Agencija: Formiraćemo stručni tim koji će utvrditi zatečeno stanje u Đalovića klisuri

"Stučni tim će činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izvještaj sa terena očekujemo krajem naredne nedelje, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri, i sa istim će javnost biti blagovremeno informisana"

3897 pregleda 0 komentar(a)
Vandali su nedavno oštetili pećinu, Foto: Mile Vuković
Vandali su nedavno oštetili pećinu, Foto: Mile Vuković

Agencija za zaštitu životne sredine formiraće stručni tim koji će terenskim radom i neposrednim pregledom lokacije utvrditi zatečeno stanje u Đalovića klisuri, a sve u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i vođenja daljeg postupka u ovom predmetu.

To je zaključeno, kako se navodi u saopštenju ove agencije, nakon sastanka sa sa svim relevantnim subjektima, u konkretnom slučaju izvođačem radova, nosiocem projekta, revidentnom projektnog zadatka i nadzorim organom u projektu "Turistička valorizacija pećine nad Vražijim firovima (Đalovića peća) sa uređenjem dijela pećine".

"Stučni tim će činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izvještaj sa terena očekujemo krajem naredne nedelje, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri, i sa istim će javnost biti blagovremeno informisana", kažu iz Agencije.

Članovi Speleološkog kluba "Pauk" iz Bijelog Polja uputili su ranije otvoreno pismo Agenciji, tražeći hitno otvaranje ulaza u Đalovića pećinu, koji je na inicijativu Opštine Bijelo Polje nedavno zatvorio izvođač radova. Zatvaranje je prošle sedmice uslijedilo nakon što je na urgenciju Opštine u okviru prve faze projekta valorizacije-uređenje dijela pećine sa pratećim objektima na ulazu, firma "Novi Volvox" zaštitila ulaz u pećinu, a angažovan je i čuvar. Takav korak uslijedio je nakon što su nedavno vandali oštetili pećinu, polomili ukrase i potpisivali se po zidovima pećine.

"Agencija za zaštitu životne sredine dopisom od dana 19.08.2022. godine upućenog od strane gospodina Željka Madžgalja, obaviještena je o trenutnoj situaciji u unutrašnjosti Đalovića pećine. Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine. Dopisom se dalje navodi da navedene radnje mogu dovesti do direktnog uticaja na mikroklimu pećine, degradaciju sedimenata razvoja mikroflore na stijenama i poremećaja samog ekosistema", piše u saopštenju Agencije.

Kako su rekli odmah po dobijanju nevedene informacije, Agencija za zaštitu životne sredine obavijestila je nadležni organ.

"U ovom slučaju Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore - odsjek za ekološku inspekciju, u cilju postupanja shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima u konkretnom predmetu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: