Učenici prvog razreda tivatske SMŠ "Mladost" nijesu počeli nastavu po dogovoru

Učenici prvog razreda SMŠ “Mladost” nastavu trebalo da pohađaju u zgradi Opštine, ali je Komnenović odustao od svoje punude

23967 pregleda 6 komentar(a)
SMŠ "Mladost", Foto: SMŠ
SMŠ "Mladost", Foto: SMŠ
Ažurirano: 09.09.2022. 18:35h

Učenici prvog razreda SMŠ “Mladost” iz Tivta, usmjerenja elektrotehničar za razvoj mobilnih i veb aplikacija, nijesu danas počeli nastavu nakon bojkota, shodno jučerašnjem dogovoru.

To je “Vijestima” rečeno iz Ministarstva prosvjete, a kako su saopštili, dogovor nije na snazi jer je danas tom resoru “usmenim putem rečeno da je predsjednik Opštine (Željko Komnenović) promijenio mišljenje, jer smatra da je blizina kružnog toka nešto što onemogućava odvijanje nastave i da bi on lično bio odgovoran za bezbjednost djece”.

”Organizacija rada je isključiva odgovornost škole, a predsjednik Opštine može da učestvuje u obezbjeđivanju uslova i unapređenju djelatnosti kakva je obrazovanje, a što je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Stavivši ovaj prostor na raspolaganje vaspitno-obrazovnim ustanovama Opština Tivat je vršila svoje zakonom predviđene obaveze, a promjena odluke u posljednjem trenutku koja onemogućava realizaciju postignutog dogovora nije razumljiva”, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Jelušić Vukotić, koja je ujedno i medijator dogovora roditelja i škole.

Ministarstvo će, obećavaju iz tog resora, u saradnji sa školom i roditeljima pronaći adekvatan način da se omogući redovno pohađanje nastave.

Roditelji đaka tog smjera tivatske škole početkom sedmice su saopštili da njihova djeca neće pohađati nastavu, obrazlažući to činjenicom da većina učenika dolazi iz drugih primorskih opština, ali da u drugoj smjeni nemaju organizovan đački prevoz.

Iz Ministarstva su podsjetili i da je Komnenović ranije kazao da je jedan od prostora koje škola može iskoristiti i prostora amfiteatar u staroj zgradi Opštine.

”Kako se ispostavilo, predmetni prostor je nužan za organizaciju rada SMŠ ‘Mladost’, a Ministarstvo prosvjete zatražilo je od gospodina Komnenovića saglasnost da taj prostor stavi na raspolaganje ovoj srednjoj školi, sa čime je on bio saglasan. Takav stav gospodina Komnenovića je omogućio dogovor između roditelja djece i rukovodstva škole. Cilj je bio da se djeci, mahom putnicima iz tog odjeljenja, izađe u susret da pohađaju nastavu u vrijeme kad imaju prevoz”, zaključuju iz Ministarstva.

Komnenović: Predstavnicima Ministarstva sam rekao da cjelodnevno korišćenje sale za sastanke u staroj zgardi Opštine za izvođenje nastave ne dolazi u obzir

Komnenović je potvrdio "Vijestima" da je saopštio predstavnicima Ministartva prosvjete i uprave SMŠ "Mladost" da ne dolazi u obzir cjelodnevno korišćenje sale za sastanke u staroj zgardi Opštine za izvođenje nastave za dio ovdašnjih srednjoškolaca.

"To ne može zbog bezbjednosti te djece za koju ja neću da preuzimam odgovornost jer je ta zgrada bukvalno na ulici i na kružnom toku, zatim zbog održavanja higijene jer je koriste brojne druge lokalne i državne ustanove i službe, kao i zbog niza drugih tehničkih razloga. Nije obaveza Opštine, već Ministarstva prosvjete i uprave škole da obezbijede uslove i organizuju izvođenje nastave. Opština Tivat je do sada u mnogo navrata pokazala više nego dobru volju i razumijevanje za probleme tiavtskih obrazovnih ustanova koje Opština pomaže na razne načine, ali i to sve ima svoje granice. Ne mogu Ministarstvo prosvjete i uprava škole koji očito, nisu na vrijeme i adekvatno obavili pripreme za početak ove školske godine, svoju nesposobnost i neodgovornost rješavati preko leđa Opštine Tivat i ja im takvo ponašanje sigurno neću dozvoliti", kazao je Komnenović dodajući da je logično da uprava SMŠ "Mladost" koja ima upisanih 590 učenika, a prostorne kapacitete dovoljne za njih 350, zbog toga organizuje uzvođenje nastave u dvije smjene.

Komenović ističe da je zamolio svoje kolege iz Opština Herceg Novi i Budva i kod njih izdejstvovao da ti gradovi pokriju troškove đačkog prevoza za 19 učenika spornog odjeljenje SMŠ "Mladost" koji putuju na nastavu u Tivat iz Budve, odnosno njih četvoro koji dolaze iz Herceg Novog, dok će Opština Tivat to učiniti za dvoje djece sa hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

On je naglasio da je lokalna uprava Tivta, iako Opština nema takvu zakonsku obavezu, u posljednje dvije godoine investirala preko 160.000 eura u unapređenje uslova rada u pretrpanim i dotrajalim tivatskim školama, a u koje država odnosno Ministarstvo prosvjete čija je to zakonska obaveza "nije ni centa uložilo već decenijama".

"Treba li da napominjem da su prije dvije ipo godine pred lokalne izbore, tadašnji ministar prosvjete Damir Šehović (SD) i njegov stranački kolega, tadašnji potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar potpisali Protokol o saradnji kojim je pored ostaloga, bila predviđena obaveza Ministarstva prosvjete da uloži 200.000 eura u sanaciju krova na srednjoj i osnovnoj školi u Tivtu a da od toga ništa nije bilo? Treba li da ponovim da su zadnja zgrada osnovne i zgrada srednje škole u Tivtu sagrađene prije skoro 40 godina i to sredstvima samodoprionosa samih građana Tivta, a ne države? Treba li da nabrajam sve projekte sanacije učionica, toaleta, promjene stolarije, nabavke nedostajuće opreme i namještaja koje su Opština i lokalni donatori u posljednjih nekoliko godina napravili prema tivatskim školama dok se u isto vrijeme, Ministarstvo prodsvjete prema njima ni okrenulo nije?", nije krio Komennović ogorčenje izjavama i postupanjem državne sekretarke Ministarstva prosvjete.

Dodao je da to kako Ministarstvo prosvjete postupa prema obrazivnm ustanovama u Tivtu dokazuje i to što mu je kaže, direktorica SMŠ "Mladost" na jučerašnjem sastanku tražila da Opština toj školi uplati 300 eura za nabavku sredstava za održavanje higijene.

"I oni koji su na vrijeme znali koliko učenika upisuju i sa kakvim prostornim i drugim uslovima raspolažu, a pripreme za školsku giodinu su počeli tek prije deset dana, sada imaju petlje da za bilo što loše prozivaju Opštinu Tivat i da na nas upućuju roditelje nezadovoljne djece, iako lokalna uprava nema ama baš nikakve nadležnosti za organizaciju i izvođenje nastavnog procesa. Ja im sigurno neću dozvoliti da svoju nespsobnost i neodgovornost prebacuju na Opštinu Tivat", poručio je Komnenović.

"Stanje u tivatskim školama je katastrofalno"

On je kazao da je stanje sa tiavtskim školama već duže vrijeme katastrofalno jer država u njih ništa ne ulaže, njihovi kapaciteti su već odavno postali premali za potrebe grada, a istovremeno ista ta država otpisuje investitorima Porto Montenegra njihove obaveze za komunalije od 5,2 miliona eura kojima bi se mogla napraviti makar jedna nova škola, ili im ustupa objekat bivšeg podmorničkog hotela Arsenala, preko puta zgrade SMŠ "Mladost", u kojem već nekoliko hodina funkcioniše privatna međunarodna škola KSI Montenegro.

Biće besplatnog prevoza za sve učenike iz Tivta

Gradonačelnik Tivta potvrdio je "Vijestima" da je pripremjen predlog Odluke u subvencioniranju troškova đačkog previoza u Tivtu sa kojim će se ići na prvu narednu sjednicu Odbora povjerenika te Opštine.

"Ostajemo pri obećanju koje smo dali građanima da ćemo a ovu školsku godinu uvesti besplatni prevoz do škola za svu djecu koja imaju prebivalište na teritoriji Opštine Tivat. Za to je u budžetu za ovu godinu opredijeljeno ukupno 100.000 eura, od čega je do sada utrošeno oko 20.000. Ostalo nam je dovoljno novca da za sve korisnike đačkog prevoza u Tivtu, pokrijemo 80% od cijene đačke karte, što je predviđeno predlogom nove Odluke o subvencioniranju đačkog prevoza. To znači da ćemo, imajuči u vidu da po zakonu, Ministarvo prosvjete učestvuje sa 20% u porkrivanju troškova đačkog prevoza, stvoriti uslove da sva djeva iz Tivta uskoro dobiti besplatan školski prevoz", objasnio je Komnenović izražavajući očekivanje da će Odbor povjerenika, buduči da je rija o javnom interesu, podržati takvu odluku i tako stvoriti formalne uslove da tivatska djeca u najskorije vrijeme dobiju besplatne karte za đačke autobuse.

Bonus video: