Prevoza za dio učenika tivatske SMŠ "Mladost" nema, nema ni nastave

Iz SMŠ “Mladost” kažu da je, zbog prostornih ograničenja, gotovo nemoguće na drugačiji način organizovati rad u školi

28452 pregleda 21 komentar(a)
Prevoznicima se ne isplati da prevoze đake popodne: SMŠ “Mladost”, Foto: SMŠ
Prevoznicima se ne isplati da prevoze đake popodne: SMŠ “Mladost”, Foto: SMŠ

Učenici prvog razreda smjera elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija tivatske Srednje mješovite škole “Mladost” juče nisu bili na časovima, a, kako su najavili njihovi roditelji, neće ih slati na nastavu dok im se ne ispune zahtjevi.

Roditelji traže da se đacima na ovom smjeru omogući da nastavu pohađaju u prvoj smjeni.

Iz škole kažu da je, zbog prostornih ograničenja, gotovo nemoguće na taj način organizovati nastavu.

Od 31 učenika, koji je ove godine upisan na taj smjer, njih sedmoro su iz Tivta, a ostali su iz Budve, Herceg Novog i Risna.

Kako ističu predstavnici roditelja i djece, oni bi po aktulenom rasporedu, koji je napravila uprava SMŠ “Mladost”, trebalo da na nastavu idu isključivo u popodnevnoj smjeni u vremenu od 13.30 do 19.30 časova, a što toj djeci - pogotovo onima koji putuju iz drugih gradova, nikako ne odgovara.

”Prevoznik iz Herceg Novog, koji obavlja đački prevoz za Tivat, nema interesa da zbog samo pet učenika odjeljenja u kojem je moje dijete organizuje autobuski prevoz iz Herceg Novog do Tivta i u popodnevnim satima. Stoga bi se to petoro djece moralo snalaziti kako znaju i umiju da odu u školu i vrate se kući, a što je neprihvatljivo pogotovo tokom predstojeće jeseni i zime kada su dani vrlo kratki, pa bi nam se djeca kući vraćala po debelom mraku”, istakao je jedan od roditelja učenika prvog razreda, usmjerenja elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija.

Naglašava da isti problem imaju i djeca koja pohađaju to odjeljenje u SMŠ “Mladost” koja putuju iz Budve i Grblja, a zbog čega je kaže posebno zahvalan roditeljima učenika tog razreda iz Tivta koji su se solidarisali s roditeljima đaka-putnika i ni oni svoju djecu neće do daljeg slati na nastavu.

”Tražimo da se nastava drugačije organizuje i da sva odjeljenja i svi razredi SMŠ ‘Mladost’ budu jednako tretirani na način da se nastava naizmjenično (sedmično ili na dvije sedmice) za sva odjeljenja i razrede organizuje u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni. Na taj način bi i za popodnevnu smjenu bio dovoljan broj đaka-putnika, pa bi onda i prevoznici, koji obavljaju školski prevoz, imali računicu da i u popodnevnom terminu organizuju polaske đačkih autobusa sa svih destinacija”, kazao je ovaj roditelj dodajući da za sada nisu naišli na razumijevanje menadžmenta SMŠ “Mladost”, te da su juče sa svojim problemom pisanim obraćanjem, upoznali i Ministarstvo prosvjete.

Direktorica SMŠ “Mladost” Marija Čučković-Vujnović potvrdila je “Vijestima” da su roditelji učenika prvog razreda usmjerenja elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija započeli protest neslanjem svoje djece u školu.

Tvrdi i da škola trenutno, nikako iz tehničkih razloga, ne može izaći u susret njihovom zahtjevu da se svi učenici te obrazovne ustanove podijele u grupe koje će jednako i naizmjenično, nastavu pohađati u jutarnjem i popodnevnom terminu.

”Naša škola ima ogromnih problema s nedostatkom prostora za izvođenje nastave, kao i opremom, odnosno nastavnim kadrom za pojedina usmjerenja, kao što je to baš slučaj s ovim usmjerenjem za elektrotehničare za razvoj mobilnih i veb aplikacija. Prošle godine smo na insistiranje rukovodstva Opštine Tivat i tadašnje ministarke prosvjete Vesne Bratić upisali prvu generaciju tog novog usmjerenja i za njih smo donacijom kompanije Luštica Development i Opštine Tivat obezbijedili ukupno 25 novih računara jer je neophodno da sva ta djeca, prlikom nastave, imaju pred sobom računar na kojem rade. Za njihov smještaj smo adaptirali prostor u malim profesorskim pripremama, a ne pravim učionicama koje odavno već više nemamo na raspolaganju u ovom objektu koji je prije skoro 40 godina izgrađen s kapacitetom dovoljnim za 350 učenika, a mi ih imamo ukupno 590 upisanih u Gimnaziji i odjeljenjima stručnih škola”, kazala je Čučković-Vujnović.

Istakla je da je nedostatak prostora i posebno dodatnih računara glavni razlog zašto dva postojeća razreda elektrotehničara za razvoj mobilnih i web aplikacija ne mogu da nastavu pohađaju u istoj smjeni. Ona je rekla da je uprava škole roditeljima učenika prvog razreda ovog usmjerenja ponudila u ovom trenutku maksimalni mogući ustupak da njihova djeca, zavisno od dana kada je to moguće, tokom sedmice nekoliko puta umjesto popodne, nastavu započnu u međusmjeni, oko 11 ili 12 časova, čime bi je i ranije završili i ranije se vratili kućama, ali da su oni i to odbili.

”Oni su postavili ultimatum da se ili cijela škola ravnopravno smjenjuje u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni ili da oni neće slati djecu na nastavu. To nam je neprihvatljivo i neizvodljivo iz više razloga, prvenstveno organizaciono-tehničke prirode, ali moramo misliti i o tome što će se naredne zime događati - hoćemo li imati dovoljno struje i goriva jer ne možemo da grijemo cijelu školu svakog dana do 19.30 sati uveče. Uz to, kada su maturanti u pitanju, tu imamo još neke dodatne posebne okolnosti zbog kojih je nemoguće da oni nastavu pohađaju poslije podne i dok sam ja direktorica, matiuranti sigurno neće ići u popodnevnu smjenu”, kazala je Čučković-Vujnović.

Dodala je da se, ako se s time složi Školski odbor, može napraviti djelimična preraspodjela na način da bi svi učenici, koji pohađaju stručna usmjerenja elektro i mašinske škole, na nastavu stalno bili u popodnevnoj smjeni, što bi stvorilo i povećane potrebe za prevozom đaka-putnika, pa bi prevoznicima bilo isplativo da organizuju školske autobuse za tu djecu i u popodnevnim satima.

”Meni je stvarno žao, ali mi zaista s postojećim prostornim, tehničkim i kadrovskim uslovima, ne možemo ovoliki broj učenika koji imamo da pokrijemo samo jutarnjom smjenom. Apelujem na roditelje da to razumiju i da pokušamo naći kompromis u cilju dobrobiti te djece”, kazala je Čučković-Vujnović.

Bonus video: