"Uz veličanstvenu profesiju doktora medicine, struka ide ruku pod ruku sa naukom"

Šćepanović: Objaviće se konkursi koji će pomoći mladim istraživačima iz medicine da naprave samostalne korake u nauci

Šćepanović je kazala, da ona i kao građevinski inženjer, u čijoj profesiji je takođe briga o bezbjednosti ljudi, može da razumije teret profesije ljekara koji brinu o našim životima i iskoristila priliku da im zahvali što su izabrali tu plemenitu profesiju, kao i na velikoj posvećenosti i brizi koju su pokazali za građane Crne Gore, naročito tokom trajanja pandemije

5065 pregleda 2 komentar(a)
Ščepanović se obraća na skupu, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Ščepanović se obraća na skupu, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Uz veličanstvenu profesiju doktora medicine, struka ide ruku pod ruku sa naukom, saopštila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja je saopšteno da je Šćepanović otvorila današnji dvodnevni program domaćeg stučnog skupa, sa međunarodnim učešćem, doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Podgorici, na temu etičkih izazova KOVID krize, u organizaciji Sindikata doktora medicine Crne Gore.

"Vaša struka ne može da se razvija bez nauke i vjerujem da smo svi svjesni da se iza svega što ćemo čuti danas i sjutra, uz dragcjeno stručno iskustvo, nalazi i obiman naučnoistraživački rad. Između ostalog, dio tog rada je realizovan kroz naučnoistraživačke projekte Ministarstva nauke iz 2020. godine, tematski namijenjene upravo problematici COVID-19 pandemije" kazala je Šćepanović.

Ona je istakla da će ovog mjeseca Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja objaviti dva značajna konkursa – za naučnoistraživačke projekte, kao i za sufinansiranje doktorskih istraživanja, za koje vjeruje da će pomoći mladim istraživačima i iz oblasti medicine da naprave prve samostalne korake u nauci.

Šćepanović je kazala, da ona i kao građevinski inženjer, u čijoj profesiji je takođe briga o bezbjednosti ljudi, može da razumije teret profesije ljekara koji brinu o našim životima i iskoristila priliku da im zahvali što su izabrali tu plemenitu profesiju, kao i na velikoj posvećenosti i brizi koju su pokazali za građane Crne Gore, naročito tokom trajanja pandemije.

U saopštenju se dodaje da je predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milena Popović Samardžić izrazila nadu da će se na današnjem skupu doći do zaključaka kako da se unaprijedi kvalitet zdravstvene usluge u Crnoj Gori.

Popović Samardžić se obraća na skupu
Popović Samardžić se obraća na skupufoto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

"Danas imamo čast da ugostimo ljude iz Švajcarske, Njemačke, velike stručnjake u svojoj oblasti, mahom infektologe, ali i naše kolege koje su se protekle dvije i po godine vrlo predano borili protiv pošasti kakva je ova pandemija" kazala je Popović Samardžić.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja su poručili da na ovom događaju učestvuje veliki broj crnogorskih ljekara, koji će diskutovati o bolničkim infekcijama čiji rast je registrovan tokom pandemije, o etičkim aspektima donošenja odluka u kriznim situacijama, ali i o uticaju COVID-19 na mentalno zdravlje i sindromu sagorijavanja ljekara na poslu.

"Namjera Simpozijuma je da sa ovog stručnog skupa proizađu prijedlozi rješenja prepoznatih problema, inicijative za izmjenom ili unapređenjem postojeće prakse", zaključuje se u saopštenju.