Morača osvanula zamućena: Spiranje terena ili ispuštanje otpadnih voda?

"Javnost nema pravovremene informacije o uzrocima zamućenja kao i kvalitetu vode, što je pokazatelj netransparentnosti i nebrige nadležnih institucija", kazao je predsjednik nevladine organizacije "Ozon" Aleksandar Perović

16905 pregleda 22 komentar(a)
Zamućena Morača, Foto: Predrag Tomović
Zamućena Morača, Foto: Predrag Tomović

Rijeka Morača u centru Podgorice jutros je osvanula zamućena.

Na pitanje o uzroku problema, predsjednik nevladine organizacije "Ozon" Aleksandar Perović kazao je da vjeruje da se braon boja pojavila prilikom spiranja terena usljed kiše.

Dodaje da se ovo dešava gotovo svake godine i biva izraženo tokom nižeg vodostaja. Međutim, kako navodi, Moračin ekosistem trpi posljedice i od nekontrolisanog odlaganja otpadnih materijala i ispuštanja otpadnih voda.

Video: Predrag Tomović "Oči Podgorice"

"Ne treba zanemariti da se takve situacije koriste za nekontrolisane ispuste različitih otpadnih materijala u rijeku, što ne bi bio prvi put", kazao je Perović za Vijesti.

Perović
Perovićfoto: Luka Zeković

Siguran je da se u zamućenoj vodi neće niko kupati, ali bi bezbjednost Morače, prema njegovim riječima, trebalo da utvrde nadležne institucije - kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

zamućena Morača
foto: Predrag Tomović

"Dinamika analiza kvaliteta voda nije nam poznata, to je pitanje za nadležne, ali ono što jeste problem je što javnost nema pravovremene informacije o uzrocima zamućenja kao i kvalitetu vode, što je pokazatelj netransparentnosti i nebrige nadležnih institucija", zaključuje Perović.

Bonus video: