Protest zavisnika ispred Doma zdravlja na Koniku, najavili i blokiranje saobraćajnica

"Vi ne znate koji su to bolovi... Ovo je mnogo gore od heroina, da sam znala što su mi dali nikad ga ne bih uzela", kazala je "Vijestima" jedna od zavisnica

48760 pregleda 63 komentar(a)
Dom zdravlja na Koniku, Foto: Jelena Radulović
Dom zdravlja na Koniku, Foto: Jelena Radulović

Više desetina zavisnika protestuje ispred Doma zdravlja u podgoričkom naselju Konik, prijeteći da će blokirati i saobraćajnice ukoliko uskoro ne prime terapiju.

Najavili su i da će protest nastaviti danas ispred Kliničkog centra Crne Gore.

Oni tvrde da su već punih sedam dana bez lijeka Buprenorfin nakon što ih je danas, kako navode, sačekalo obavještenje na vratima Doma zdravlja.

Jedan od zavisnika sa kojima su "Vijesti" razgovarale je kazao je da je velika mogućnost da neko od njih "počini krivično djelo" jer bez lijeka nisu uračunljivi.

Zavisnici tvrde još i da im nije smanjivana doza lijeka Buprenorfina, koju su dobili još na početku liječenja.

Kažu i da bi terapija trebalo postepeno da se mijenja u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, ali da to kod pojedinih nije godinama učinjeno, za šta krive ljekare podgoričkog Doma zdravlja.

"Vi ne znate koji su to bolovi... Ovo je mnogo gore od heroina, da sam znala što su mi dali nikad ga ne bih uzela", kazala je "Vijestima" jedna od zavisnica.

Zavisnici tvrde da su čuli da su u Kliničkom centru podijelili terapiju onima koji su tamo na liječenju.

"Ali za nas nema", kažu okupljeni.

"Vijesti" su nedavno pisale da su se zavisnici iz Bara i Podgorice žalili na nestašicu ovog lijeka u barskom i podgoričkom domu zdravlja, ali “Montefarm”, koji snabdijeva zdravstvene ustanove medikamentima, tvrdi da je “Buprenorfin” isporučen 4. i 9. avgusta ove godine. Pojasnili su da su ustanove snabdjevene i lijekom od dva i osam miligrama.

Jedan od zavisnika je kazao "Vijestima" da osam miligrama Buprenorfina ima dejstvo kao "petica heroina".

"Možete zamisliti u kojim smo bolovima i u kakvom smo stanju...", kazao je on "Vijestima".

Upitani za način i protokol davanja terapije, kazali su da se to tokom vremena mijenjalo.

"Neodređeno je davanje terapije. Nekad za jedan dan morali smo to da popijemo na licu mjesta, nekad za tri... "

Korisnik Buprenorfina dobija odgovarajući lijek u zdravstvenoj ustanovi u količini koju odobri doktor medicine – specijalista psihijatar uzimajući u obzir zdravstveno stanje korisnika i prema potrebi odgovarajuću količinu lijeka.

Prethodno su pacijenti “Buprenorfin” dobijali na recept, u državnim apotekama, a kako nijesu postojali protokoli o izdavanju, nije bilo najjasnije ko ima pravo na ovaj lijek, koju dozu i pod kojim uslovima. To je često dovodilo do nestašica, uslovljenih zloupotrebom ovog lijeka među zavisnicima od heroina.

Konik zavisnici
foto: Jelena Radulović

Naime, mnogi su dobijali veće količine lijeka na recept, da bi ih zatim preprodavali na crnom tržištu i za taj novac kupovali heroin...

Kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, situacija se po ovom pitanju popravila, ali je tokom pandemije došlo do ponovne zloupotrebe lijeka, nakon što su u uslovima epidemije i mjera “zaključavanja” pacijenti jednom sedmično dolazili po terapiju koja je trebalo da bude dovoljna za sedam dana. To se, tvrde izvori, nastavilo i tokom prethodne i ove godine, pa se dešava da pacijent preuzme terapiju koja treba da bude dovoljna za sedam dana i ne prima je pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Iz podgoričkog Doma zdravlja jutros je saopšteno da lijeka za zavisnike od heroina nema.

Iz menadžmenta Doma zdravlja navode da su prilikom redovne nedjeljne potražnje pomenutog lijeka od Montefarma dobili odgovor da trenutno nema lijeka u toj ustanovi i da ne znaju kada će biti dostupan.

Bonus video: