Nikšićki vatrogasci kažu da treba više ljudi i veći broj aviona i helikoptera: Loši propisi su kočnica za bolju akciju

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Slavka Tadića, ovogodišnja požarna sezona je pokazala veliku kolegijalnost vatrogasaca-spasilaca u državi, kao i sa kolegama iz Republike Srpske sa kojima su imali zajedničke akcije u pograničnom prostoru

16734 pregleda 6 komentar(a)
Sa jedne od akcija nikšićkih vatrogasaca, Foto: Svetlana Mandić
Sa jedne od akcija nikšićkih vatrogasaca, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićka Služba zaštite i spasavanja od početka godine imala je 793 intervencije, a ljetnja požarna sezona je bila iscrpljujuća.

”Što se tiče ljetnje požarne sezone imali smo 30 dana iscrpljujuće i neprekidne angažovanosti u julu i avgustu na terenu u šumskim kompleksima. Iznenađujuće je bilo što smo i u martu imali deset povezanih dana šumskih požara”, kazao je “Vijestima” komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja požarna sezona je pokazala veliku kolegijalnost vatrogasaca-spasilaca u državi, kao i sa kolegama iz Republike Srpske sa kojima su imali zajedničke akcije u pograničnom prostoru.

”Bili smo u neprekidnoj komunikaciji sa kolegama iz drugih gradova i jedni drugima nesebično priskakali u pomoć kada god smo trebali i mogli. Ogroman doprinos u gašenju šumskih požara dale su i aviohelikopterska jedinica i Vojska i ogromnu zahvalnost sa naše strane zaslužuju ti hrabri piloti i osoblje koji su svakodnevno bili sa nama. Posebno želim da se zahvalim odgovornim građanima koji su pomagali, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i lokalnim privrednicima koji su bili uz nas i nudili pomoć”, istakao je Tadić.

Slavko Tadić
Slavko Tadić foto: Svetlana Mandić

Kao i u svakoj priči, tako i u ovoj postoji jedno ali. Požari su još jednom pokazali kako zakonske nedostatke, tako i potrebu većeg broja namjenskih aviona i helikoptera za gašenje, pa su vatrogasci-spasioci, ističe Tadić, svakodnevno “pravili prioritete” koju opštinu da gase.

A gorjelo je svuda.

Međutim, ova sezona ih je, kako je rekao, i opametila da zajedničkim snagama pokušaju da uklone sve zakonske nedostatke.

”Svjesni smo zakonskih nedostataka, nepostojanja inspekcijskih službi, nefunkcionalnog vatrogasno-spasilačkog sistema, nedostatka vazduhoplova, nemanja nacionalnih timova... Zbog toga smo se mi vatrogasci-spasioci Crne Gore ujedinili i zajedno sa Inženjerskom komorom, Strukovnim sindikatom vatrogasaca spasilaca, Vatrogasnim savezom i komandirima opštinskih jedinica inicirali formiranje profesionalne radne grupe koja će brzo biti zvanično formirana i koja će uraditi kvalitetni Zakon o požarima i Zakon o vatrogatstvu, kojim će se ova naša oblast konačno urediti na pravi način”, istakao je Tadić.

Priznaje da ih boli to što su prepoznati samo tokom ljetnje požarne sezone, iako je spektar njihovih radnih obaveza i raznolikost intervencija ogroman.

”Saobraćajni udesi, požari na otvorenom i zatvorenom prostoru, urbana i ruralna spasavanja, spasavanja sa dubina i visina, na brzim vodama, iz snijega, ruševine, poplave, zemljotresi, hemijski akcidenti i još mnogo toga samo su dio naših obaveza. Svakodnevno imamo po nekoliko zahtjevnih, stresnih i opasnih specijalističkih intervencija i mimo šumskih požara”, naglasio je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja.

Poručio je građanima da su uvijek tu za njih, u bilo koje doba dana i noći.

”Pozivom na 123 uvijek će na teren izaći profesionalna i spremna ekipa naših i njihovih vatrogasaca-spasilaca”.

Godinama nikšićki vatrogasci pokušavaju da se izbore za vatrogasno-spasilački dom dostojan i njih i posla kojim se bave. Smješteni u krajnje neuslovnim prostorijama u Ulici Stojana Kovačevića u Staroj varoši, u zgradi nekadašnjeg zatvora, godinama su upozoravali da propala zgrada nikako ne može da bude dom onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život.

Prethodna lokalna uprava je konačno uslišila njihove molbe i krajem avgusta 2018. godine odlučila da jednu halu od 500 metara kvadratnih, u Institutu za crnu metalurgiju, adaptira i pretvori u vatrogasno-spasilački dom. To su i uradili, ali, kako su vatrogasci i tada, a i sada, isticali, nije se slušala riječ struke i dobili su fabričku halu koja, kako su naglasili, ne može da bude vatrogasno-spasilački dom ni po standardima, ni po gabaritima. Nova lokalna uprava je odredila novu lokaciju, kod kružnog toka za Podgoricu, a u toku je izrada projektne dokumentacije.

”Što se novog vatrogasno-spasilačkog doma tiče, uz ogromno razumijevanje lokalne uprave za potrebe naše jedinice, projektna dokumentacija se radi, odličnu lokaciju smo dobili, tako da očekujemo da na proljeće počinjemo sa radovima”, kazao je Tadić.

Svjetski standard - na hiljadu stanovnika jedan vatrogasac

Svjetski standard preporučuje da na hiljadu stanovnika bude jedan vatrogasac.

U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja ima 57 operativaca, pa su krajem decembra prošle godine otvorili prvu vatrogasno-spasilačku školu, a šestomjesečnu obuku je prošlo 20 vatrogasaca.

”U ovu sezonu naša jedinica, poučena prošlom sezonom, ušla je spremna. Prvi put u posljednjih desetak godina imali smo servisirana i ispravna vozila, na vrijeme nabavili nedostajuću ličnu i kolektivnu opremu i ono čime smo posebno ponosni je činjenica da smo od 1. jula, kao ispomoć, ‘ubacili’ 20 mladih i obučenih vatrogasaca - spasilaca. Momci su odlični i nadamo se da će svojim radom zaslužiti mjesto među nama”, istakao je Tadić.

Bonus video: