Nagrade za vatrogasce, Milana Medenicu i Miodraga Brkovića

Priznanja se tradicionalno dodjeljuju povodom 28. avgusta, Dana Opštine Kolašin

13238 pregleda 10 komentar(a)
Kolašinski vatrogasci, Foto: Privatna arhiva
Kolašinski vatrogasci, Foto: Privatna arhiva

Milan Mikan Medenica, Miodrag Džim Brković i Služba zaštite i spašavanja dobitnici su ovogogodišnje nagrade Plaketa Opštine Kolašin.

Nagrada za najboljeg đaka završnog razreda srednje škole pripala je Anđeli Vlahović i Jovani Grujić. Najbolja učenica završnog razreda osnovne škole je Aleksandra Rovčanin, a Škole za osnovno muzičko obrazovanje Helena Vuković. Opštinsku nagradu za najboljeg mladog sportistu/kinju dobila je Katarina Đukić.

Sva ta priznanja tradicionalno se dodjelju povodom 28. avgusta, Dana Opštine Kolašin.

Milan Mikan Medenica
Milan Mikan Medenicafoto: Privatna arhiva

Medenica je prizanje dobio "za izuzetan dugogodišnji doprinos i izuzetna ostvarenja u oblasti zaštite životne sredine i preduzetništvu". On je, kako je obrazloženo, "primjer aktivnog građanina koji je svojim djelovanjem i svojim ličnim primjerom pokazao kako se vole svoj grad i svoja država".

"Na putu svog građanskog aktivizma, on je prije dvadeset godina osnovao NVO Natura, organizaciju bez čijeg bi djelovanja Kolašin bio uskraćen za veliki broj veoma važnih projekata i konkretnih promjena koje su ovi projekti donijeli. Budući da je veliki dio njegovog djelovanja neformalan i volonterski, nemoguće je nabrojati sve aktivnosti i projekte u kojima je učestvovao, a njegov doprinos Opštini Kolašin je opšte poznat", piše između ostalog u obrazloženju žirija.

Miodrag Brković
foto: Privatna arhiva

Brkoviću je nagrada dodijeljena za izuzetan dugogodišnji doprinos i izuzetna ostvarenja u oblasti sporta. Teško je, obrazloženo je, prebrojati sve njegove sportske poduhvate i doprinos koji najviše od svega karakteriše činjenica da se bavio sa više sportova i sportskih disciplina: fudbalom, nordijskim skijanjem, atletikom, planinarenjem, biciklizmom…

"Trenirao je fudbal najprije u školskom klubu "Mladost", a istovremeno u tom periodu i takmičio se u atletskom i smučarskom klubu "Gorštak". Dugogodišnji je igrač, kapiten i trener svih selekcija FK Gorštak, jedan od legendarnih igrača tog kluba najdužim stažom - igrao je do svoje 45. godine. Dugogodišnji je igrač malog fudbala "Kolašin, a najviše upsjeha postigao u nordijskom skijanju. Bio je prvak Crne Gore u nordijskom skijanju u više disciplina, kao i osvajač kupova i medalja u štafetnim trkama", piše o odluci o nagradama.

Služba zaštite i spašavanja (SZZ) priznanje je zaslužila jer je "jedna je od najpoznatijih, najangažovanijih i više puta nagrađenih u Crnoj Gori u proteklih nekoliko decenija". Kako piše u obrazloženju, "duga i bogata istorija ove službe obilježena je posvećenim, profesionalnim i nadasve humanim odnosom prema, nažalost, ogromnom broju vanrednih okolnosti, saobraćajnih nesreća, požara, poplava, suša i drugih situacija".

"SZZ Služba zaštite i spašavanja opštine Kolašin je jedna od najviše nagrađenih službi u Crnoj Gori od strane državnih organa, međunarodnih institucija, ambasada i crnogorskih organizacija i opština. Brojni su primjeri angažovanja njenih pripadnika u drugim opštinama i gradovima, kao i pohvale i nagrade koje su dobili zbog toga. Pripadnici te službe, samo u poslednjih 10 godina imali više od 2.497 registrovanih akcija…", neki su od razloga, prema mišljenju žirija, zbog kojih je SZZ zaslužila Plaketu Opštine.

Katarina Đukić
foto: Privatna arhiva

Najbolja mlada sportiskinja Kolašina, Đukić, takmičarka je karate kluba "Gorštak" i reprezentacije Crne Gore, jedna je od najboljih mladih karatistkinja u našoj zemlji. Ona već nekoliko godina bilježi izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima, aktuelna je šampionka Balkana, pobjednica na Evropskim igrama malih zemalja U14 i treća sa Svjetske lige za mlade – najprestižnijeg svjetskog karate takmičenja.

Nagrada najboljem strudentu završne godine fakulteta, ove godine, neće biti dodijeljena, jer, kako je konstatovao žiri, "jedini predloženi kandidat ne ispunjava uslove za dodjelu te nagrade".

Bonus video: