Obilježeno 770 godina Manastira Morača: "Bogata duhovna, kulturna i epska povjesnica"

U istoriju i slobodu Manstira Morača, kazao je Joanikije, upisali su se podjednako Moračani, Rovčani, Župa nikšićka, Drobnjaci, Uskoci, Piperi, Bejlopavlići, Kolašinovići, Plana, Vasojevići...

6936 pregleda 11 komentar(a)
Sa svečane akademije, Foto: Dragana Šćepanović
Sa svečane akademije, Foto: Dragana Šćepanović

Svečanom akademijom, na kojoj su govorili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i akademik Miro Vuksanović, večeras je u Kolašinu obilježeno 770 godina postojanja manastira Morača.

U istoriju i slobodu Manstira Morača, kazao je Joanikije, upisali su se podjednako Moračani, Rovčani, Župa nikšićka, Drobnjaci, Uskoci, Piperi, Bejlopavlići, Kolašinovići, Plana, Vasojevići…

Prema njegovim riječima, pored bogate duhovne i kulturne, manastir Morača ima i "epsku junačku povjesnicu".

Joanikije je rekao da je je manastir podigao "veliki knez Stefan Nemanjić, sin Vukanov, unuk Nemanjin, sinovac svetoga Save".

Joanikije
Joanikijefoto: Dragana Šćepanović

"Manstir Morača ove godine proslavlja veliki jubilej, sedam vjekova i sedam decenija od svog osnivanja. Taj jubilej doživljavamo kao punoću posvećenog vremena, koje se preliva u vječnost... Prvobitna slava ove nemanjićke zadužbine sijala je preko 200 godina, da bi je privremeno zatamnila turska okupacija. Ne samo Moraču, nego i cijelu Srpsku pravolsavnu crkvu (SPC). Dade Bog srpskoj crkvi velikog Makarija Sokolovića, koji obnovi Pećku patrijaršiju 1557. godine, a zapustjeloj Morači igumana Tomu i kneza Vukića da je iz ruševina vaskrsnu i obnove. Novi morački ktitori nemanjićkog duha zapališe svijeću slobode i stvarlački duh u sve naredne generacije moračkih igumana i monaha", rekao je on.

Poslije te obnove, kazao je mitropolit, "narednih 200 godina u Morači se njeguju pravoslavna duhovnost i srpska pismenost, živopis i ostale umjetnosti..."

To je bilo vrijeme, kako je rekao "intenzivne veze sa Svetom Gorom i Pećkom patrijaršijom".

"Govori se da je u moračkoj lavri bilo više sabora srpskih arhijereja i da je na jednom od njih 1648. godine izabran srpski patrijarh Gavrilo Rajić. Morača je istovremno saborno mjesto i stecište najpoznatijih srpskih umjetnika 17. i 18. vijeka , među kojima se posebno ističu pop Strahinja Budimljanin, Georgije Mitrofanović, nenadmašni Jovan i njegov učenik Radul, pa sve do do dvojice bokokotorskih slikara, oca i sina Dimitrija i Gavrila", kazao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, Morača je "duhovna mati vrsnih arhijereja istorije SPC - Silvestra skopskog, Jefimija valjevskog, Mitrofana Bana, mitropolita Amfilohija i svesrpskog patrijarha, ujedinitelja i mučenika Gavrila Dožića".

Prema riječima Vuksanovića, morački manastir je duhovno središte Rovčana i Moračana, ali ne samo njih.

Vuksanović
Vuksanovićfoto: Dragana Šćepanović

Kako je rekao, to je mjesto gdje se pokazivala iskrena ljubav i odanosti svom imenu.

"Kao što će biti na sjutrašnji dan i svaki naredni koji dolazi, da oglasi mir, slogu i opraštanje u današnjoj Crnoj Gori. Da se iznose kolijevke okumnice, kao što je to činio sveti Petar Cetinjski. Da svi koji se kazuju Srbi, Crnogorci i ostali u Njegoševoj zemlji paze jedni druge... Da oburdavaju svakoga ko misli da je Crna Gora njegova imovina i ko hoće da je zapuči u svom džepu", rekao je Vuksanović.

Kako je rečeno na svečanoj akademiji, "predanja i legende kazuju da je za zidanje hrama korišćen raznovrstan građevinski materijal, domaći mermer, raznobojni kamen i žuta siga iz drobnjačke Tušine".

Akademiji su prisustvovali predsednik Skupštine opštine (SO) Kolašn Milan Đukić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Prema predanju, "kamene blokove od majdana do temelja manastirskih, dodavali od ruke do ruke, ljudi preko brda, kanjona, klisura, rijeka, gora i livada praveći dan hoda dugu kolonu, istovremeno, sprovodeći njegovu brzu i jeftinu gradnju".

Posljednji turski napad na manastir desio se 11 juna 1877. god kada je iguman Mitrofan Ban lično predvodio bataljon koji je odbranio hram.

U kulturno umjetničkom programu obilježavanja 770 godina postojanja moračkog manastira učestvovali su hor Sveti Marko iz Podgorice, guslar Đorđije Koprivica, te KUD "Mijat Mašković" i polaznici škole vjeronauke iz Kolašina.

U nedjelju, u devet sati, u manastiru Morača liturgiju će, kako je najavljeno, služiti Joanikije sa sveštenstvom.

Bonus video: