Za maske se gotovo niko ne hvata, oboljele kontrolišu putem telefona

- Iz Uprave za inspekcijske poslove kažu i da redovno kontrolišu poštovanje mjera

- Poslanici u Skupštini, kao i građani u marketima i apotekama, rijetko nose zaštitne maske kako je to propisano krajem jula

- Reporteri “Vijesti” juče su obišli markete, apoteke i pijace u Podgorici, ali u većini njih ni građani ni zaposleni ne poštuju obavezu, a maske se rijetko nose i u sredstvima javnog prevoza - autobusima, taksi vozilima..., iako je to predviđeno Vladinim mjerama još od 29. jula

15970 pregleda 7 komentar(a)
Nepoštovanje propisanih mjera u marketima u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Nepoštovanje propisanih mjera u marketima u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Zdravstveno-sanitarna inspekcija od početka avgusta do juče izdala je 11.590 rješenja o samoizolaciji za oboljele i 2.085 za njihove kontakte.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i pojasnili da je trenutno u izolaciji 4.066 osoba. Ipak, tvrde da ne kontrolišu da li građani poštuju rješenja, već to provjeravaju telefonskim pozivima.

”Kada je riječ o kontroli samoizolacije Zdravstveno sanitarna inspekcija u saradnji sa Upravom policije nije kontrolisala osobe u samoizolaciji jer je većina inspektora angažovana u radu tokom turističke sezone, a oni koji nisu angažovani u radu u turističkoj sezoni rade poslove koji su u našoj nadležnosti (uvoz, pisanje rješenja za oboljele i njihove kontakte, izdavanje rješenja za sanitarnu saglasnost, prenos posmrtnih ostataka i dr.). Inspektori su kontaktirali osobe u samoizolaciji putem telefonskih poziva”, navodi se u odgovoru koji potpisuje glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

Iz UIP su kazali i da su imali četiri prijave o kršenju samoizolacije koje su se pokazale kao neosnovane, a istakli su i da lica koja su u samoizolaciji mogu da odu do domova zdravlja na preglede i primanje potrebne terapije.

Bez maski u Skupštini, marketima, apotekama...

U UIP tvrde i da inspektori redovno kontrolišu mjere protiv kovida-19, svako iz svoje nadležnosti.

Mjerama Vlade, koje su na snazi od 29. jula, nošenje zaštitnih maski obavezno je u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječije zaštite, državnim organima, organima državne uprave, organima uprave, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i drugim subjektima koji vrše javna ovlašćenja u kojima se neposredno pružaju usluge građanima, objektima u kojima se obavlja trgovina na malo prehrambene robe (marketi, supermarketi, hipermarketi i sl.) uključujući zelene pijace i štandove i tezge u zatvorenom prostoru, zatvorenim djelovima aerodroma, željezničkih i autobuskih stanica, kao i benzinskih stanica.

Rijetki poslanici koji u Skupštini nose zaštitnu masku
Rijetki poslanici koji u Skupštini nose zaštitnu maskufoto: Luka Zeković

Ove mjere ne poštuju ni nosioci javnih funkcija, pa su tako rijetki i poslanici koji su tokom vanrednog skupštinskog zasjednja prije tri dana nosili zaštitne maske.

Reporteri “Vijesti” juče su obišli markete i apoteke u Podgorici i u većini njih ni građani ni zaposleni ne poštuju ovu obavezu, a maske se rijetko nose i u sredstvima javnog prevoza, kao što su autobusi i taksi vozila...

U samoizolaciju idu bez rješenja

Građani su se prethodnih dana žalili da djeci u vrtićima usmenim putem izriču samoizolaciju u trajanju od deset dana, zbog čega trpe roditelji i njihov posao.

Jedan od njih ispričao je “Vijestima” da su njegovoj djeci u prethodnih 20 dana u vrtićima saopštili da djeca moraju u samoizolaciju, da bi po isteku tog perioda nakon samo tri dana ponovo bili upućeni kući, zbog toga što je u grupi zabilježen jedan slučaj kovida.

Pojasnio je da im ne šalju rješenja o samoizolaciji, zbog čega roditelji ne mogu na bolovanje.

Prema podacima UIP, od četvrtka ujutru, rješenje o samoizolaciji imalo je 4.066 osoba, dok je juče bilo aktivno 3.837 slučajeva koronavirusa. To bi u praksi značilo da je svega 229 kontakata od 3.837 zaraženih dobilo rješenje o samoizolaciji.

Najviše zaraženih po broju stanovnika u Budvi

U Crnoj Gori juče su registrovana još 492 nova slučaja kovida-19, dok nijesu zabilježeni smrtni ishodi povezani sa ovim oboljenjem.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je iz Podgorice 162 novopozitivnih, Nikšića 90, Herceg Novog 34, Bara 33, Budve 20, Pljevalja i Ulcinja po 19, Cetinja 18, Berana 17, Bijelog Polja 16, Kotora 14, Danilovgrada 13, Tivta 12, Tuzi sedam. U Petnjici i Rožajama registrovana su po četiri novozaražena, u Andrijevici, Mojkovcu i Šavniku po dva, a u Kolašinu, Plavu, Plužinama i na Žabljaku po jedan novi slučaj koronavirusa.

Imajući u vidu broj zaraženih na 100.000 stanovnika, epidemiološka situacija je najlošija u Budvi, pa na Cetinju, zatim u Kotoru, dok je najmanje oboljelih trenutno u Gusinju, pa u Mojkovcu.

IJZ je prijavljen oporavak kod 740 osoba. Iz ove ustanove i juče su apelovali na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv kovid-19, a posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)...

Bonus video: