obilježen međunarodni dan mladih

Mladi hoće savremen i moderan obrazovni sistem koji neće znati za politički uticaj

"Dan mladih jedinstvena prilika da slave postignuća, rezultati i uspjesi mladih, a ujedno sa Dan mladih bude prilika da mogu biti slobodni da pokažu svoja nezadovoljstva i probleme sa kojima se susrijeću. Hoćemo prilike", poručio je Ćupić

5841 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Mreža za mlade Crne Gore
Foto: Mreža za mlade Crne Gore

Mreža za mlade Crne Gore je prethodne sedmice obilježila Međunarodni Dan mladih u Prijestonici Cetinje, a u cjelodnevnom programu je učestvovalo više od 150 mladih iz cijele Crne Gore.

Međunarodni Dan mladih prvi put je u svijetu obilježen 2000. godine i od tada se obilježava svakog 12. avgusta.

"Obilježavanjem Dana mladih nastoji se podsjetiti društvo na sve snažne potencijale mladih, pokretačku ulogu i snagu, entuzijazam i progresivnost, koji neminovno donose veliki napredak svakoj državi, te da se skrene pažnja na realne probleme sa kojima se mladi suočavaju i na koje se ne mogu godinama dobijati isti odgovori - ili ne dobijati, te ne samo odgovori nego i konkretne akcije koje će doprinijeti boljem položaju mladih", kazala je moderatorka Maša Borilović.

Ona je naglasila da je tema ovogodišnjeg Dana mladih u svijetu međugeneracijska solidarnost - a da mladi u Crnoj Gori i dalje žele da nepotizam i kronizam odu jednom zauvijek u ružnu prošlost, jer ozbiljno ugrožavaju zdravlje i funkcionalnost jednog društva.

Mreža za mlade Crne Gore
foto: Mreža za mlade Crne Gore

Filip Ćupić istakao je važnost mladih u društvu koja je neprocijenjiva, te da se ulaganje u mlade višestruko isplati - kako u sadašnjosti, tako i mnogo efektivnije u budućnosti.

On je, navodi se u saopštenju, poručio da mladi svojom energijom, kreativnošću i entuzijazmom neminovno daju snažan doprinos demokratskom razvoju crnogorskog društva.

"Dan mladih jedinstvena prilika da slave postignuća, rezultati i uspjesi mladih, a ujedno sa Dan mladih bude prilika da mogu biti slobodni da pokažu svoja nezadovoljstva i probleme sa kojima se susrijeću. Hoćemo prilike! Prilike za stvrano uključivanje mladih u procese donošenja odluka. Samo iskren pristup mladima može donijeti benefite”, rekao je Ćupić.

Ćupić je istakao da mladi žele da stiču i unapređuju znanja i vještine u modernom, snažnom i savremenom obrazovnom sistemu koji će odgovoriti na sve potrebe mladih i koji neće znati za politički uticaj.

Predsjednik UO Mreže za mlade Crne Gore Miloš Marković izjavio je u uvodnom obraćanju da mu predstavlja posebno zadovoljstvo što se Dan mladih obilježava upravo na Cetinju, gdje će mlade učesnice i učesnici programa imati priliku da se upoznaju sa zajedničkim kulturnim i istorijskih nasljedstvom u Prijestonici koja pripada svim građankama i građanima Crne Gore.

“Budite uporni i vrijedni. Iskoriste mnogobrojne prilike koje vam se nude.” poručio je Marković mladima.

Državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih Amina Cikotić je mladima poručila da će ovo Ministarstvo uraditi sve kako bi se položaj mladih u Crnoj Gori poboljšao, a najavila je izmjene i dopune Zakona o mladima, kao i izradu dugo-očekivane Nacionalne strategije za mlade.

Zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Miloš Mudreša, je istakao značaj ovog datuma i pozvao mlade ljude da uživaju ovog dana na Cetinju.

Kroz program koji je organizovala “Mreža za mlade Crne Gore” mladi su imali priliku da posjete muzeje u Prijestonici: Muzej Kralja Nikole, Biljardu, Istorijski i umjetnički muzej i Muzej novca, dok su u nastavku programa organizovane radinice za mlade u Njegoševom parku.

Navodi se i da je organizovano deset različitih radionica, a mladi su imali priliku da se edukuju i informišu o mentalnom zdravlju, medijskoj pismenosti, nasilju, mladima i tržištu rada , ravnopravnosti, liderstvu, omladinskom radu, omladinskoj politici i participaciji mladih, te o razmjenama i mobilnosti mladih.

Program obolježavanja Međunarodnog Dana mladih je organizovan u Prijestonici Cetinje, uz finansijsku podršku Ministarstva sporta i mladih, a tehničku podršku realizaciji ovog programa je obezbijedila i Prijestonica Cetinje, odnosno Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.