Akcija čišćenja otpada širom zemlje povodom Dana ekološke države

Poziv građanima da se pridruže akciji, koja počinje 17. septembra i biće organizovana na 15 lokacija širom Crne Gore

3827 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija čišnjenja otpada na više lokacija u Crnoj Gori, biće organizovana povodom 20. septembra, Dana ekološke države.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine naveli su da je akcijom građana "Novi list Crne Gore" planirano čišćenje putnog pravca Danilovgrad-Nikšić-Šavnik-Žabljak, ali i obala rijeka.

"Zavrćemo rukave i u ime Dana ekološke države čistimo tu trasu, jer može nam bit'. Tu trasu ali i rijeke jer one su našle svoj put do srca, a naš otpad je našao način da im preusmjeri pravac kretanja", piše u objavi Agencije za zaštitu životne sredine na Fejsbuk stranici.

Akcija počinje 17. septembra zajedno sa organizacijom "Zero Waste Montenegro" čišćenjem obala "kako bi spasili rijeke i uljepšali im tok".

Dodaju da će se sortiranje i revizija otpada obaviti na 15 lokacija širom Crne Gore.

"Na vama je da odaberete sebi najbližu i podržite #cleanupmontenegro priču", kazali su iz te organizacije.

Poslije par dana čišćenja obale prelaze na kupljenje otpada na cestama.

Razlozi su, kako kažu, višestruki - sprječavanje zagađenja tla, sprječavanje skupljanja svijesti, spriječavanje požara...

"Dan ekološke države jeste praznik ali onaj sa radnom obavezom, koju smo shvatili ozbiljno i shodo tome ozbiljno pristupamo zadatku", navode iz Agencije.

Dodaju da na Dan ekološke države, 20. septembra, u 9 časova, kreću iz Podgorice i sa autobuske stanice Žabljak i da će toga dana svim učesnicima biti obezbjeđen prevoz i oprema za rad.

Po polasku koordinatori će, navode, upoznati učesnike sa planom rada.

Ističu da se radi se u paru i u prslucima kako bi bili jasno vidljivi učesnicima saobraćaja, ali i da očekuju od Uprave policije da će se pobrinuti da im kupljenje otpada prođe bezbrižno.

Na kraju akcije će, navode, organizovati druženje u Nikšiću.

"Otpad se sortira na licu mjesta i deponuje u reciklažnom dvorištu, naknadno se vaga a novac dobijen od njegove reciklaže uplaćuje na žiro račun za pošumljavanje Crne Gore. Pošumljavamo da dišemo i da ne ostavljamo previše prostora klimatskim promjenama. Ne damo se", zaključili su iz Agencije u obraćanju.

Bonus video: