Tradicionalna manifestacija u Starom gradu u Ulcinju - na meniju njeno veličanstvo - bamija

Bamija na ulcinjski način je specijalitet među jelima koje ima svoj jedinstveni recept i metod proizvodnje koji zahtijeva veliku preciznost, vještinu i znanje. Smatra se crnogorskim kulinarskim specijalitetom i tradicionalnom i autentičnom odlikom ulcinjske kuhinje, već decenijama unazad

11522 pregleda 2 komentar(a)
S jedne od prethodnih manifestacija, Foto: Samir Adrović
S jedne od prethodnih manifestacija, Foto: Samir Adrović

Tradicionalna manifestacija “Dani bamije” biće održana sjutra, 18. avgusta, na Servantesovom trgu unutar “Palate Venezia” u ulcinjskom Starom gradu s početkom u 20 časova.

Mali jubilej, budući da će manifestacija posvećena čudotvornoj biljci jedinstvenog ukusa s ljekovitim svojstvima biti održana peti put, dolazi u vrijeme kada su “Bamije na ulcinjski način” u Crnoj Gori postale deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno garantovano tradicionalnog specijaliteta.

”Ova tematska manifestacija o biljci koja se uzgaja na našim prostorima omogućila je da se turistima i svim posjetiocima pruži mogućnost degustacije ovog gastronomskog specijaliteta - inače devetog zaštićenog proizvoda oznakom kvaliteta Crne Gore - garantovano tradicionalnog specijaliteta “Bamije na ulcinjski nacin””, saopštili su iz hotela “Palata Venezia”, koji organizuje manfestaciju.

Ističu da su ciljevi manifestacije mnogobrojni i od izuzetne važnosti ne samo za lokalno stanovništvo već i na nacionalnom nivou.

”Osim edukacije inostranih i lokalnih posjetilaca o samoj bamiji zbog izuzetno širokog spektra kako u gastoromiji, tako i zbog ljekovitosti, manifestacija pruža odskočnicu i podsticaj za vrijedne uzgajivače ove jedinstvene biljke da u njen uzgoj ulažu još više i time povećaju svoje prinose od njene proizvodnje i plasiranja na lokalnom, a nadamo se u skorijoj budućnosti i na inostranom tržištu”, poručili su organizatori.

Sastavni dio tradicionalne tematsko-edukativne i podsticajne manifestacije čini i prigodan kulturno-zabavni program. Organizatori su poručili da je degustacija bamija na ulcinjski način besplatna za sve posjetioce.

Nakon što je u maju brendiralo bamije na ulcinjski način, resorno ministarstvo saopštilo je da je u pitanju gastronomski specijalitet, gotovo jelo od povrća s dodatkom mesa, koji je postao prepoznatljiv kroz vrijeme kao najčešće spravljan i po specifičnom metodu proizvodnje tipičan za Ulcinj. Osnovna sirovina u gastronomskom specijalitetu je bamija.

”Bamija na ulcinjski način je specijalitet među jelima koje ima svoj jedinstveni recept i metod proizvodnje koji zahtijeva veliku preciznost, vještinu i znanje. Smatra se crnogorskim kulinarskim specijalitetom i tradicionalnom i autentičnom odlikom ulcinjske kuhinje, već decenijama unazad”, rekli su iz Ministarstva.

Naveli su da bamiju na ulcinjski način odlikuje bogat asortiman mirisa i ukusa i prijatna opažanja u ustima koja daju osećaj punoće, sočnosti i sitosti.

Jedan od najpoznatijih ulcinjskih kuvara Agim Sinanović (75), koji je zanat pekao od sedamnaeste, kaže da su mu bamije na ulcinjski način omiljeno jelo koje voli da sprema. A prije par mjeseci za “Vijesti” je i otkrio recept za četiri osobe tog čudesnog jela.

Agim Sinanović
Agim Sinanovićfoto: Samir Adrović

Za sočno i ukusno jelo, koje je u životu pripremio bezbroj puta, potrebno je kilogram bamija, 700 grama teletine, pola kilograma crnog luka, svježi paradajz, so, vegeta, biber i paradajz sos.

”S bamija se odsijeku petlje, a one se isjeku na pola ili na tri dijela, zavisno od veličine. Prže se u dubokoj masnoći i kada dobiju zlatnu boju, izvade se u drugu posudu. U istoj masnoći dinstati crni luk i meso izrezano na kocke, dok luk ne dobije staklastu boju. Potom se doda paradajz isječen na kocke, so, biber, vegeta, aleva paprika i malo paradajz sosa. Povremeno se dodaje voda dok meso ne omekša, a zatim se dodaju i bamije. Ostaviti da se krčka na srednjoj vatri desetak minuta. Zatim sve to izručiti u tepsiju i na vrh staviti četiri paradajza izrezana u obliku zvijezde. Staviti u pećnicu na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Jelo se može poslužiti u porcijama ili se tepsija može staviti direktno ispred gostiju, pa da konobar ili oni sami podijele”, objelodanio je Sinanović kako sprema čuveni, autentični ulcinjski specijalitet...

Bonus video: