Utvrditi način bodovanja za stipendije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda odlučio po pritužbi studentkinje koja nije ostvarila pravo na stipendiju Opštine Rožaje

3910 pregleda 1 komentar(a)
Opština Rožaje, Foto: Dejan Peruničić
Opština Rožaje, Foto: Dejan Peruničić

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Opštini Rožaje da ubuduće, prilikom odlučivanja o dodjeli stipendija i jednokratnih pomoći studentima, utvrdi način vrednovanja i bodovanja kriterijuma na osnovu kojih se vrši izbor i da na osnovu toga sačini rang listu kandidata.

Studentkinja Filološkog fakulteta na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici podnijela je pritužbu Zaštitniku, tvrdeći da, uprkos prosjeku ocjena 9.05, nije ostvarila pravo na stipendiju, te da Opština nije postupila transparentno i pravedno.

Ona je u pritužbi navela da je raspisan konkurs i da su studenti imali mogućnost da se prijave na osnovu četiri stavke i to prosjeka, socijalnog statusa, deficitnog zanimanja i paralelnog studiranja. Tvrdi da se konačna lista sa studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju od 50 eura mjesečno sastojala samo od rednog broja koji je praćen imenom i prezimenom, da se nigdje ne navode studenti koji to pravo nijesu ostvarili, niti razlozi zbog kojih nijesu ostvarili isto. U mišljenju piše da se studentkinja obraćala mejlovima osobama odgovornim za stipendije, ali da nije dobijala odgovore, te da nije mogla da podnese ni prigovor na takvu odluku...

Iz Opštine Rožaje su, izmjeđu ostalog, u izjašnjenju naveli da je nakon javnog poziva u decembru prošle godine donijeta Odluka o dodjeli stipendija i da se mogla uložiti žalba, te da je podnositeljka ostvarila komunikaciju putem elektronske pošte sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti koji joj je odgovorio na njene zahtjeve i pitanja.

Zaštitnik je, na osnovu raspoložive dokumentacije, utvrdio da Opština jeste donijela odluku o stipendiranju za školsku 2021/2022. godinu, koja sadrži redni broj, ime i prezime i fakultet, mjesto studiranja, ali da nema jasnog obrazloženja - bodovanja po navedenim kriterijuma, pa se stiče utisak da je izbor izvršen na proizvoljan način.

Bonus video: