DPS: Do 20.000 djece u riziku od malih boginja, ponudićemo mjere za unaprjeđenje vakcinacije

Iz DPS-a kazali kako je potrebno mobilisati stručnjake koji treba da ponude odgovor na brojne izazove

4088 pregleda 10 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Podatak da je, prema procjenama, i do 20.000 djece u Crnoj Gori u riziku od malih boginja, predstavlja alarmantno stanje i poziv na mobilizaciju stručnjaka koji treba da ponude odgovor na brojne izazove, saopštili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su najavili da će u četvrtak, 1. septembra održati konferenciju za medije, na kojoj će ponuditi set mjera kojima se može unaprijediti vakcinacija djece.

"Nedopustivo je i neoprostivo da djeca u Crnoj Gori teško obolijevaju kao i da postoji opravdana bojazan da mogu umrijeti od bolesti koju je trebalo davno iskorijeniti i za koju postoji efikasna vakcina. U našoj državi se registruje drastični pad stope obuhvata MMR imunizacijom pa je tako u 2021. godini detektovan rekordno niski obuhvat sa svega 18% za djecu rođenu tokom 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je Komsija za zdravstvo DPS-a svestrano, studiozno i kompetentno razmatrala problem vakcinacije u Crnoj Gori i da su spremni ponuditi čitav set mjera kojima se može značajno unaprijediti obuhvat vakcinacijom.

Na pres konferenciji u četvrtak od 12 časova, u staroj zgradi Vlade, govoriće dr Lidija Kljajić i doc dr Elvir Zvrko.

Bonus video: