Kovid i bolovanja „zakočili” dostavu pošiljki

Građani se žale da neko vrijeme ne dobijaju račune, iz Pošte Crne Gore kažu da je razlog jer oko 25 odsto zaposlenih u Regionalnom centru Podgorica odsustvuje s posla

38843 pregleda 33 komentar(a)
Pošta u centru Podgorice, Foto: Boris Pejovic
Pošta u centru Podgorice, Foto: Boris Pejovic

Novi talas kovida, ali i odsustvo s posla zbog bolovanja zaposlenih u Pošti, neki su od razloga zbog kojih građani u posljednje vrijeme pošiljke ne dobijaju uopšte ili ih dobijaju sa zakašnjenjem.

To su “Vijestima” kazali juče iz Pošte Crne Gore, odgovarajući na pritužbe dijela građana koji tvrde da na njihove adrese već neko vrijeme, pored ostalog, ne stižu računi. Neki od njih tvrde i da su im sami poštari kazali da su bili na odmoru, a da za njih za to vrijeme nije obezbijeđena zamjena.

”Neblagovremenost dostave na određenim dostavnim rejonima posljedica je više faktora, prije svega, odsustva radnika zbog korišćenja bolovanja odnosno velikog broja zaposlenih Regionalnog centra Podgorica, koji je na ovoj vrsti odsustva”, kazali su iz Pošte.

Procjenjuju i da, kako su dodali, sva ta odsustva nisu uslovljena zdravstvenim razlozima.

”Zbog čega ćemo se ponovo obratiti nadležnim institucijama radi provjere njihove zakonitosti”, kazali su.

Situaciju sa dostavljanjem pošte, kako su rekli, dodatno usložnjava i novi talas kovida-19.

”Sve ove okolnosti za posljedicu imaju oko 25 odsto zaposlenih, koji su odsutni s posla iz ovih razloga u Regionalnom centru Podgorica. Zamjenu za odsutne radnike nije jednostavno obezbijediti, budući da dostava podrazumijeva poznavanje rejona, adresa, a posebno u slučajevima naselja koja nemaju brojeve ili pošiljaoci/veliki korisnici ne navode precizne adrese”, rekli su “Vijestima” iz Pošte.

Kako su kazali, u cilju nadomještanja odsutnih radnika, Pošta je već angažovala određeni broj radnika. Tvrde i da se to radi u kontinuitetu, u skladu s potrebama.

”Izvinjavamo se našim korisnicima zbog slučajeva neblagovremene dostave i molimo za razumijevanje uz uvjeravanje da Pošta Crne Gore ulaže napore da obezbijedi kvalitetno pružanje poštanskih usluga svim svojim korisnicima. Naše službe brižljivo pristupaju svim reklamacijama i sugestijama korisnika”, rekli su iz Pošte.

Građane upućuju da im se sa konkretnim pitanjima obrate na broj telefona centra za korisnike 19895 ili putem elektronske pošte na adresu info@postacg.me.

Prema podacima iz Godišnjeg izvještaja o radu Pošte, u 2021. godini, 192 zaposlena koristila su bolovanje u trajanju do 30 dana, do 60 dana sa posla je odsustvovalo 75 zaposlenih, dok je bolovanje preko 60 dana koristilo 125 radnika Pošte.

Od 392 zaposlena koji su lani koristili bolovanje, 25 su žene, koje su koristile pravo na trudničko. Za sve ostale, kako se navodi u izvještaju, razlog odsustva s posla je bolest.

Na kraju 2021, kako piše u izvještaju, Pošta je imala ukupno 1.019 zaposlenih. Od toga, 911 ima ugovor na neodređeno, dok je u prošloj godini 108 lica zaposleno na određeno vrijeme, posredstvom agencija za zapošljavanje.

Lani je i osam zaposlenih otišlo u penziju, a 44 potpisala ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa.

Zbog velikog broja zaposlenih koji koriste pravo na odsustvo s posla, Pošta Crne Gore je, prema tadašnjem izvještaju, u 2016. godini uvela praksu isplate stimulansa marljivim radnicima koji ne koriste bolovanja.

Neke račune moguće provjeriti i platiti onlajn

Uz pristup internetu, otvoren račun u banci, na kojem je dovoljno novca, građani mogu i da iznose računa pojedinih pružalaca usluga provjere, a potom i plate onlajn.

Elektroprivreda Crne Gore, podgorički “Vodovod” i “Čistoća”, svi telekomunikacioni operatori, omogućavaju pregled računa na internetu.

Plaćanje je moguće na više načina - preko veb sajta Pošte, otvaranjem trajnog naloga u banci, koristeći usluge e-bankarstva, plaćanjem putem mobilne aplikacije, ili, kao u slučaju podgoričkog “Vodovoda” i “Čistoće”, putem veb sajta tih gradskih preduzeća.

Većina tih usluga omogućena je sa početkom epidemije koronavirusa, kada je preporuka nadležnih za donošenje mjera protiv širenja virusa bila da se bez prijeke potrebe ne izlazi, a da se sve što je moguće - završi onlajn.

Bonus video: