Spor firme WTE i Opštine Budva: S advokatima iz Beograda bi do 14,5 miliona eura

Riječ je o najskupljem sudskom sporu koji se vodi protiv budvanske Opštine, od čijeg ishoda zavisi finanijska stabilnost lokalne uprave
163 pregleda 0 komentar(a)
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Bečići postrojenje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.10.2017. 19:39h

Sudski spor koji je pokrenula njemačka kompanija “WTE otpadne vode” protiv Opštine Budva radi naplate 14,5 miliona eura duga, počeo je juče u Privrednom sudu, ali je odmah odložen za kraj novembra, jer je tužilac naknadno priložio dopunu tužbe.

Umjesto dosadašnje advokatice Ane Đukanović koja je dugi niz godina zastupala kompaniju, a koja je nedavno otkazala punomoćje, WTE je angažovao advokatski tim iz Beograda.

Riječ je o najskupljem sudskom sporu koji se vodi protiv budvanske Opštine, od čijeg ishoda zavisi finanijska stabilnost lokalne uprave.

Njemačka kompanija potražuje 14,5 miliona na ime neizmirenih kreditnih obaveza i održavanja kolektora.

Kompanija WTE gradila je kolektor, pumpne stanice, ispuste u more i kanalizacioni sistem, a projekat je bio vrijedan 58 miliona eura.

Njemačka firma, koju kontroliše austrijski koncer EVN, presavila je tabak nakon što je Privredni sud prihvatio žalbu i odbio da se prinudno naplati 14,5 miliona eura.

Opština se ugovorom obavezala da će godišnje plaćati šest miliona eura, ali za protekle dvije godine nije platila ni cent.

Postrojenje koje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, praktično je uvelo u finansijske probleme lokalnu upravu.

WTE se kreditno zadužio kod njemačke razvojne banke KfW 58,5 miliona eura, na ime izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacionog sistema.

Opština se obavezala da u periodu od dvije decenije vrati kradit i plaća održavanje postrojenja.

Kao garanciju da će kredit biti vraćen, crnogorska i njemačka vlada dale su garancije na po 29,5 miliona eura.

Opština Budva dvije godine nije platila ni cent, pravdajući takav stav da je budvanska kriminalna grupa priznala da je lokalnoj upravi pričinjena šteta od tri miliona eura prilikom gradnje kolektora.

U kriminalnoj grupi, na čelu sa Svetozarom Marovićem, bio je i direktor njemačke kompnije u Crnoj Gori Ginter Faust...

Gradonačelnik Dragan Krapović najavio je da će Opština inicirati i raskid ugovora sa njemačkim partnerom, jer je štetan po Opštinu.

WTE pak traži da se ispoštuju ugovorene obaveze i da Opština uplati makar deseti dio duga.

Oni su ranije upozorili da od kraja marta više ne garantuju da će postrojenje raditi, jer u slučaju kvara nemaju novca za popravku.

Bonus video: