Vandali oštetili Đalovića pećinu: Potpisivali se po zidovima, odvaljivali ukrase...

Na valorizaciji najveće pećine na Balkanu, duge 25 kilometara, radi se posljednjih deset godina a u toku je izgradnja žičare od mjesta Podvrh do ulaza

42607 pregleda 89 komentar(a)
Foto: Mile Vuković
Foto: Mile Vuković

Nepoznati vandali devastirali su u značajnoj mjeri Đalovića pećinu, saopštili su speleolozi bjelopoljskog kluba “Pauk”, koji su slučaj prijavili policiji.

Oni su u prijavi naveli da su na zidovima ispisana imena, kao i da je odvaljen jedan broj pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmite, koji su krasili pećinu, čime je napravljena nemjerljiva šteta, ne samo Đalovića pećini i Bijelom Polju, nego i državi Crnoj Gori.

Član tog kluba Mile Vuković je kazao da je nevjerovatno kakav je vandalizam počinjen u u poznatoj speleološkoj ljepotici, gdje je poremećen i biodiverzitet.

“Na žalost, tamo više nema zakonom zaštićenih insekata svjetske naučne važnosti, nema ni slijepih miševa, a u prekrasnoj pećinskih dvorani pod nazivom Slavija zbog nedostatka vlage umjesto blještavilo sada se vidi sivilo na zidovima”, kazao je Vuković, dodajući da speleolozi traže hitno otkrivanje vandala i sankcionisanje kao i zaštitu ulaza u pećinu.

Ista imena, navodi Vuković, koja su ispisana na zidovima, upisana su u knjigu utisaka 21.avgusta.

Na valorizaciji najveće pećine na Balkanu, duge 25 kilometara, radi se posljednjih deset godina a u toku je izgradnja žičare od mjesta Podvrh do ulaza.

Asfaltiran je i put od Bistrice do Đalovića pećine, koja će, kako je planirano, predstavljati atrakciju turističke ponude sjevera.

Bonus video: