Izvještaj UNDP: Crna Gora u kategoriji zemalja sa veoma visokim razvojem po mjeri čovjeka

Očekivani životni vijek u Crnoj Gori je 76,3 što je za 2,3 godine više u odnosu na 2003. godinu

2618 pregleda 2 komentar(a)
Foto: UNDP u Crnoj Gori
Foto: UNDP u Crnoj Gori

Crna Gora se već šestu godinu zaredom nalazi u kategoriji zemalja sa veoma visokim razvojem po mjeri čovjeka i zauzima 49. poziciju od ukupno 191, pokazao je najnoviji izvještaj koji je danas objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Indeks razvoja po mjeri čovjeka (HDI) predstavlja sumarnu mjeru dugoročnog napretka u tri osnovne dimenzije ljudskog razvoja - dug i zdrav život, pristup obrazovanju i pristojan životni standard.

Iz Kancelarije UNDP u Crnoj Gori saopšteno je da je, sa vrijednošću tog indeksa od 0.832, Crna Gora na 49. mjestu od ukupno 191 zemlje i teritorije.

Prema najnovijem Izvještaju o ljudskom razvoju, očekivani životni vijek u Crnoj Gori je 76,3, što je za 2,3 godine više u odnosu na 2003. godinu.

Izvještaj pokazuje da se Građani Crne Gore u prosjeku školuju 12,2 godina, ili 1,7 godina više nego 2003. godine.

„U odnosu na tu godinu bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika (GNI – paritet kupovne moći izražen u američkim dolarima) u prošloj godini porastao je za oko 52,1 odsto i iznosi 20,839“, pokazao je izvještaj.

Iz UNDP-a kazali su da je na vrhu ljestvice Švajcarska, a među prvih deset mjesta su i Norveška, Island, Hong Kong, Australija, Danska, Švedska, Irska, Njemačka i Holandija.

Kako su rekli, najniže vrijednosti HDI bilježe Južni Sudan, Čad i Niger.

Iz UNDP-a su rekli da se od zemalja Zapadnog Balkana u kategoriji veoma visoko razvijenih, osim Crne Gore, nalaze Slovenija, koja je na 23. mjestu sa indeksom 0.918, Hrvatska - na 40. mjestu sa indeksom 0.858 i Srbija - 63. mjestu sa indeksom 0.802.

„Ostale zemlje regiona su u kategoriji visokog razvoja po mjeri čovjeka, Albanija je na 67. mjestu sa indeksom 0.796, Bosna i Hercegovina na 74. mjestu sa indeksom 0.780 i Sjeverna Makedonija na 78. mjestu sa indeksom 0.770“, kaže se u saopštenju.

Iz UNDP-a su rekli da je vrijednost HDI u Crnoj Gori između 2003. i prošle godine porasla sa 0,756 na 0,832, što predstavlja skok za 10,1 odsto.

U najnovijem Izvještaju o razvoju po mjeri čovjeka „Neizvjesna vremena i nestabilnost: Budućnost u svijetu koji se mijenja“ navodi se da je HDI u padu na globalnom nivou, prvi put u 32 godine, i to već dvije godine zaredom.

„Preokret je gotovo univerzalan jer je u više od 90 odsto zemalja HDI u padu za 2020. ili prošlu godinu, a za obje godine u više od 40 odsto zemalja“, kaže se u saopštenju. To je, kako se navodi, jasan signal da se za mnoge kriza još produbljuje.

„Nakon pada HDI za Crnu Goru u 2020. godini u odnosu na 2019, HDI za prošlu godinu je u porastu i iznosi 0.832“, dodaje se u saopštenju.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova navela je da su globalna previranja dovela do nepredvidivih preokreta kad je u pitanju razvoj po mjeri čovjeka.

“Pandemija kakvu svijet ne pamti, praćena klimatskom krizom, ratom u Ukrajini, političkom i ekonomskom nestabilnošću, samo je naglasila nejednakosti, prijeteći da nepovratno poništi dosadašnji razvoj po mjeri čovjeka“, kazala je Gašparikova.

Međutim, kako je istakla, neizvjesnost se lako može pretvoriti u priliku da svi zajedno rade na izgradnji otpornog društva, koje će biti spremno za potencijalne krize i izazove, koristeći potencijale cijelog društva, i žena i muškaraca podjednako.

Gašparikova je rekla da Crna Gora, nakon očekivanog pada u vrijeme pandemije kad je u pitanju vrijednost indeksa razvoja po mjeri čovjeka, bilježi rast i ostaje u kategoriji veoma visoko razvijenih zemalja.

„Sada su nam potrebne politike koje su fokusirane na zelene investicije, sigurnost, socijalnu zaštitu, inovacije na svim poljima, ali i na iskorjenjivanje predrasuda i štetnih društvenih normi ”, poručila je Gašparikova

Iz UNDP-a su naveli da se odnos napretka u ljudskom razvoju među muškarcima i ženama mjeri indeksom rodnog razvoja (GDI) i indeksom rodne nejednakosti (GII).

GDI, kako su pojasnili, predstavlja odnos između ženskog i muškog indeksa ljudskog razvoja, i mjeri rodne razlike u tri osnovne dimenzije ljudskog razvoja.

Iz UNDP-a su kazali da je vrijednost ženskog HDI za prošlu godinu za Crnu Goru 0.823 u odnosu na 0.840, kolika je vrijednost HDI za muškarce.

To, kako su rekli, rezultira vrijednošću GDI od 0.981, što Crnu Goru svrstava u prvu grupu, odnosno zemlje sa visokim razvojem.

„Što se tiče vrijednosti GII, koji mjeri rodne nejednakosti u tri dimenzije (reproduktivno zdravlje, osnaživanje i učešće na tržištu rada), Crna Gora se nalazi na 32. mjestu od ukupno 170 zemalja u prošloj godini“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, ipak, i dalje svega 24,7 odsto poslaničkih mjesta pripada ženama, 92,3 odsto odraslih žena ima minimalno završenu srednju školu u odnosu na 99,2 odsto muškaraca.

„Učešće žena na tržištu rada je 47,8 odsto, dok za muškarce iznosi 62 odsto“, kaže se u saopštenju.

Administrator UNDP-a Akim Stajner kazao je da se svijet trudi da odgovori na kontinuirane krize.

„U svijetu definisanom neizvjesnošću, potreban nam je opet osjećaj globalne solidarnosti da bismo se uhvatili u koštac sa međusobno povezanim, zajedničkim izazovima“, naveo je Stajner.

Bonus video: