MZ Reževići: Protivimo se izgradnji "favela za prodaju" na Skočiđevojci

"Suprotno Zakonu, kako tvrde iz mjesne zajednice, Državni arhitekta je dao saglasnost, a projektant uradio idejna rješenja, bez prikaza i analize odnosa projektovanih objekata u odnosu na postojeće objekta u okruženju"

8096 pregleda 6 komentar(a)
Idejno rješenje hotela na Skočiđevojci, Foto: MZ Reževići
Idejno rješenje hotela na Skočiđevojci, Foto: MZ Reževići

“Besplatan sir se dešava samo u mišolovci”- ovo bi bio najkraći odgovor Mjesne zajednice (MZ) Reževići na slatkorečiva fantastična obećanja NN predstavnika investitora iz Sirije, ali zbog informisanosti javnosti iznosimo nove činjenice o njihovoj zločinačkoj zavjeri sa državnim funkcionerima.

To piše u reagovanju mjesne zajednice koje potpisuje predsjednik Savjeta Aleksandar Radović. MZ Reževići, kako navodi, niti želi niti treba da sprječava izgradnju ali se istrajno i principijelno protive izgradnji "favela za prodaju" na Skočiđevojci, kako je to projektovao AIM Studio iz Podgorice a saglasnost dao Glavni državni arhitekta krajem prošle i početkom ove godine.

“Podsjećamo da je saglasnost data iako autor/projektant idejnih rješenja nije dobitnik jedne od dvije najprestižnije nagrade u arhitekturi i bez odluke Opštine Budve i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kako to propisuje Urbanistički projekat Turističko naselje Skočiđevojka.U elektronskom pismu Judith Gabarro, Ličnog asistenta Carlos Feratera, upućenom organizaciji RIBA (Royal Institute of British Architects) od 22.aprila 2021.godine se između ostalog navodi:

„Mi već znamo da nemamo potrebnu RIBA arhitektonsku nagradu ili medalju, naravno da ne, ali nam je organizator posla saopštio da če biti dovoljno ako RIBA potvrdi da se Internacional felow smatra nagradom“

Ovo pismo od 22.aprila 2021.godine je Andrej Mitrović proslijedio Glavnom državnom arhitekti i Glavnom gradskom arhitekti Opštine Budva, a MZ Reževiči ga je dobila po zahtjevu za slobodan pristup informacijama. Navedeni autor idejnih rješenja nije ni Carlos Ferater sa priznanjem Internacional fellow RIBA već Bojra Ferater, čiji doprinos i učešće u projektu nije vidljiv u objavljenim idejnim rješenjima”, ističe se u reagovanju i dodaju:

“Dopisom Predsjednika Opštine Budva, broj 01-082/22-274/4 od 18.03.2022.godine, navodi se između ostalog: “ Opština Budva nije donijela odluku da ne treba da se sprovodi javni međunarodni konkurs za izradu Idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja na lokaciji UP1 I UP2 u zahvatu UP-a TN Skočiđevojka u Reževićima, kako se navodi u obrazloženju rješenja Glavnog državnog arhitekte.”

"Pomenuto NN lice bi trebalo sve ovo jako dobro da zna, jer je njegova firma u decembru 2021.godine podnijela zahtjev Opštini Budva za donošenje neophodne Odluke o ne sprovođenju javnog međunarodnog konkursa, koji nije pozitivno rešen obzirom da je Glavni gradski arhitekta Vladan Stevovič konstatovao da nisu ispunili uslov angažovanja dobitnika RIBA ili Pritzkerove nagrade..Analizom podataka navedenih i nacrtanih u dva idejna rješenja, investiciju od 200 miliona Eura, čine dva objekta, jedan sa kondo modelom poslovanja, koji ima 35 dvokrevetnih hotelskih soba (70 krevet) i 137 apartmana namjenjenih prodaji (440 kreveta) i drugi sa mješovitim tipom poslovanja, sa 129 dvokrevetnih hotelskih soba (278 kreveta) i 209 apartmana namjenjenih prodaji (726 kreveta). Procenat kreveta u hotelskim sobama u prvom objektu uz magistralu iznosi 14 odsto a u drugom objektu uz obalu iznosi 28 odsto u odnosu na ukupni kapacitet/broj kreveta u pojedinačnom objektu. Prosečan broj kreveta u 137 apartmana je 3,2 a u 209 apartmana je 3,5 što ukazuje na izuzetno usitnjenu strukturu projektovanih apartmana. Ovo je čista matematika “, piše u reagovanju.

O kolikoj potencijalnoj zloupotrebi je riječ, kako ističe Radović, najbolje govori podatak Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma iz januara ove godine, da u cijeloj Crnoj Gori od nekoliko desetina nekretnina izgrađenih na bazi kondo-hotela ili hotela mješovitog tipa dozvolu za rad hotela po kondo principu imaju samo dva objekta a za rad objekta po mješovitom principu nikad niko nije podnio zahtjev.

“Jedinu korist od ovakve strukture objekta može imati investitor i njegovo lobi, koji dođe i pođe, a lokalno stanovništvo u ovom slučaju, vise od stotine gradjana koji su svoje kuće izgradili u skladu sa važećim zakonima (ili planiraju graditi na svojim parcelama) naći dozivotno zatvoreni između dvije ogromne betonske konstrukcije do 15 spratova visine i do 300 metara dužine. Trajna devastacija pejzaža i mediteranskog ambijenta, gužve u saobraćaju, velika potrošnja vode, struje i prioizvodnja ogromnih količina otpadnih voda i smeća, inače prate ovako ogromnu gustinu naseljenosti.Manipulacije sa brojem i strukturom apartmana, nedostatak prikaza površina pojedinačnih prostorija u smještajnim jedinicama, upitni kapaciteti pratečih hotelskih sadržaja, korišćenje naziva “Turistički kompleks kategorije 5* ” koji ne prepoznaje važeći Pravilnik o vrstanma, min.tehničkim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a sve detaljno objašnjeno i evidentirano u nalazu i mišljenju sudskih vještaka, ukazuju da objekti u cjelosti ni te zadovoljavaju kriterijume hotela sa 5*, nisu ni planirani za hotel”, navode u MZ Reževići.

Prema njihovim navodima Urbanistički projekat TN Skočiđevojka i urbanističko tehnički uslovi ne predviđaju izgradnju sedam suterenskih etaža kao što je to slučaj sa objektom na urb. parceli 1 uz obalu.

“Shodno Pravilniku koji uređuje ovu oblast, dozvoljena je samo jedna etaža suterena. Imenovanje 7 etaža u suterenu ima za cilj umanjenje ukupne BRGP površine objekta za cca 20.000m2 sa svih sedam nivoa suterena umjesto samo za površine garaže i pomoćnih prostorija u prvoj i jedinoj mogućoj suterenskoj etaži! Na osnovu planom zadate BGRP i površine pod objektom dobija se spratnost objekata: 6,5 etaža a projektovano je 15 etaža na parceli uz obalu i 4,4 etaže za objekat na parceli uz magistralu a projektovano je ukupno 14 etaža.

Podužno stepenasto zasecanje gornjih spratova objekta nije u pravcu dominantnog prirodnog pada terena ka moru (gde su najgušče izohipse). Objekti su projektovani kao da su na ravnom terenu, samo prve dve etaže su delimično ukopane. Na objektima su predviđeni ravni krovovi i pored toga što nije ispoštovan uslov iz Urbanističkog projekta da donje etaže moraju biti kaskadno/stepenasto povučene po strmom terenu da bi objekat mogao imati ravan krov. Primjenjeni zeleni ravni krovovi, kao elementi uklapanja u prirodni ambijent u ovom slučaju su vidljivi samo iz ptičije perspective odnosno iz aviona, zbog velike visine i spratnosti objekta, ali zato se mogu lepo prodati kao pipadajuća zelena terasa apartmana. Koju plažu investitori planiraju koristiti za nekoliko hiljada gostiju svojih takozvanih "hotela sa 5*"??”, naglašavaju u MZ Reževići.

Suprotno Zakonu, kako tvrde, Državni arhitekta je dao saglasnost, a projektant uradio idejna rješenja, bez prikaza i analize odnosa projektovanih objekata u odnosu na postojeće objekta u okruženju, što je glavni zadatak rada Glavnog državnog arhitekte shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Ni na jednoj orginalnoj vizuelizaciji iz idejnih rješenja se ne vidi odnos i pozicija objekata u odnosu na jadransku magistralu a susedni objekti se jedva naziru u krošnjama drveća, u smišljenom cilju skrivanja činjenice da objekat uz magistralu ima čak 7 etaža iznad puta i stvaranja lažne slike da oko projektovanih objekata nema ničega osim zelenila i paštrovkih brda u zaleđu. Umjesto planom i urbanističko tehničkim uslovima propisanog lociranja objekata u zavisnosti od rasporeda postojećih maslina na terenu i opravdanog presađivanja u pojedinačnim slučajevima, samo na urbanističkoj parceli uz jadransku magistralu projektovanom objektu smeta svih 116 stabala maslina te se ni jedno stablo ne može zadržati na svojoj postojećoj poziciji. Od ukupno 122 postojeća stabala čempresa, na obe parcele, zadržavaju se samo 4 čempresa na parceli uz magistralu, iako odrasla stabla čempresa ne trpe presađivanje"

"Dakle, ne potoji nikakva „skrivena namjera zadovoljavanja interesa pojedinaca užeg rukovodstva“ već MZ svojim radom upravo pomaže napore ulaska Crne Gore u Evropsku uniju odnosno pomaže zatvaranje poglavlja 23 i 24 – u borbi protiv kriminala i korupcije. Naravno da investitoru niko ne brabi da gradi objekat ali ne na način da se ne poštuju planom i urbanističko tehničkim uslovima propisani uslovi i procedure, zatim, neutemeljeno i nezakonito objekti proglašavaju hotelom od 5* odnosno objektom od javnog interesa – što omogučava izbjegavanje plaćanja komunalija koje ne iznose 5 miliona kako je navedeno nego 12 miliona Eura kao i pruža mogučnost ne plačanja PDV-a na građevinski materijal, namještaj, opremu... u iznosu od cca 42 miliona eura. Građani Crne Gore su do sad nebrojeno puta imali prilike da osjete „blagodeti“ koje su nam donijeli mega investitori sakriveni iza ofshor kompanija. Nadamo se i vjerujemo da če, snaga pravde i argumenata, sačuvati od devastacije već jednom eksproprijacijom otet prostor na Skočiđevojci i potaći nadležne institucije da odreaguju, još uvjek, blagovremeno", zaključuje se u reagovanju koje potpisuje predsjednik Savjeta MZ Reževići, Aleksandar Radović.

Bonus video: