Novski penzioneri predlažu otvaranje Narodne kuhinje

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Herceg Novom koji primaju materijalno obezbejeđenje porodice je 71 porodica sa 188 članova. Za očekivati je da bi i među njima bilo zainteresovanih za korišćenje usluga Narodne kuhinje
0 komentar(a)
Crveni krst HErceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Crveni krst HErceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.10.2017. 13:36h

Iz hercegnovske organizacije penzionera nedavno su pokrenuli inicijativu za otvaranje Narodne kuhinje. Ističu da od 6 523 penzionera u opštinskoj organizaciji, 327 živi u uslovima siromaštva.

Predsjednik Udruženja penzionera Herceg Novi Aleksandar Radulović navodi da preko tri hiljade penzionera živi ispod zagarntovanog socijalnog minimuma i da mnogi od njih ne mogu sebi priuštiti redovnu, a još manje kvalitetnu ishranu. Bilo bi dobro kada bi dnevno dobili ručak. Radulović navodi da će se truditi da u početku obezbijede oko 70 toplih obroka.

Među stotinak zemalja svijeta Crna Gora je u grupi onih koji su na začelju po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi, mjereno na osnovu četiri kriterijuma – sigurnosti prihoda , zdravlja, ličnih sposobnosti i okruženja.

Novski penzioneri su za otvaranje Narodne kuhinje pomoć zatražili od Saveza penzonera Crne Gore , Fonda PIO, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine, Crvenog krsta kao i velikih trgovačkih kuća da im daju prehrambrene proizvode pred isticanje roka. U Francuskoj je na snazi zakon koji obavezuje supermarkete da doniraju hranu koju ne uspiju da prodaju, a sve kako bi smanjili rasipanje hrane. Ukoliko se neka kompanija ne povinuje ovoj odredbi biće kažnjena sa 75.000 eura ili kaznom zatvora od dvije godine. Sudeći prema svemu, u našoj zemlji se uskoro neće pojaviti sličan zakon.

Iz Udruženja penzionera se nadaju i da će im lokalna uprava pomoći u pronalaženju prostora za Narodnu kuhinju.

Procjenjuje se da bi osim penzionera, za otvaranje Narodne kuhinje zainteresovani i drugi građani. Ideja o otvaranju takve ustanove stara je više decenija. U zgradi Crvenog krsta koja je poslije zemljotresa 1979 godine izgrađena sredstvima pomoći norveškog naroda, u prizemlju je bila opremljena kuhinja , čija je namjena bila spremanje besplatnih obroka za veći broj građana. Ona nikada nije proradila. Danas su u prizemlju zgrade prostorije Udruženja penzionera, medicinska ambulanta i prodavnica.

Sekretarka opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi, Mira Krsmanović kaže da u godišnjim akcijama raznim vrstama pomoći u hrani, sredstvima za higijenu, odjeći i obući obuhvate od 150 do 200 najsiromašnijih građana. Saglasna je da je ljudima potrebna i ta vrsta pomoći, ali ističe da se ne mali broj Novljana stidi da javno priznaju da su siromašni i gladni.

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Herceg Novom koji primaju materijalno obezbejeđenje porodice je 71 porodica sa 188 članova. Za očekivati je da bi i među njima bilo zainteresovanih za korišćenje usluga Narodne kuhinje.

U opštini ne postoje socijalni kartoni gradjana koji bi odslikali materijalno stanje pojedinca I porodica. Prema nepotpunim istraživanjima oko 500 porodica u ovoj opštini prima neku vrstu socijane pomoći. Najugroženija su zagorska sela.

Bonus video: