Stiglo 650 ili 350 kutija "buprenorfina"?

Podgorički Dom zdravlja i Montefarm “Vijestima” različito odgovorili o isporuci lijeka za zavisnike. Pacijenti juče protestovali, nestašica medikamenta i u Nikšiću i Baru

20694 pregleda 29 komentar(a)
Pacijenti prijete i blokadom saobraćajnica ako ne dobiju terapiju, Foto: Jelena Radulović
Pacijenti prijete i blokadom saobraćajnica ako ne dobiju terapiju, Foto: Jelena Radulović

Podgoričkom Domu zdravlja od petka do juče isporučeno je 650 kutija “buprenorfina” koji primaju zavisnici, dok su od početka mjeseca sve zdravstvene ustanove dobile oko 7.000 kutija ovog lijeka, tvrde u “Montefarmu”.

Međutim, to negiraju u podgoričkom Domu zdravlja, a načelnik Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Ljubinko Kaluđerović tvrdi da su u posljednjoj isporuci dobili 250 kutija od osam i 100 kutija od dva miligrama ovog lijeka.

”To nam je bilo dovoljno za tri dana. I terapija je podijeljena za 838 pacijenta, zaključno sa ponedjeljkom”, kazao je Kaluđerović.

On je rekao da bi danas od 11 sati, angažovanjem menadžmenta, Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva, trebalo da se nastavi distribucija ovog lijeka.

”Montefarm je u periodu od 1. avgusta do 23. avgusta ove godine isporučio 4.027 kutija lijeka ‘buprenorfin’ tablete 2 mg svim domovima zdravlja u Crnoj Gori u kojima zavisnici primaju terapiju. Za isti period je isporučeno i 2.780 kutija lijeka od 8 miligrama”, kazali su iz ove ustanove.

U “Montefarmu” tvrde i da je samo na nivou podgoričkog Doma zdravlja od petka, 19. avgusta, pa do juče dostavljeno 320 kutija “buprenorfina” 7x2 mg i 330 kutija “buprenorfina” 7 x 8 mg.

Iz Doma zdravlja juče je saopšteno da su, prilikom redovne nedjeljne potražnje buprenorfina od “Montefarma”, dobili odgovor da tog lijeka trenutno nema u toj ustanovi i da ne znaju kada će biti dostupan. Oni su naveli da su uputili više urgentnih dopisa Ministarstvu zdravlja, Fondu zdravstva i Odboru direktora da ih upoznaju s tim problemom.

Više desetina pacijenata protestovalo je juče ispred Doma zdravlja u podgoričkom naselju Konik, prijeteći da će blokirati i saobraćajnice ukoliko uskoro ne prime terapiju. Pojedini pacijenti, s kojima su “Vijesti” razgovarale, tvrdili su da im od početka liječenja nije smanjivana doza ovog lijeka, a neki su i priznali da postoji kršenje protokola.

Prema podacima dostupnim na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki, od kraja prošle godine nabavljeno je više od 50.000 kutija buprenorfina, za šta je utrošeno oko 310.000 eura

”Neodređeno je davanje terapije. Nekad za jedan dan morali smo to da popijemo na licu mjesta, nekad za tri... “, kazao je jedan od pacijenata.

”Vijesti” su prije desetak dana objavile da su zdravstvene ustanove prethodnih dana ostale bez tableta “buprenorfin”, ali da iz “Montefarma” tvrde da je situacija s tim lijekom za sada stabilna i da je od početka mjeseca dva puta isporučen domovima zdravlja.

Lijeka nedostaje i drugim domovima zdravlja, posebno barskom i nikšićkom.

Građani su se početkom ove sedmice žalili na nestašicu ovog lijeka u barskom i podgoričkom domu zdravlja, ali “Montefarm”, koji snabdijeva zdravstvene ustanove medikamentima, tvrdi da je “buprenorfin” isporučen 4. i 9. avgusta ove godine. Pojasnili su da su ustanove snabdjevene i lijekom od 2 mg i 8 mg.

Prema podacima sa sajta elektronskih javnih nabavki, “Montefarm” je sredinom juna tražio oko 80 ljekova, među kojima je i “buprenorfin” od 2 i 8 mg. Traženo je po 5.000 kutija ovog lijeka, ukupne vrijednosti oko 56.000 eura, dok je krajem prošle godine takođe raspisan tender za nabavku “buprenorfina” i traženo 43.000 pakovanja procijenjene vrijednosti 264.530 eura.

Lijek protiv zavisnosti od 2017. godine dobija se isključivo u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika.

Kaluđerović je juče “Vijestima” potvrdio da postoje zloupotrebe ovog lijeka i da se sa tim suočavaju sve zemlje koje su uvele buprenorfinsku terapiju, a da je njihov zadatak da to svedu na minimum.

”Jačanjem kadrovskog potencijala u Domu zdravlja situacija bi trebalo da se mijenja. S druge strane, često razumijem da su moje kolege izložene pritisku od problematičnih pacijenata...”, rekao je.

Kaluđerović je istakao su mnogi problemi naslijeđeni iz ranijih vremena i da se ne mogu riješiti preko noći, te da je potreban dovoljan broj psihijatara koji će raditi sa zavisnicima, adekvatan prostor, dovoljno obezbjeđenja...

Bonus video: