Mještani budvanskih MZ i privrednici pružili podršku Opštini u borbi protiv buke

Kazali su da im je žao što je neko posegao za radikalnom mjerom kao što je blokada glavne saobraćajnice i time ugrozio prava svih ostalih građana i tursta "čime je ušao i u zonu prekršajne i krivične odgovornosti pred zakonom, ali to ostavljamo nadležnim organima"

7292 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pokretači inicijative za uvođenje reda i poštovanje zakona u pogledu emitovanja muzičkog programa i buke u Budvi pružili su bezrezervnu podršku svim opštinskim službama i organima koji obezbjeđuju primjenu zakona.

"Očekujemo da će primjena zakona biti efikasna i neselektivna prema svima koji su u prethodnom periodu bili prepoznati i evidentirani kao prekšioci", piše se u saopštenju koje potpisuju mještani Mjesnih zajednica Stari Grad, Gospoština, Potkošljun, Bijelo do, centar, Babin do, Udruženje ugostitelja Budve, izdavalaca privatnog smještaja i hotelijera Crne Gore.

Navode da su iz medija upoznati sa činjenicom da je 23. avgusta došlo do blokade glavne magistralne saobraćajnice, ali da nije jasno ko je organizator protesta.

Kazali su da im je žao što je neko posegao za ovako radikalnom mjerom kao što je blokada glavne saobraćajnice i time ugrozio prava svih ostalih građana i tursta "čime je ušao i u zonu prekršajne i krivične odgovornosti pred zakonom, ali to ostavljamo nadležnim organima".

"Očekujemo da ako organizator protesta ima bilo kakvu argumentaciju koja je utemeljena na važećim propisima i ako smatra da su mu ugrožena bilo kakva građanska prava to u artikulisanoj formi saopšti javnosti i nadležnim službama kako bi se tim povodom preduzeli adekvatni koraci. Na ovaj način kako je to sprovedeno u djelo ostaje nejasno da li zaposleni u dvije diskoteke iskazuju protest protiv svojih poslodavaca, koji nisu obezbijedili odgovarajuće dozvole za emitovanje muzičkog programa ili protiv Komunalne policije koja je postupajući po zakonu nakon prethodno izdatih mandatnih kazni bila u obavezi da postupi kako je postupila".

Smatraju da nije napravljena ozbiljnija šteta ugositeljskim objektima s obzirom na to je sada kraj ljetnje sezone.

"Obzirom da su čitavo ljeto već odradili bez pribavljenih svih neophodnih dozvola, uz evidentno emitovanje povišenog nivoa buke preko zakonskog nivoa, čime su u kontinuitetu remetili građanska prava građana Budve, turista i ostalih privrednika. Nije navedeno o kojim konkretno diskotekama se ovdje radi ali moramo navesti da mi sadržaje tog tipa, kakve su otvorene diskoteke u zoni Slovenske plaže, nismo pronašli u planskim dokumentima ‘’Program privremenih lokacija Morskog dobra’’ niti ’’Program privremenih lokacija Opštine Budva’’ pa time ovakvi ugostiteljski sadržaji ne bi smjeli ni da se nalaze na predmetnim lokacijama što novo rukovodstvo Opštine Budva, sigurni smo, ima u vidu".

Dodaju da su predstavnici nekih otvorenih diskoteka bili prisutni na zajedničkim sastancima u organizaciji Komunalne policije koji su redovno održavani svake sedmice u Opštini Budva, počev od juna mjeseca ove godine.

"Tada smo svi mi prisutni dobili čvrsta uvjeravanja i obećanja da će njihovo poslovanje u pogledu pitanja emitovanja buke biti bez izuzetka u zakonskm okvirima. Takođe, tada su se svi složili da će lokali u kojima se više od dva puta napiše mandatna kazna biti zatvoreni. S tim u vezi ne vidimo sada ništa sporno u postupku Komunalne policije koja, osim što je postupila po zakonu, nije uradila ništa drugo nego sprovela u djelo dogovor uspostavljen na početku sezone na kojem su bili prisutni i ugostitelji i predstavnici Mjesnih zajednica i strukovna udružanja i kulturni radnici i građani i najviši predstavnici lokalne uprave. Ukoliko organizator ovog čina blokade glavne sabraćajnice ostane pri najavljenom stavu da će nastaviti sa ovim vidom protesta bilo bi elementarno korektno da se on predstavi javnosti kako bi se sa njim uspostavila civilizovana komunikacija i dijalog u cilju rješavanja njegovih/njigovih zahtjeva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: