Santander: Prioriteti UNICEF-a u obrazovanju kvalitet, inkluzija i razvoj digitalnih platformi

"Ključni preduslov uspjeha u ovim oblastima je da se obrazovni sistem u Crnoj Gori suoči s dugo zanemarivanim izazovima kad su u pitanju školska infrastruktura i potrebe finansiranja", kazao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander

4112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Prioriteti UNICEF-a u programu obrazovanja su kvalitet, inkluzija, razvoj digitalnih platformi, kao i povećanje stope upisa djece u vrtiće, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

On se sa ministrom prosvjete Miomirom Vojinovićem danas sastao u prostorijama Ministarstva prosvjete, a tom prilikom Vojinović je podsjetio na brojne rezultate u prethodnih 15 godina saradnje i istakao zajedničku posvećenost tome da svako dijete u Crnoj Gori stekne vještine neophodne za život u budućnosti.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom razgovora najavljen zajednički rad na unapređenju strateškog okvira za dalji razvoj i podršku sistemu obrazovanja u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da postoje polja od zajedničkog interesa u sklopu kojih će se ostvariti konkretna saradnja, a sve sa ciljem stvaranja bezbjednih i kvalitetnih uslova za realizaciju nastave i učenje u crnogorskim školama.

foto: Ministarstvo prosvjete

"Ključni preduslov uspjeha u ovim oblastima je da se obrazovni sistem u Crnoj Gori suoči s dugo zanemarivanim izazovima kad su u pitanju školska infrastruktura i potrebe finansiranja. Ostajemo posvećeni saradnji s Ministarstvom prosvjete i drugim partnerima kako bismo zajedno riješili ove izazove“, poručio je Santander.

Istakao je i značaj platforme Digitalna škola čiji je cilj jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije kovida-19, te pozvao djecu, nastavnike i roditelje da koriste provjerene i kvalitetne sadržaje dostupne u Digitalnoj školi.

Platformi se može pristupiti s pametnih telefona, tableta i računara preko edu.me i-mejl adrese.

"U narednom petogodišnjem periodu saradnje naš prioritet će biti podrška sveobuhvatnoj reformi sistema obrazovanja, a posebno nastavnicima koji su srce ovog sistema. Podržaćemo Crnu Goru da uspostavi realne, konkretne akcione planove za rješavanje dugo zanemarivanih infrastrukturnih potreba, i naravno nastaviti da radimo na inkluziji đece iz ranjivih grupa, bilo da se radi o đeci iz porodica pogođenih siromaštvom, đeci sa smetnjama u razvoju ili đeci iz romske i egipćanske populacije", naveo je Santander.

Bonus video: