Započet postupak brisanja stečajnih upravnika koji nijesu zadovoljili na ispitu provjere znanja

Kada postupak bude okončan, ažurirana lista će biti objavljena na sajtu Ministarstva pravde, ali i dostavljena Privrednom sudu Crne Gore”

10697 pregleda 8 komentar(a)
Više stečajnih upravnika tokom tri roka nije položilo ispit (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Više stečajnih upravnika tokom tri roka nije položilo ispit (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo pravde započelo je postupak brisanja sa liste stečajnih upravnika koji nijesu zadovoljili na ispitu provjere znanja, odnosno nijesu ga položili.

”Kada postupak bude okončan, ažurirana lista će biti objavljena na sajtu Ministarstva pravde, ali i dostavljena Privrednom sudu Crne Gore”, odgovorili su “Vijestima” iz resora, kojim rukovodi Marko Kovač.

Tokom testiranja, mnogi stečajni upravnici, koji su godinama dužili velike predmete, odbili su da se pojave, a kad su se neki od njih i pojavili, nijesu položili test.

Radi se o Žarku Ostojiću, Mladenu Markoviću, Željku Vidakoviću, Branislavu Radičeviću, Vidaku Boričiću, ali i uhapšenim Saši Zejaku i Ranku Radinoviću, koji se sumnjiče da su bili u organizovanoj grupi osumnjičenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Ministarstvo pravde do sada je, kako su prošle sedmice odgovorili, tri puta dalo priliku stečajnim upravnicima da pokažu znanje u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je na snagu stupio sredinom januara 2022.

Pojedini pravnici, ali i bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, čiji je tadašnji resor i donio izmjene propisa, ranije su upozoravali na to da je “organizovanje ponovne provjere znanja za stečajne upravnike, koji nijesu položili već jednom organizovanu provjeru znanja, obesmišljavanje borbe protiv neznanja i korupcije među stečajnim upravnicima i u suprotnosti je od zalaganja za vladavinu prava”.

Iz Ministarstva pravde ranije su odgovorili “Vijestima” da je “članom 208 c Zakona propisano da stečajni upravnik, koji je na dan stupanja na snagu tog Zakona upisan na listu stečajnih upravnika, dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu propisa, podnese Ministarstvu prijavu za polaganje ispita provjerenje znanja iz člana 25d”.

”Do 18. februara od, do tada 223 stečajna upravnika koja su se nalazila na listi, prijavu je podnijelo njih 114. Ostali stečajni upravnici brisani su sa liste rješenjem. Ažurirana lista stečajnih upravnika od 1. juna je na sajtu Ministarstva”, istakli su ranije iz resora Marka Kovača.

”Vijesti” su ranije pisale da je bivši generalni direktor Ministarstva pravde za krivično i građansko zakonodavstvo Božidar Čarmak, nakon organizovanja dvije ture polaganja za stečajne upravnike, spremio rješenja za brisanje iz registra onih koji se nijesu pojavili na zakazana testiranja ili nijesu položili, ali je nakon promjene Vlade, novo rukovodstvo Ministarstva odbilo da potpiše.

Nakon brojnih žalbi i pritužbi, Ministarstvo pravde je odlučilo da napravi reviziju postupka testiranja provjere znanja stečajnih upravnika, ali i da zakažu novu provjeru znanja.

Bonus video: