Imanja u Donjem Štoju vraćena nakon 72 godine

Povraćaj više od 80.000 kvadrata zemljišta vlasnicima u Donjem Štoju, koje je oduzeto 1950.

9337 pregleda 6 komentar(a)
Dio oduzete imovine, Foto: Samir Adrović
Dio oduzete imovine, Foto: Samir Adrović

Vladina komisija za žalbe u postupku za povraćaj imovinskog prava ili obeštenja donijela je rješenje, kojim je kao neosnovane odbila žalbe Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, Fonda za obeštećenje i punomoćnika HTP “Ulcinjska rivijera”, izjavljene protiv rješenja Ministarstva finansija, odnosno Komisije za povraćaj i obeštećenje iz Bara.

Žalbenim rješenjem, Ministarstvo finansija, odnosno Komisija za povraćaj i obeštećenje iz Bara, usvojilo je zahtjev Dede, Đoke i Marka Rudovića i Zefe Delića o povraćaju 80.566 kvadrata zemljišta u Donjem Štoju u Ulcinju.

Rješenje barske Komisije je donijeto krajem 2021, nakon dobijene saglasnosti Komisije za ujednačavanje postupka. Postupak povrćaja imovine trajao je više od 17 godina, jer su Ulcinjani prvi zahtjev Komisiji za povraćaj i obeštećenje, podnijeli 9. juna 2005.

Vrijedna imovina oduzeta je 30. juna 1950, rješenjem Sreske ekspropriacione komisije.

Rješenje o povraćaju imovine u ukupnoj površini od 80.566 kvadrata, prvobitno je donijeto 16. marta 2011.

Presudom Vrhovnog suda Crne Gore, usvojen je zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke, pa je ukinuta presuda Upravnog suda od 16. maja 2012, a predmet vraćen na ponovni postupak.

Pravni zastupnik potomaka nekadašnjih vlasnika, podgorički advokat Zoran Piperović, kazao je da je pravda stigla nakon 17 godina borbe pred državnim insitucijama.

”Bivših vlasnika odavno nema među živima, ali su eto njihovi potomci dočekali pravdu”, kazao je Piperović “Vijestima”. Naveo je da se postupak mogao riješiti mnogo ranije da država i HTP Ulcinjska rivijera nijesu pravile opstrukcije.

”To se posebno odnosi na Rivijeru jer je bilo za očekivati da nakon svega, novi menadžment izuzme sebe od prisustva pred komisijom. To stoga jer to preduzeće nije imalo ama baš nikakve veze sa predmetnim zemljištem, koje im je Opština svojevremeno ustupila na korišćenje”, kazao je Piperović. Naveo je i da je država preko svog zaštitnika, morala da pomogne potomcima bivših vlasnika a ne da bez razloga odugovlači i opstruira postupak.

Vladina komisija je u stavu tri rješenja, naložila Upravi za nekretnine, područnoj jedinici u Ulcinju, da izvrši promjene u katastarskom operatu.

”Tako što će opisanu nepokretnu imovinu uknjižiti na ime nasljednika bivšeg vlasnika u roku od 15 dana po konačnosti rješenja i pravosnažnog okončanja ostavinskog postupka”, stoji u rješenju Komisije.

Rješenje Komisije je konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Upravnog suda u roku od 30 dana od prijema rješenja.

Bonus video: