Ulcinj: Trojici masera novčana kazna i zabrana rada

Sanitarna inspekcija utvrdila nepravilnosti prilikom kontrole ulcinjskih kupališta, o čemu su “Vijesti” pisale prošlog vikenda...

24904 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prilikom kontrole 27 kupališta na Maloj i Velikoj plaži, Sanitarna inspekcija utvrdila je tri nepravilnosti u pružanju usluga masaže. Izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti i novčane kazne, to je “Vijestima” potvrdila glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka dr Karmela Mujičić.

”Prilikom nadzora plažnih barova, vršen je i nadzor nad pružanjem usluga masaže na kupalištima. Sanitarni inspektori ukupno su obišli 27 plaža u Ulcinju. Utvrđene su tri nepravilnosti pružanja usluga masaže na plažama bez odobrenja i izrečene mjere zabrane obavljanja djelatnosti i novčane kazne prekršajnim nalozima fizičkim licima u skladu sa zakonom”, stoji u odgovoru inspektorke na pitanja “Vijesti”.

Djevojke masiraju bose, u haljinama, šortsevima...
Djevojke masiraju bose, u haljinama, šortsevima...foto: Samir Adrović

”Vijesti” su prošle nedjelje objavile tekst “Masaža na crno i(ili) paravan za prostituciju”, koji se bavio nelegalnim radom masera na ulcinjskim kupalištima sa stanovišta (ne)poznavanja struke.

Povezani članci

28. Avgust 2022.

Masaža na crno i(li) paravan za prostituciju

Čitaoci su tada bili uskraćeni za odgovore Uprave za inspekcije poslove na pitanja da li nadležne inspekcije kontrolišu rad masera na ulcinjskim plažama, da li je UIP nadležan za izdavanje dozvola za rad, da li je uopšte dozvoljen rad na kupalištima imajući u vidu stroge standarde koje propisuju zakoni, da li UIP ima evidenciju koliko lica obavlja taj posao, odakle dolaze, da li imaju odgovarajuću licencu za rad ili neku drugu dokumentaciju, koliko ima prijavljenih lica za nelegalan rad, koliko je izrečeno kazni po tom osnovu i u kojim iznosima?

Iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove “Vijestima” je rečeno da im je zbog sajber napada bilo onemogućeno korišćenje sistema i službenih mejlova, pa stoga i nijesu mogli odgovoriti ranije na postavljena pitanja u vezi sa radom masera na plažama u Ulcinju.

U međuvremenu, zbog stavova iznijetih u tekstu, ulcinjski fizioterapeut Srđan Kuzman doživio je neprijatnost jer mu je preko Instagrama sugrađanin H. G. uputio poruku: “Pi..a ti mater, ku..o jedna bezobrazna”.

Kuzman je slučaj prijavio policiji i inspektorima kazao da se nakon te poruke osjeća ugroženo. Slučaj je procesuiran i, kako saznajemo, sada je u nadležnosti ulcinjskog Suda za prekršaje.

Kuzman je kao licencirani fizioterapeut, ali i kao dugogodišnji civilni aktivista, bio jedan od sagovornika “Vijesti” na temu nelegalnog pružanja maserskih usluga na većini ulcinjskih kupališta. On je tada kazao da gotovo nema kupališta ili hotela u Ulcinju koji ne pružaju tu vrstu usluge i ustvrdio da su to većinom paravani za prostituciju.

”To je i potpuno logično kada se pogledaju astronomske cijene tih usluga. Za masažu čokoladom, koja se adekvatno može obaviti samo u SPA centrima, što znaju i laici, treba izdvojiti 55 eura. To je za pet eura više nego što košta jedan cijeli dan u Igalu sa spavanjem, doručkom, ručkom i večerom i tri ili pet masaža, koje usput, obavljaju iskusni profesionalci. Treba li tu nešto dodati”, naveo je, između ostalog, Kuzman.

Naveo je da je za obavljanje te djelatnosti neophodna uniforma, a da “neke od tih djevojaka masiraju bose i u haljinama, šortsevima ili biknijima”.

”Nema tu ni ‘p’ od profesionalizma, ali često ni ‘z’ od znanja”.

Kuzman je “Vijestima” kazao da je doživio traumu i da je odmah nakon što mu je stigla poruka prekinuo posao i otkazao sve zakazane termine.

U odbranu kolege stala je i predsjednica Komore fizioteraputa Crne Gore Nataša Matković.

”Vrijeme je da se stane na kraj sivoj zoni, zloupotrebi struke, lažnom predstavljanju i degradiranju najhumanijeg poziva, koji omogućava oporavak i rehabilitaciju pacijenata. Želim da prenesem snažnu poruku jedinstva i odlučnosti, jer svi smo mi Srđan Kuzman”, kazala je, pored ostalog, ona.

Bonus video: