Strah od zagađenja vode u Kolašinu nadležni ne čuju

Većina hotela i planinskih naselja koja se grade ili čija se gradnja planira na Bjelasici nalaze se u drugoj zoni sanitarne zaštite kolašinskog vodoizvorišta, ali nema odgovora na pitanje - kakva su rješenja predviđena za tretman otpadnih voda i da li garantuju potpunu bezbjednost

20163 pregleda 5 komentar(a)
Jedan od hotela u izgradnji, Foto: Dragana Šćepanović
Jedan od hotela u izgradnji, Foto: Dragana Šćepanović

Dok u Kolašinu strahuju da bi otpadne vode iz hotela i turističkih naselja koja se grade na Bjelasici mogle da ugroze gradsko vodoizvorište, nadležni ćute o tome kakva su rješenja predviđena za njihov tretman i da li garantuju potpunu bezbjednost.

Pokušaj “Vijesti” da se dobiju odgovori na više pitanja koja se tiču uticaja gradnje na kvalitet vode i zemljišta, postavljena prije dvije sedmice Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agenciji za zaštitu životne sredine, bio je bezuspješan.

Sa tih adresa izostala su objašnjenja o tome kakav tretman otpadnih voda je predviđen za brojne turističke objekte koji se grade na Bjelasici, da li predviđeni sistemi garantuju potpunu sigurnost vodotoka i zemljišta na tom području, ko će kontrolisati njihov rad. Izostao je i odgovor na pitanje i da li su rađene bilo kakve procjene uticaja izgradnje na vodoizvorište gradskog vodovoda.

Većina hotela i planinskih naselja koji se grade ili čija se gradnja planira na Bjelasici, kako piše u projektnoj dokumentaciji, nalaze se u drugoj zoni sanitarne zaštite gradskog vodoizvorišta. Njihovo priključenje na gradsku kanalizacionu mrežu nije moguće, jer ona ne postoji u tom dijelu opštine.

Pored “betonizacije planine”, jedna od, eventualnih, posljedica intenzivne gradnje koja Kolašince najviše plaši je mogući uticaj otpadnih voda iz brojnih hotela i turističkih naselja na gradsko vodoizvorište, odnosno kvalitet vode.

Na više javnih rasprava u Kolašinu to je problematizovano, ali su izostala detaljna i precizna zvanična objašnjanja.

U elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu za neke od objekata koji se grade na Bjelasici navedno je “da nivo podataka o hidrogeološkim karakteristikama Bjelasice nije dovoljan s aspekta propisivanja konkretnih mjera zaštite podzemnih voda”.

Betonizacija planine nije jedina briga (ilustracija)
Betonizacija planine nije jedina briga (ilustracija) foto: Dragana Šćepanović

Kolašin se snabdijeva vodom sa vrela u Mušovića Rijeci, četri kilometra istočno od grada. Vrelo pripada slivnom području rijeke Svinjače, koja nastaje od Ljevaje i Paljevinske. Izvorište Paljevinske rijeke je pored ili niže od većine objekata koji se planiraju na Jezerinama, gdje je Ski-centar Kolašin 1450, odnosno u blizini Ski-centra Kolašin 1600.

Fizičke, hemijske i mikrobiološke karakteristike podzemnih voda koje se zahvataju za potrebe vodosnabdijevanja, sada, prema zvaničnim rezultatima, odgovaraju standardu kvaliteta prirodne izvorske vode.

ZONE ZAŠTITE DEFINISANE PRIJE 42 GODINE

Kako piše u Elaboratu procjene utacaja na životnu sredinu za jedan od hotela na Jezerinama, multidisplinarnom timu koji je pisao taj dokument nije bio dostupan Glavni projekat zona sanitarne zaštite izvorišta, u skladu sa važećim Pravilnikom.

Zone sanitarne zaštite vodoizvorišta definsane su, piše u Elaboratu, 1980. godine i od tada nijesu ažurirane.

Prema dokumentaciji, većina investitora na Bjelasici planira najsavremnije sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. I svi “garantuju” da će u tretmanu otpadnih voda biti ispoštovani najstroži standardi. Postrojenja koja se planiraju, bar prema onome što piše u elaboratima, predviđaju mehanički, zatim biološki tretman i na kraju UV dezinfekciju.

”Priključenje objekta na gradsku kanalizacionu mrežu nije moguće, tako da je predviđeno tretiranje otpadnih voda nakon čega će se one ispuštiti u prirodni recipijent potok u blizini lokacije. Kako se planirani objekat nalazi u granicama zone zaštite vodoizvorišta sa kojeg se snabdijeva opština Kolašin, prilikom izbora načina tretmana vode vodilo se računa o tome”, piše u dokumentaciji za jedan od objekata na Bjelasici.

Tim koji je izradio Eleborat za taj objekat konstatuje i da “s obzirom da zaštita izvorišta vodosnabdijevanja nema cijenu i ne smije se dovoditi u pitanje, obavezno je sprovesti hidrogeološka istraživanja za potrebe utvrđivanja i ažuriranja zona sanitarne zaštite izvorišta”.

Posebne mjere zaštite, tvrde, nijesu mogli “propisati bez dodatnih hidrogeoloških istraživanja”.

”U cilju zaštite voda sa izvorišta Mušovića Rijeka sa kojeg se vodom snabdijeva Kolašin, ažurirati Projekat zona sanitarne zaštite izvorišta i uskladiti ga sa relevantnom zakonskom regulativom. Postojeći nivo podataka o hidrogeološkim karakteristikama Bjelasice nije dovoljan s aspekta propisivanja konkretnih mjera zaštite podzemnih voda. Nedostaju konkretni podaci o pravcima cirkulacije, brzinama i vremenu provedenom u podzemlju”, piše u Elaboratu za jedan od hotela u zahvatu centra Kolašin 1450.

Autori dokumenta zaključuju da “bez detaljnih hidrogeoloških istraživanja ne može se govoriti o strogo definisanim mjerama zaštite kvaliteta voda, već se mogu dati samo opšte mjere zaštite vode”.

Daju i preporuku da se izvedu “detaljna hidrogeološka istraživanja Bjelasice”.

Da li je tih istraživanja bilo od oktobra prošle godine, kada je pisan Elaborat, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju na zvaničnim adresama.

Bonus video: