Otvorena jedinica Hitne pomoći na Cetinju

"Danas nas na Cetinju okupio lijep povod - zvanično otvaramo u potpunosti adaptiranu i opremljenu jedinicu hitne medicinske pomoći, kojom će se značajno podići nivo pružanja zdravstvene zaštite građanima Prijestonice", rekao je Šćekić

4691 pregleda 8 komentar(a)
sa otvaranja Hitne pomoći na Cetinju, Foto: PR Centar
sa otvaranja Hitne pomoći na Cetinju, Foto: PR Centar

Hitna medicinska pomoć jedan je od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti, zato je neophodno da iza njega stoji država u punom kapacitetu, ocijenio je ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić.

On je to rekao na svečanom otvaranju jedinice Hitne medicinske pomoći na Cetinju.

"Danas nas na Cetinju okupio lijep povod - zvanično otvaramo u potpunosti adaptiranu i opremljenu jedinicu hitne medicinske pomoći, kojom će se značajno podići nivo pružanja zdravstvene zaštite građanima Prijestonice", rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, zaposleni u hitnoj pomoći će od sada raditi u moderno uređenom i po svim standardima struke opremljenom objektu, a pacijenti dobijati zdravstvene usluge brže, kvalitenije i efikasnije.

Šćekić je kazao da je projekat, vrijedan 65 hiljada eura, osmišljen i uspješno finalizovan zahvaljujući saradnji lokalne samouprave, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstva zdravlja.

"Prijestonica Cetinje, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, prepoznala je značaj ulaganja u zdravstveni sistem i izdvojila značajna sredstva za adaptaciju prostora hitne pomoći, na čemu im i ovom prilikom upućujem veliku zahvalnost", poručio je Šćekić.

Kako je dodao, za još jedan uspješno realizovan projekat u ovoj oblasti je zaslužan i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković sa svojim timom, koji ima jasno definisanu strategiju razvoja hitne službe na nivou države.

"Rezultate njihovog rada vidimo kako danas na Cetinju, tako smo im nedavno svjedočili i u Podgorici, Plužinama i ranije u Tuzima, a predstoje radovi i u Gusinju, Šavniku, Ulcinju", naveo je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Hitna medicinska pomoć je jedan od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti, zato je neophodno da iza njega stoji država u punom kapacitetu.

Šćekić je rekao da su ljekarski timovi hitne pomoći prvi kada treba reagovati odmah i hitno, na terenu ili u ambulanti.

Tu su, kako dodaje, da pomognu, zbrinu, ublaže bol kada je najteže, u bolesti ili nesreći, da pruže zdravstvenu zaštitu, brzo i efikasno, ali i sa posebnim senzibilitetom i razumijevanjem.

"Ne sprječava ih ništa, ni vatrena stihija, ni vodena bujica, ni bilo koja druga nedaća, da dođu do pacijenta kojem je potrebna pomoć, ponekad ugrožavajući i sopstveni život", kazao je Šćekić.

On je istakao da su svi, na žalost, svjedočili tome nedavno u nezapamćenoj tragediji koja se dogodila na Cetinju, gdje je i medicinski tim hitne pomoći bio u životnoj opasnosti, dok su pokušavali da dođu do ranjenih sugrađana i pruže im pomoć.

"Svi zaslužuju divljenje i veliko poštovanje za humanost i nesebičnost koju su pokazali", poručio je Šćekić.

Zato je, kako je kazao, zadatak i cilj Ministarstva zdravlja, da u saradnji sa menadžmentom Zavoda, sve jedinice hitne medicinske pomoći na teritoriji cijele države dovede na nivo dostojan za rad i pružanje usluga iz ove oblasti, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu zaštitu i na tome ćemo istrajati.

"Naša vizija su modernizovane, savremeno opremljene i kadrovski jake sve zdravstvene ustanove i Klinički centar i domovi zdravlja i bolnice i hitna pomoć. To zaslužuju i naši zdravstvstveni radnici i naši građani", zaključio je Šćekić.

Đurašković je istakao da je ova investicija od velikog značaja za građane Cetinja i turiste koji posjećuju grad kako bi dobili adekvatnu stručnu pomoć u slučaju hitne medicinske potrebe.

"Snažno smo opredijeljeni da podržimo zdravstveni sektor i zajednički radimo na unaprijeđenju uslova rada medicinskih radnika kroz nove investicije u infrastrukturu, bolju tehničku opremljenost i nove stambene politike", rekao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, realizuju aktivnosti i projekte čiji je cilj da zadrže medicinski kadar na Cetinju i na taj način održe i unaprijede standarde pružanja zdrastvenih usluga u gradu.

"Kreiranje novih stambenih politika, kojima se stiču uslovi da medicinski kadar u profesionalnom smislu ostane dugoročno vezan za Cetinje, jedan je od naših ključnih prioriteta", poručio je Đurašković.

Kako je kazao, partnerstvo sa Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim ustanovama na Cetinju garancija su da će i u narednom periodu realizovati nove slične investicije, koje će zaposlenima u medicinskim ustanovama omogućiti bolje uslove rada, a samim tim i pružanje boljih i kvalitetnijih medicinskih usluga svim našim sugrađanima.

"Vrijedni ljekari i medicinsko osoblje cetinjske hitne pomoći su svojim radom i zalaganjem zaslužili podršku i bolje uslove za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, zbog čega smo danas svi zajedno posebno ponosni na realizaciju ovog projekta", kazao je Đurašković.

On je zahvalio Šćekiću i direktoru Zavoda za hitnu medincinsku pomoć, Nikoviću na, kako je rekao, snažnoj podršci u realizaciji projekta.

"Siguran sam da je ovo samo jedna u nizu zajedničkih investicija kojima ćemo značajno unaprijediti nivo zdravstvenih usluga na Cetinju, kao i da ćemo u narednom periodu zajednički raditi na daljem podizanju nivoa zdravstvenih usluga na Cetinju i svjedočiti novim investicijama", rekao je Đurašković.

Niković je kazao da ima posebnu emociju prema Cetinju i da je vrijeme da taj grad krene naprijed.

"Ovdje smo danas svi koji smo se usaglasili da promijenimo ono što godinama niko nije mijenjao", rekao je Niković.

Prema njegovim riječima, svi su na istom zadatku kako bi promijenili zdravstveni sistem na bolje.

"Da ostavimo nešto budućim generacijama i vražamo dug precima. Želim da Hitnu pomoć Cetinjani što manje koriste, ali da ona bude zamah da se polako počinje mijenjati, na čemu direktor Doma zdravlja, gradonačelnik i resorni ministar rade", zaključio je Niković.

Bonus video: