Radite na sopstvenu štetu i štetu opštine i države

Iz "KDP Promotion and investments limited, dio stranog društva" saopštili da je svaka rečenica iz otvorenog pisma neistinita

15093 pregleda 21 komentar(a)
Vizual hotela na Skočiđevojci, Foto: KDP
Vizual hotela na Skočiđevojci, Foto: KDP

Faktički svaka rečenica iz otvorenog pisma koje je “Vijestima“ dostavila Mjesna zajednica “Reževići“ sadrži neistine kojima se javnost Crne Gore, a prije svega stanovnici Reževića i Budve obmanjuju.

To se navodi u odgovoru kompanije “KDP Promotion and investments limited, dio stranog društva”, koja je investitor projekta, na optužbe iz te mjesne zajednice

“Projekat Skočiđevojka, ukupne investicije od preko 200 miliona eura će Opštini Budva donijeti više od pet miliona eura prihoda od komunalija, više od 500 novih radnih mjesta, dva hotela od 5*, koje su projektovali vodeće svjetske arhitekte, kojima će upravljati vodeći svjetski operatori i koji će raditi tokom čitave godine, izgradnju nove i unaprjeđenje postojeće infrastrukture, kao i otvaranje turističkog potencijala MZ “Reževići”, kazali su “Vijestima iz kompanije.

Naveli su da su ne samo projektnu dokumentaciju izradili u potpunosti u skladu sa planskim dokumentom UP turističko naselje “Skočiđevojka” i izdatim UTU od strane nadležnog Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj, već su ostvareni parametri značajno niži od dozvoljenih.

Idejno rješenje hotela na Skočiđevojci
Idejno rješenje hotela na Skočiđevojcifoto: KDP Promotion and Investments Limited

“Na toj lokaciji će biti izgrađeno čak 20.000 kvadrata manje u odnosu na ono što je planskom dokumentacijom dozvoljeno. Ostvareno je ukupno 214 parking mjesta koji su raspoređeni na dva nivoa garaža, što je u potpunosti u skladu sa pravilnicima i zakonima Crne Gore, kao i standardima najvećih hotelskih operatora. Imajući to u vidu, vrlo je jasno da su navodi da 'projekat nije urađen u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima i UP Turističko naselje Skočiđevojka, odnosno da idejna rješenja nisu u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata' u potpunosti neistiniti”, kazali su iz kompanije.

Oni navode da su idejnim rješenjem definisane spratnosti objekata na UP1 i UP2.

“Spratnost objekta hotela na UP1 je 7S+P+7. Bitno je napomenuti, a što se može provjeriti i kroz javno dostupno Idejno rješenje, da objekat ima formu koja stepenasto raste u pravcu zapad-istok, a koja prati prirodni pad terena. Dodatno sve suterenske etaže su dijelom ukopane u teren, iz kog razloga nijedan vertikalni dio objekta nema vidan broj etaža iz navoda. Jako je bitno skrenuti pažnju javnosti da vizuali prikazani u članku ne predstavljaju vlasništvo kompanije već su autorsko djelo pojedinaca iz rukovodstva MZ 'Reževići', u pokušaju da direktno naruše imidž i stvore lažnu sliku o projektu Skočiđevojka, čime se direktno krše odredbe Zakona o autorskim i srodnim pravima”, kazali su iz kompanije.

Kao dokaz dostavili su vizual koji, koji, kako su naveli, “jasno prikazuju sav rad i trud koji je uložen kako bi se projekat što bolje uklopio u lokalitet, a koji prikazuju realan odnos objekta i okruženja”.

“Tome u prilog idu i izdvojena značajna sredstva za angažovanje jednog od najprestižnijih arhitektonskih studija sa RIBA nagradom. Poštujući smjernice iz UP TN “Skočiđevojka i UTU da se za izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja mora obezbijediti projektant koji je dobitnik RIBA ili Pritzker nagrade, investitor je pozvao čak 22 svjetske renomirane kompanije koje ispunjavaju ovaj uslov, i na osnovu analize i referenci izabrao Office of Architecture in Barcelona (OAB), čiji vlasnik, Carlos Ferrater, je dobitnik RIBA nagradne za izuzetan doprinos arhitekturi, a pored toga, kompanija je u 2014. godini dobila nagradu za najbolji projekat hotela na svijetu”.

Kompanija je kao “apsolutno netačne” okarakterisala navode da je projekat sačinjen od 75 odsto stanova za prodaju, a samo 25 odsto hotelskih jedinica.

“Oba planirana objekta su hoteli, sa različitim modelima poslovanja u okviru zakonskih normi. Segmenti projekta koji su namijenjeni otvorenom tržištu nekretnina moraju biti dio i u funkciji hotela i samo kao takvi se, uz poštovanje svih minimalno tehničkih uslova za kategorizaciju, mogu prometovati. Pored hotelskih i smjestajnih jedinica, hoteli će imati sljedeće sadržaje: spa i fitness - cca. 2.800 kvadrata kojim će upravljati svjetski renomirani operator, restoranr i barovr - 4.000 kvadrata sa dodatnim terasama na otvorenom, banket salu, sale za sastanke i multifunkcionalne sale - 2.700 kvadrata i bazen - 1.300 kvadrata sa dodatnom površinom za sunčanje”.

Tvrde da će neće narušiti ambijent
Tvrde da će neće narušiti ambijentfoto: KDP Promotion and Investments Limited

Iz kompanije su kazali da je “jedina istina u navodima je da lokacija nije infrastrukturno opremljena, čega je investitor svjestan i zbog čega se iz više navrata obraćao i sastajao sa zvaničnicima Opštine Budva kako bi našao pravi model da u sklopu razvoja projekta i izgradi infrastrukturu od koje benefite ima čitava MZ “Reževići”.

Sličnim efektima su posvjedočili građani Tivta i Herceg Novog, razvojem luksuznih projekata u ovim zonama. U prilog tome govori i sastanak od 22.12.2021. godine upravo sa predstavnicima MZ “Reževići”, na kom je investitor dao predlog za rješavanje kanalizacione infrastrukture i otpadnih voda, koje se zbog nepostojanja centralnog postrojenja u ovom momentu rješavaju individualno i kratkoročno. Na datom sastanku su predstavnici MZ “Reževići” kategorički odbili mogućnost postavljanja postrojenja na lokaciji koja je predviđena planskim dokumentom. Kao odgovor na takav zahtjev, investitor je dao predlog za alternativnu lokaciju na svojoj zemlji, koja je u načelu bila prihvatljiva čemu svjedoči i zapisnik iz priloga koji je između ostalih potpisao i predsjednik MZ “Reževići”. Nakon sastanka i potpisanog zapisnika, predstavnici MZ Reževići prekidaju svaki kontakt sa investitorom i ne ponašaju se domaćinski ni u duhu dobrih komšijskih odnosa. Od toga trenutka započinje neopravdana hajka i konstantna opstrukcija ovog projekta”.

Pored toga, kako navode, stiče se utisak da određene strukture unutar rukovodstva MZ “Reževići” djeluju protiv interesa sopstvene zajednice odbijajući dugoročno rješavanje pitanja kanalizacije i otpadnih voda, kao i kompletne prateće infrastrukture. Investitor je dao sve svoje napore da se integriše u zajednicu i doprinese njenom razvoju, što je rukovodstvo MZ jasno odbijalo od samog početka bez jasne argumentacije. I pored toga, investitor je samoinicijativno i u direktnoj komunikaciji sa Opštinom angažovao projektantske firme da donira projekte infrastrukture (put, voda, struja, kanalizacija, kruzni tok). Angažovane firme su prilikom izlaska na teren imale problema sa pojedincima da obave neophodna snimanja terena”.

Iz kompanije navode se se “postavlja pitanje koja je motivacija iza ovakvih stavova i da li postoje neke skrivene namjere za zadovoljavanje interesa isključivo pojedinaca”?

“Da li neko želi da zaustavi projekat koji samo od komunalne takse Opštini donosi prihod od preko pet miliona eura, a po realizaciji državnom budžetu godišnje višemilionske prihode samo u porezima? I pored svih smetnji na koje nailazi, investitor je spreman da se sastane sa dobronamjernim komšijama, sasluša i implementira predloge koji bi doprinijeli razvoju kako lokalne zajednice tako i države Crne Gore u širem kontekstu. Sigurni smo da stavovi i djelovanja određenih pojedinaca koji pokušavaju da stanu na put razvoju projekta Skočiđevojke nijesu i ne bi smjeli biti ogledalo u svijetu za crnogorsku investicionu sredinu”, kazali su iz kompanije.

Bonus video: