Jubilej slobode

"U Vijestima sam bio 17 godina. Svjedok sam da uspjeh ne mora uvijek da bude plod strogog, vojničkog ustrojstva. U redakciji sa kojom smo mi rasli, protivljenje nije smatrano grijehom. Rasprava je bila uobičajena, gotovo dnevna pojava. Reći i braniti svoj stav nije bio grijeh. Naprotiv"

5082 pregleda 4 komentar(a)
Rudović, Foto: Vlada Crne Gore
Rudović, Foto: Vlada Crne Gore

Direktor Direktorata za medije Neđeljko Rudović kazao je, povodom 25 godina "Vijesti", da su jubileji "Vijesti" u stvari jubileji slobode.

"Prođe 25 godina kao 25 minuta. Iz ove perspektive je tako, za razliku od one iz oktobra 1997. kada sam postao dio redakcije, koja je nastajala i koja je građena još mjesecima i godinama.

"Tada su minuti trajali satima, učili smo na svakom tekstu, upijali znanje i brusili vještine, a priča koju donesemo bila je naš mali trijumf. Ona koju nijesmo, bila je poraz koji je u stvari sastavni dio sljedećeg uspjeha.

"Polako smo sklapali mozaik, počevši od anketa u Ulici slobode, izvještaja sa svakog iole važnog događaja, da bismo naučili najvažnije - pronaći priču koju neki, što misle da su važni, pokušavaju da sakriju.

"Iz dana u dan traje potraga, svaka nam je izazov koji želimo da savladamo. Godinama kasnije smo se usudili da se okušamo u reportažama, analizama i komentarima. Ali je najvažnije i najslađe bilo objaviti ono 'zabranjeno'.

"Suština misije i značaja 'Vijesti' je baš ta. Jer, nije smisao bio samo u ekskluzivnoj priči, smisao je bio razvijati građansku kulturu koja je podrazumijevala da su u centru pažnje ljudi, a da su oni u vlasti i politici ništa više nego njihovi delegati kojima su privremeno pružili moć da u njihovo ime i za njihovo dobro donose odluke.

"Ne postoje gospodari, nego službenici. To je poruka koje su 'Vijesti' emitovale i koja je polako počela da mijenja Crnu Goru i da joj daje konture društva koje ide ka porodici zapadnih demokratija.

"Na osnovama koje je postavio 'Monitor', 'Vijesti' su presudno emancipovale Crnu Goru.

"Na prostoru slobode, koji su 'Vijesti' širile, nicale su nevladine organizacije koje su dodatno snažile glas građana, drugi mediji...

"Stvoren je širok savez koji je u stvari bio najbolji reprezent građana, savez koji neumorno postavlja pitanja i traži odgovore.

"Ko god da je vlast, sada razumije da je dužan da odgovore pruži i da mu se ne isplati da krije istinu.

"Taj savez i njegov rast ključ je opstanka i razvoja Crne Gore kao uređene države. Politike i partije na vlasti se mijenjaju, ali nukleus normalne i zdrave Crne Gore su slobodni i profesionalni mediji i snažne i uticajne nevladine organizacije.

"Crnoj Gori je potrebna neprobojna brana primitivizmu, zloupotrebi vjere, licemjerstvu, lijepo upakovanim lažima, duplim standardima, bestidnim prevarama, bestijalnom širenju mržnje... Prvi korak ka cilju je neprestano razotkrivanje svih koji se time služe da bi zadržali i pribavili moć.

"Zato su Crnoj Gori potrebni novinari koji stasavaju na postulatima osjećaja odgovornosti prema javnosti i dužnosti prema svom društvu.

"Ta dužnost podrazumijeva klanjanje pred samo jednim svecem - istinom. Da bi se ona poštovala potrebna je istrajnost, nekada i hrabrost.

"U narednih 25 godina nastaviće da se širi polje slobode. Ne samo zato što je to jedna od nikad zaokruženih priča nego i zbog osjećaja zahvalnosti prema svima koji su se, da bi čuvali crnogorsko novinarstvo, suočili sa mecima i motkama, podmetnutim bombama i požarima, bezočnim intrigama i 'velikodušnim ponudama'.

"U Vijestima sam bio 17 godina. Svjedok sam da uspjeh ne mora uvijek da bude plod strogog, vojničkog ustrojstva. U redakciji sa kojom smo mi rasli, protivljenje nije smatrano grijehom. Rasprava je bila uobičajena, gotovo dnevna pojava. Reći i braniti svoj stav nije bio grijeh. Naprotiv. Zato su jubileji 'Vijesti' u stvari jubileji slobode.

Bonus video: