Ulaz zaštićen, Đalovića pećinu čuvaju stražari

Vandali su protekle sedmice devastirali su u značajnoj mjeri Đalovića pećinu, o čemu su javnost i nadležne isntitucije obavijestili bjelopoljski speleolozi iz Speleološkog kluba “Pauk”, koji su slučaj prijavili policiji

9851 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Mile Vuković
Foto: Mile Vuković

Na urgenciju Opštine Bijelo Polje izvođač radova na projektu Đalovića pećina zaštitio je ulaz u pećinu i angažovani su dodatni čuvari.

To je juče saopšteno iz Opštine.

Vandali su protekle sedmice devastirali su u značajnoj mjeri Đalovića pećinu, o čemu su javnost i nadležne isntitucije obavijestili bjelopoljski speleolozi iz Speleološkog kluba “Pauk”, koji su slučaj prijavili policiji. Oni su tada naveli da su na zidovima ispisana imena, kao i da je odvaljen jedan broj pećinskih ukrasa, stalaktita i stalagmita, koji su krasili pećinu, čime je napravljena nemjerljiva šteta, ne samo Đalovića pećini i Bijelom Polju, nego i državi Crnoj Gori.

Policija je nakon toga podnijela krivične prijave zbog sumnje da su izvršioci S.K. (34) i E.K. (28).

"Njima se na teret stavlja krivično djelo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, te je protiv ove dvije osobe podnijeta krivična prijava", saopštili su iz UP i naveli da je sa događajem je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Prema tvrdnjama mnogih, kao uzrok ovakvog postupka, je što Uprava za kapitalne projekte, nakon prekida radova na valorizaciji Đalovića pećine ulaz nije adekvatno zaštitila, konzervirala, kao ni da nijje postojao ekološki monitoring u svim fazama projekta.

Na moguće posljedice nezaštićenosti vještačkog ulaza nedavno je ukazao

U dopisu Ministarstvu, Agenciji za zaštitu životne sredine i presjedniku Opštine Petru Smoloviću, poznati speleolog i idejni tvorac projekta valorizacije Đalovića pećine Željko Madžgalj, speleolog koji je jedan od najboljih poznavalaca pećine i koji ju je tokom 25 godina speleoloških istraživanja posjetio stotinak puta, ukazao je na moguće posljedice otvaranja vještačkog ulaza na unutrašnjost Đalovića pećine, tražeći da se hitno riješi taj problem. Maždalj je upozorio i na neovlašćene posjete dodajući da je trebalo da Ministarstvo i Agencija proglase moratorijum na sva speleološka istraživanja i druge posjete pećini osim za potrebe njene turističke valorizacije.

Na valorizaciji najveće pećine na Balkanu, duge 25 kilometara, radi se posljednjih deset godina a u toku je izgradnja žičare od mjesta Podvrh do ulaza. Asfaltiran je i put od Bistrice do Đalovića pećine, koja će, kako je planirano, predstavljati atrakciju turističke ponude sjevera.

Bonus video: