština Kolašin ima 210 kilometara lokalnih i 364 kilometara šumskih puteva, od kojih je većina zarasla zbog nekorišćenja.

Kolašinski SZS je jedan od kandidata za ovogodišnju priznanje Plaketa Opštine. Za tu nagradu predložio ih je predsjednik SO Milan Đukić. Kako je obrazložio, SZS je u posljednjih 10 godina imao više od 2.497 registrovanih akcija.

”Duga i bogata istorija ove Službe obilježena je posvećenim, profesionalnim i nadasve humanim odnosom prema, nažalost, ogromnom broju vanrednih okolnosti, saobraćajnih nesreća, požara, poplava, suša i drugih situacija. Služba zaštite i spasavanja Opštine Kolašin je jedna od najviše nagrađivanih službi u Crnoj Gori od strane državnih organa, međunarodnih institucija, ambasada i crnogorskih organizacija i opština. Brojni su primjeri angažovanja njenih pripadnika u drugim opštinama i gradovima, kao i pohvale i nagrade koje su dobili zbog toga”, piše u Đukićevom obrazloženju.

Bonus video: