Tužioci se žale na uslove u kojima rade: Neophodna nam je hitna zaštita

Napad na tužiteljku Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici još je jedna potvrda činjenice da državni tužioci rade u nebezbjednom ambijentu i otežanim uslovima, kazala je vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović

42228 pregleda 17 komentar(a)
Deklarativnu podršku pokazati i na djelu: Jovanović, Foto: Luka Zekovic
Deklarativnu podršku pokazati i na djelu: Jovanović, Foto: Luka Zekovic

Napad na tužiteljku Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici još jedna je potvrda činjenice da državni tužioci rade u nebezbjednom ambijentu i otežanim uslovima, što nameće potrebu da se konačno riješi problem neadekvatnog obezbjeđenja prostorija tužilaštava u Crnoj Gori.

Povezani članci

31. Avgust 2022.

Tužiteljka napadnuta u kancelariji

02. Septembar 2022.

Pritvor osumnjičenom za napad na tužiteljku

To je za “Vijesti” kazala vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović.

Ona je ponovo pozvala sve one, kako je navela, koji pružaju deklarativnu podršku Državnom tužilaštvu - “da tu podršku konkretizuju kroz neophodno poboljšanje uslova u kojima tužioci rade”.

”Sredstva za popunjavanje Službe za poslove tužilačkog obezbjeđenja tokom prethodnih nekoliko godina više puta su tražena, ali ona odobrena nijesu dovoljna za formiranje službe, čijim bi se funkcionisanjem riješio dugogodišnji problem s kojim se suočavaju sva državna tužilaštva u Crnoj Gori”, kazala je v.d. VDT-a.

1. decembra 2020. godine na sjednici Tužilačkog savjeta donijet je zajednički stav da se obrate Upravi policije za pomoć prilikom obezbjeđenja svih zgrada tužilaštava dok se ne obezbijede finansijska sredstva za formiranje tužilačkog obezbjeđenja. Međutim, samo zgradu u centru Podgorice, gdje su smještene kancelarije Vrhovnog državnog tužilaštva, SDT-a i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, obezbjeđuju službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Uprave policije

Tužiteljka ODT-a Podgorica M. J. napadnuta je u srijedu oko 15 časova u svojoj kancelariji ODT-a Podgorica - kada je osumnjičeni D. K. bez poziva ušao u zgradu tužilaštva, a potom prijetio i vrijeđao tužiteljku.

Verbalni napad trajao je sve dok nijesu stigli službenici Uprave policije, koji su priveli D. K. Njemu se na teret stavlja krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene radnje.

Prema saznanjima “Vijesti”, napad je uslijedio zbog toga što je tužiteljka, dan ranije donijela naredbu za pretres stana, što je izazvalo revolt kod D. K. koji je došao pred kraj radnog vremena u ODT Podgorica, a potom neometano ušao u kancelariju tužiteljke...

I rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović potvrdio je “Vijestima” da niko ne obavlja poslove obezbjeđenja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

”Iako je članom 173 Zakona o državnom tužilaštvu propisano organizovanje poslova obezbjeđenja u državnim tužilaštvima, te poslove u ODT-u Podgorica ne obavlja nijedno lice tako da su državni tužioci i administrativno osoblje potpuno nezaštićeni u službenim prostorijama i često izloženi riziku prilikom obavljanja svojih dužnosti”, kazao je Milanović.

On je naglasio da ovo nije izolovan slučaj napada na tužioce, kako u ODT-u Podgorica tako i u drugim tužilaštvima, gdje nema nikakvog obezbjeđenja kancelarija, službenih ulaza...

”Da nemamo nikakvo lice zaposleno na poslovima obezbjeđenja upoznat je Tužilački savjet. Napominjem, ODT Podgorica je po broju državnih tužilaca, administrativnog osoblja i predmeta, najveće državno tužilaštvo u Crnoj Gori. Ukupna javnost, međunarodni partneri s pravom očekuju rezultate u radu državnog tužilaštva, ali na te rezultate, po mom mišljenju, u značajnoj mjeri utiče i ambijent u kojem državni tužioci obavljaju svoj posao. Neophodno je hitno organizovati obezbjeđenje lica i imovine ovog tužilaštva”, poručio je šef ODT-a Podgorica.

Na rezultate tužilaca utiče i ambijent u kojem rade: Milanović
Na rezultate tužilaca utiče i ambijent u kojem rade: Milanović foto: Luka Zeković

Da je upitna bezbjednost većine zgrada u kojima su smještene kancelarije tužilaca u Crnoj Gori, godinama je poznato, ali godinama u budžetu za Državno tužilaštvo nije odobren novac kako bi se osnovala služba za poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata unutar tužilačke organizacije.

I u posljednjem intervjuu početkom 2021. godine, sada penzionisani bivši v.d. vrhovnog državnog tužioca, Ivica Stanković saopštio je da tužioci u Crnoj Gori nijesu nimalo bezbjedni i da im je “glava u torbi”...

Krajem novembra 2020. godine u hodniku cetinjskog Osnovnog tužilaštva dogodila se tragedija kada je Cetinjanin, ljut zbog rada tužioca, neometano ušao u prostorije ODT-a, razgovarao s jednim od zaposlenih, a potom i aktivirao bombu i poginuo.

Nakon tog događaja na sjednici Tužilačkog savjeta 1. decembra 2020. godine donijet je zajednički stav da se obrate Upravi policije za pomoć prilikom obezbjeđenja svih zgrada tužilaštava dok se ne obezbijede finansijska sredstva za formiranje tužilačkog obezbjeđenja.

Samo zgradu u centru Podgorice, gdje su smještene kancelarije Vrhovnog državnog tužilaštva, SDT-a i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, obezbjeđuju službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Uprave policije.

Sjedišta ODT-a Herceg Novi, Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Rožaje, Kolašin, Ulcinj dijele zgradu sa sudovima u tim gradovima, tako da koriste portire i službenike UP, koji su zaduženi za kontrolu stranaka prilikom ulaska u tamošnje sudove.

Osim Podgorice, ODT Kotor, Cetinje i Pljevlja nemaju nikakvo obezbjeđenje na ulazu...

Bonus video: